[Žinios trumpai] Aukščiausias bukumo lygis: rusai susprogdino savo pačių spąstus Ukrainai  ()

Pažangios ginkluotės sistemos yra brangios ir jų trūksta tiek Rusijai, tiek Ukrainai. Todėl dažnai naudojami muliažai - tai yra tarsi spąstai, priverčiantys priešą naudoti svarbius ginklus prieš netikrus ginklus. Tačiau Rusija, regis, netyčia susprogdino savo pačios dislokuotus spąstus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš kurį laiką internete pasirodė vaizdo įrašas, kaip Rusijos dronas-kamikadzė „Lancet“ sunaikina S-300 baterijos radarą. Rusijos propaganda teigė, kad taip naikinama Ukrainos ginkluotė. Tai įvyko Chersono srityje. Ir ukrainiečiai tikrai rado sunaikintus S-300 radarus ir raketų paleidimo įrenginius. Tik jie negynė Ukrainos.

„Twitter“ paskyra „Ukraine Weapons Tracker“ pasidalino savo analize apie tai, kas iš tikrųjų ten įvyko.

Tos S-300 sistemos atrodo kiek keistai - išblukusios, pasenusios ir prastai prižiūrėtos. Ne šiaip sau, nes tai - muliažai. Tačiau juos paspendė ne Ukraina, o Rusija, tikriausiai vildamasi pritraukti ukrainiečių žvalgų dėmesį.

 

Tos S-300 sistemos kadaise tarnavo Kryme. Po neteisėtos Krymo okupacijos Rusija Ukrainai grąžino nemažai ginklų, bet tas S-300 baterijas pasiliko. Neaišku, kodėl, bet jos nebuvo integruotos į Rusijos pajėgų sudėtį. Greičiausiai rusai jas naudojo kaip detalių donorus, bet ne kaip ginklus. Prasidėjus invazijai tos S-300 sistemos - paleidimo įrenginiai ir radarai - buvo ištrauktos ir dislokuotos kažkur Chersono fronte. Ne kaip veikiantys ginklai, o kaip muliažai - šis tas, kas galėtų priversti ukrainiečius naudoti jų brangius tiksliuosius ginklus.

 

Tačiau vėliau rusai tas sistemas sunaikino patys „Lancet“ dronais. Kodėl? Na, sunku patikėti, kad taip brangiai Rusijos pajėgos filmavo propagandinius filmukus. Galėjo taip būti, nes šios sistemos nuo tų 2014 metų tebėra nudažytos ukrainietišku kamufliažu. Kita vertus, labiau tikėtina, kad vienas rusų dalinys nežino, ką veikia kitas ir jie tikrai manė, kad užtiko ukrainiečius. Tai galėjo įvykti po žymesnio teritorijos kontrolės pasikeitimo, kai rusai tą vietą jau laikė visiška Ukrainos kontrolės zona.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(1)
(52)

Komentarai ()

Susijusios žymos: