Naujas atradimas žada 10 000 kartų greitesnius tranzistorius  (20)

Dirbdami kartu mokslininkai iš JAV ir Europos universitetų atrado būdą kaip priversti dielektrikus praleisti elektrinius signalus. Iš jų pagaminti tranzistoriai veiktų 10 000 kartų sparčiau nei dabartiniai puslaidininkiniai tranzistoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai dielektrikai elektros srovės nepraleidžia ir paveikti per didelio elektrinio lauko, perdega. Anksčiau buvo manoma, kad būtent dėl to jie netinkami naudoti signalų apdorojimui. Naujausi tyrimai rodo, kad ši problema išnyksta, jei dielektrikas tokiame lauke būna tik labai trumpai. Veikiami trumpų didelio intensyvumo lazerio impulsų dielektrikai ima elgtis kaip laidininkai ir gali apdoroti elektrinius signalus femtosekundžių tikslumu. Iš tokių medžiagų pagaminti tranzistoriai leistų turėti daug greitesnius procesorius nei įmanoma naudojant puslaidininkinius tranzistorius. Pasak mokslininkų, tokie procesoriai galėtų veikti 1 petaherco dažniu.

„Dabar mes galime turėti tranzistorių, kuris veiktų 10 000 kartų greičiau nei puslaidininkinis tranzistorius, veikiantis 100 GHz dažniu“, – teigia mokslininkai. „Čia, kaip ir puslaidininkinėje elektronikoje, naudojamas lauko efektas. Medžiaga tampa laidi elektrai kai paveikiama stipriu šviesos kuriamu elektriniu lauku. Skirtumas tas, kad dielektrikai 10 000 kartų greitesni už puslaidininkius.“

Toliau tirdami optinius procesus dielektrikuose, mokslininkai atrado greičiausią kietose medžiagose įmanomą procesą, tetrunkantį apie 100 atosekundžių. Dielektriką veikiant labai trumpais, didelio intensyvumo šviesos impulsais, jame indukuojamos trumpalaikės elektros srovės, kurių buvimas ir nebuvimas atitinka dvejetainės sistemos vienetus ir nulius. Tai leistų pasiekti labai didelę signalų apdorojimo spartą kompiuterijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(89)
(0)
(22)

Komentarai (20)