Eko ateitis: pasyvūs namai?  (13)

Kylančios kainos už šildymą ir rūpestis dėl Žemės ateities skatina žmonių išradingumą. Vienas iš būdų taupyti energiją - namų šiltinimas ir modernizavimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar radikalesnis žingsnis - vadinamieji pasyvūs namai, kurie iš esmės naudoja tik atsinaujinančių šaltinių, pvz. saulės elementų generuojamą energiją. Be to, jie panaudoja ir pačių gyventojų išskiriamą šilumą. Žodžiu, niekas nedingsta be naudos. Kita vertus, pasyvūs namai taip gerai izoliuoti ir tokie taupūs, kad tos energijos reikia itin nedaug.

Žmonių išradingumą skatina įvairūs konkursai. Tokie, kaip kas antrus metus Europoje rengiamas Saulės dekatlonas. Naujausias įvyks šių metų birželį Madride. Jau dabar žinomi keli kandidatai, pretenduosiantys į pagrindinį prizą.

Pristatome vieną iš jų - FabLab House, kurį sukonstravo Pažangios archtektūros instituto Katalonijoje specialistai. Jis visas padengtas saulės elementais ir pastatytas ant trijų kojų, kad namo vidus natūraliai ir efektyviai vėdintųsi iš visų pusių.

Kaip matote, jis primena keistą gyvūną, kurio karkasą sudaro mediniai "šonkauliai". Gudrios kompiuterinės sistemos palaiko reikiamą temperatūrą patalpų viduje ir kontroliuoja energijos sunaudojimą. Minėtas saulės elementais padengtas paviršius ne tik gamina namui ir jo gyventojams reikalingą energiją, bet taip pat renka lietaus vandenį į specialų rezervuarą. Svarbu, kad tokią konstrukciją galima pritaikyti konkrečiai vietovei, priklausomai nuo klimato sąlygų. metas ir mums apie tai pagalvoti. Tuomet galėsime visiškai atsisakyti rusiškų dujų ir pajusime, ką reiškia tikroji energetinė nepriklausomybė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)