LHC akligatvis  (0)

Fizikai jau kone dešimtmetį viliasi, kad LHC pateiks naujas tikrovės sandaros įžvalgas. Pasekime kelionę:


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įjungiamas LHC

2008-aisiais baigėsi kone dešimtmetį trukęs laukimas, kol bus įjungtas Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (Large Hadron Collider – LHC), galingiausias pasaulyje dalelių greitintuvas. Jo tikslų sąraše, be visa kita: rasti paslaptingąjį Higgso bozoną, dalelę, visoms kitoms dalelėms suteikiančią masę ir užbaigiančią dalelių fizikos „standartinį modelį“.

Ko jis iš tiesų ieško

Higgsas būtų niekas, palyginus su naujos ir geresnės realybės teorijos užuominomis. Daugelis viltis dėjo į supersimetriją, numačiusią naujas daleles, kurios turėjo padėti išspręsti tokias problemas, kaip tamsioji materija ir piešusią harmoningesnį gamtos paveikslą, nei standartinis modelis.

Supersimetrijos paieškos

Iki 2011 metų LHC pateikė viliojančias higzono ženklus – bet, o vargeli, nė užuominos ko nors naujo. Fizikai ėmė nervintis.

Higgso atradimas

Higgso atradimas, galutinai patvirtintas 2012 liepą, tik apsunkino problemą. Standartinsi modelis buvo baigtas – ir jokių ženklų, kur judėti toliau.

LHC atnaujinamas

Pirmuosius kelis metus LHC daužė daleles tik puse potencialios galios. Fizikai vylėsi, kad atnaujintai mašinai, pradėjusiai veikti 2015 metais, pakaks energijos išsiveržti iš aklavietės.

Apie tai, kas iš viso to gavosi, skaitykite antrame ciklo straipsnyje.

Matthew Chalmers
New Scientist № 3063

Plačiau:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(12)
(10)
(2)

Komentarai (0)