„Visa laimė, kad Rusija apsiskaičiavo“: skelbiama dar negirdėta informacija, kodėl karui Putinas pasirinko būtent vasario 24 d. – tai padaryta tyčia  (3)

Visiško Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą datą Kremlius pasirinko ne atsitiktinai, o tyčia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija ruošėsi puolimui prieš Ukrainą, laukdama tam tikros datos. Vakarų žvalgyba pranešė, kad karas prasidės vasario 16 d., vėliau vasario 22 d. Tačiau invazija įvyko po dviejų dienų.

Energetikos studijų centro generalinis direktorius Aleksandras Charčenka Kanados „CBC News“ sakė, kad vasario 24 d. 01:00 val. Ukraina atjungė savo energetikos sistemą nuo Rusijos, vykdydama persiorientavimo į ES projektą.

Keletą dienų Ukrainos elektros tinklai turėjo veikti neprisijungę, nenaudodami elektros iš užsienio. Tačiau Kremlius pažeidė visus planus.

Tai buvo pirmoji Ukrainos energetinės nepriklausomybės diena, kurią Kremlius pasirinko „specialiajai operacijai“.

„Manau, kad daugelis Rusijoje galėtų būti tikri, kad jei jie pultų, kai būtume neprisijungę, mes prarastume sistemos kontrolę“, – sakė Charčenka. – Tai sukeltų elektros energijos tiekimo nutraukimą daugelyje Ukrainos regionų. Ar galite įsivaizduoti? Raketos, sviediniai, Rusijos kariuomenė – o elektros nėra“.

Anot jo, Rusija apie planuojamą sustabdymą sužinojo dar 2021 metų lapkritį, nes apie bandymą turėjo pranešti Ukrainos pusė.

„Jie klaidingai apskaičiavo, nesuvokdami, kad Ukraina yra daug atsparesnė, nei manė“, – komentavo saugumo ir energetikos politikos ekspertas Arielis Cohenas.

 

Jis taip pat mano, kad Kremlius neteisingai įvertino ukrainiečių pasirengimą kovoti už savo nepriklausomybę, o tai lėmė akivaizdų rezultatą.

Esami ir buvę aukšto rango NATO kariuomenės pareigūnai ir hibridinio karo ekspertai sutinka su Charčenkos siūlymu. Tikėtina, kad Maskva tikrai planavo „lengvą pasivaikščiojimą“ po Ukrainą tuo metu, kai milijonai civilių galėjo likti be šviesos ir šilumos. Tada Rusijos armijai nereikėtų eikvoti savo sviedinių ir darbo jėgos energetikos infrastruktūrai griauti. Ir, svarbiausia, Rusijai tuomet nereikėtų investuoti milijardų į jos atkūrimą.

 

Ekspertai įsitikinę, kad Rusijos kariai norėjo pasinaudoti kilusia panika ir chaosu, kai žmonės liks be elektros, be mobiliojo ryšio, kad greitai veržtųsi Kyjivo link ir nuverstų Volodymyro Zelenskio vyriausybę. Galima lažintis, kad tai, jų nuomone, galėjo būti Rusijos plano dalis.

Praėjus aštuoniems mėnesiams nuo karo pradžios, Rusija nusprendė palikti Ukrainą be elektros, vandens ir šildymo. Okupantai tyčia naikina kritinę infrastruktūrą, siekdami priversti ukrainiečius sutikti su taikos susitarimu Kremliui palankiomis sąlygomis. Rusijos Federacijai svarbus laikas – įsibrovėliai negali ilgai išlaikyti fronto, o delsimas rimtai paveiks rusų derybines pozicijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(0)
(63)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: