[Žinios trumpai] „Galima išprotėti!“ Nustatyta, iš kur ir kuo atakuotas Kremenčuko prekybos centras: oficiali propagandos versija peržengė visas cinizmo ribas (Foto, Video)  ()

„Jau visiems aišku, kad Rusijos tikslas – ukrainiečių genocidas“: Poltavos regiono valstybinės administracijos vadovas Dmitrijus Luninas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio 27 dieną Rusijos raketos pataikė į prekybos centrą Kremenčuke, visiškai sunaikindamos pastatą, kuriame buvo apie tūkstantis žmonių.

Užpuolikai smogdami panaudojo dvi X-22 raketas, kurios buvo sumontuotos Tu-22 M3 bombonešyje. Jau žinoma apie 18 mirusiųjų ir 25 žmones, paguldytus į ligoninę.

Pirmadienį, birželio 27 d., 15:50 Rusijos ginkluotosios pajėgos pradėjo raketų ataką prieš prekybos centrą „Amstor“ Kremenčuke, Poltavos srityje. Dėl raketos smūgio pastate kilo didelio masto gaisras, kurio plotas 10 300 kvadratinių metrų. Kaip pranešė Ukrainos Valstybinės pagalbos tarnybos spaudos tarnyba, prekybos centro pastatas buvo visiškai sugriautas, po griuvėsiais rasta 18 žuvusiųjų. Taip pat šiandien žinoma, kad į gelbėtojus pagalbos kreipėsi 59 žmonės, iš jų 25 paguldyti į ligoninę.

Gesinant gaisrą, dalyvavo 115 žmonių ir 20 Valstybinės pagalbos tarnybos technikos automobilių, o į gaisro vietą atvyko „Ukrzaliznicos“ ugniagesių komanda ir Ukrainos Valstybinė gelbėjimo tarnyba.

Yra žinoma, kad smūgis buvo įvykdytas raketomis X-22, paleistomis iš tolimojo nuotolio bombonešių Tu-22 M3, pakilusių iš Šaikovkos aerodromo, Kalugos srities. Pasak NSDC sekretoriaus Aleksejaus Danilovo, dvi raketos buvo paleistos iš Kursko srities teritorijos – viena jų pataikė į prekybos centro „Amstor“ pastatą, kita – į miesto stadioną.

 

„Dirba Poltavos teisėsaugos pareigūnai ir gelbėtojai bei gydytojai. Be to, dirba teritorinė gynyba, kariškiai ir paprasti žmonės. Kai atvykau čia, čia buvo daug žmonių, piliečių, kurie padėjo kariškiams ir ugniagesiams“, – sakė Poltavos regiono valstybinės administracijos vadovas Dmitrijus Luninas.

Iš karto po pranešimų apie tragediją, Rusijos propaganda skelbė, kad atvykimas tariamai buvo surežisuotas ir Putino armija apskritai smogė naftos perdirbimo gamyklai.

„Google“ žemėlapiuose nesunku pastebėti, kad atstumas nuo prekybos centro iki gamyklos yra apie 11 km. Toks nukrypimas nuo nustatyto kurso „didelio tikslumo raketai“ yra nepriimtinas. Be to, dviejų raketų paleidimasį vieną prekybos centrą yra patekimas į aiškiai apibrėžtas koordinates.

Sugriauto prekybos centro vadovybė teigia, kad okupantai smogė piko valandą, kai viduje visada daug žmonių. Šis laikas pasirinktas neatsitiktinai.

 

Karo žurnalistas Andrejus Tsaplienka pažymėjo, kad žudikai akimirksniu paskleidė melą, kad raketos prekybos centre yra suplanuota Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ataka.

„Pasaulis jais jau seniai netiki, bet rusų banda priversta tikėti, nes jiems tiesiog neįmanoma pripažinti tiesos, kad Rusijos kruvini žudikai ir teroristai yra numeris vienas. Iš tiesų, galima išprotėti“, – rašo karo vadas.

Beje, kai kurie propagandistai pasinaudojo 2014-ųjų informacija, kai buvo rašoma apie virš Donbaso numuštą Malaizijos „Boeing“. Bandoma įtikinti, kad pastate buvo tik vyrai. Gaunasi taip, tarsi rusai neigia prisidėję prie tragedijos, tačiau jie užsimena, kad prekybos centre neva buvo karinis objektas. Be to, jie teigia, kad prie parduotuvės esančioje aikštelėje neva nebuvo civilių automobilių, ugniagesių ir pan. Tuo pat metu jie nepateikia oficialių Valstybinės pagalbos tarnybos ir regioninių valdžios institucijų darbuotojų, taip pat liudininkų, pranešimų.

 

Tinklaraštininkas Olegas Sharpas priminė, kad Putino propaganda jau naudojo mokymo vadovą apie „iš anksto konservuotus kūnus“.

„2014 m. Po to, kai Boeing MH17 buvo numuštas. Žmonių reakcija į juokingą ra**sto propagandisto pasiteisinimą yra orientacinė“, – rašė jis.

Poltavos regiono valstybinės administracijos vadovas Dmitrijus Luninas, komentuodamas įvykį, teigė, kad Rusijos puolimas prieš prekybos centrą „Amstor“ Kremenčuke turėjo vieną tikslą: smogti taikiems ukrainiečiams. Tai tebuvo civilinis objektas, kur apsipirkti ateidavo taikūs ukrainiečiai. „Jau visiems aišku, kad Rusijos tikslas – ukrainiečių genocidas“, – sakė jis. Beje, Kremenčukas tapo vienu iš Ukrainos miestų, priėmusių daug pabėgėlių iš Charkivo ir Donbaso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(5)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: