Nesutarimai užmiršti? Prancūzija yra pasirengusi atgaivinti megaprojektą su šalimi, kuri susmeigė „durklą į nugarą“  ()

Dar neseniai prancūzai teigė, kad tai buvo totali išdavystė ir „durklas į nugarą“ – bet panašu, Macronas persigalvojo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-17 Nesutarimai užmiršti? Prancūzija yra pasirengusi atgaivinti megaprojektą su šalimi, kuri susmeigė „durklą į nugarą“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad yra pasirengęs persvarstyti povandeninių laivų bendradarbiavimo susitarimą su Australija, kilus ginčams dėl Kanberos sprendimo sustabdyti kelių milijardų dolerių vertės susitarimą dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją Bankoke, Prancūzijos prezidentas sakė, kad bendros laivų statybos su Australija ar prancūziškų povandeninių laivų pirkimas „vis dar svarstomas“, nors pripažino, kad Australijos vyriausybė nepateikė jokių nurodymų.

Šiomis dienomis Balyje, Indonezijoje, vykusiame G20 viršūnių susitikime Macronas turėjo galimybę susitikti su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese, su kuriuo aptarė povandeninių laivų klausimą.

2021 m. rugsėjo viduryje Australija, Jungtinė Karalystė ir JAV pasiekė AUKUS susitarimą, kuriame, be kitų punktų, Australijai buvo suteikta teisė naudotis technologijomis, skirtomis povandeniniams laivams kurti, nepaisant Kanberos ir Paryžiaus susitarimo.

Tuo metu Prancūzija tuometinio Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono sprendimą pavadino „apgailėtinu“ ir teigė, kad tai buvo tarsi „durklas į nugarą“, nes jis sulaužė „šimtmečio susitarimą“, kurį pasiekė Prancūzija ir Australija.

 

Nuo gegužės mėnesio Macronas ir naujasis Australijos ministras pirmininkas bandė atkurti savo šalių santykius, nors Prancūzija vis dar atkreipia dėmesį į buvusio ministro pirmininko Morrisono „pasitikėjimo pažeidimą“.

Todėl Macronas ir Albanese ragino atkurti savo santykius, pagrįstus „pasitikėjimu ir pagarba“, kad bendradarbiaudami įveiktų „pasaulinius iššūkius“, ypač kalbant apie klimatą ir strategiją Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()