NATO oro gynyba turi didelę problemą: skelbiama, kas būtų, jei Rusija smogtų raketų ataka  ()

Kalbame apie Aljanso jungtinės oro gynybos darbo užkulisius ir ypatumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidos erdvėje kartais galima susidurti su mintimi, kad NATO turi modernią vieningą oro gynybą, užtikrinančią beveik 100 % priešo oro taikinių numušimą. Priešingai nei kariaujančios Ukrainos oro gynybos sistema, kur didžioji dalis oro gynybos sistemos vis dar yra sovietinio stiliaus. Tačiau toks idėjų rinkinys negali būti vadinamas visiškai teisingu.

Pradėkime nuo to, kad NATO „vieninga oro gynyba“ iš esmės tėra kolektyvinė visų Aljanso valstybių narių oro gynybos išteklių suma, pavaldi NATO Jungtiniam oro operacijų centrui (CAOS), esančiam Udeme Vokietijoje. Bet kiekvienos NATO šalies oro gynybos sistema gali demonstruoti skirtingą efektyvumo lygį.

Tai, pavyzdžiui, liudija Lenkijos pripažinimas, kad dabartinėje NATO būklėje nebūtų pavykę susidoroti su masine raketų ataka, tokia, kokią Rusijos Federacija įvykdė prieš Ukrainą 2022 m. spalio 10 d.

NATO „vieningos oro gynybos“ darbas gali turėti ir „rutininį“ formatą, kuris Ukrainoje nesulaukia didelio dėmesio. Ir čia kalbama ne tik apie „oro policijos“ misiją danguje virš Baltijos šalių, bet ir, pavyzdžiui, apie NATO šalių misiją Slovakijos oro erdvę dengti sistemomis „Patriot“, kuri savo vienintelį S-300 suteikė Ukrainai.

NATO oro gynybos sistema turi vieną elementą, kuris yra bendras visoms Aljanso valstybėms narėms. O tai yra 17 radarų stebėjimo orlaivių (AWACS) E-3 „Sentry“ orlaivių parkas, paradoksaliai „priskirtas“ šaliai, kuri neturi savo aviacijos bazių ir apskritai neturi oro pajėgų, rašoma portale „Oryx“.

 

Čia kalbame apie Liuksemburgą, kuriame yra tik vienas karinis transportinis A400M, kuris tarnauja kaip jungtinės transporto eskadrilės su Belgija dalis, ir du sraigtasparniai H145M (naudojami kartu su policija).

Akivaizdu, kad iš tikrųjų NATO AWACS lėktuvų parkas yra kitų Aljanso šalių aerodromuose. Tiesiog Liuksemburgas, matyt, pasirodė patogi „vėliavos valstybė“ dėl savo iniciatyvių gynybos pastangų išorės arenoje ir „pavyzdinio ir demonstratyvaus“ pacifizmo vidaus politiniame gyvenime. Tačiau tai nesutrukdė Liuksemburgui teikti reikšmingą paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms kare prieš Rusijos Federaciją, ypač daug šaudmenų sovietinio tipo ginklams, kuriuos ši maža šalis tiesiog nupirko Ukrainai.

 

Gana ribotas skaičius NATO šalių gali pasigirti turinčios savo radiolokacinius stebėjimo lėktuvus, skirtus oro gynybai. „Military Balance 2022“ rašoma, kad JAV turi 31 įvairių modifikacijų E-3 „Sentry“ orlaivį, Prancūzija – du E-2C ir E-3F „Sentry“, Turkija – keturis E-7 tipo lėktuvus, Didžioji Britanija – tris E-3D „Sentry“ (nors atviruose šaltiniuose yra informacijos, kad 2022 metais britai jau pardavė visus lėktuvus Čilei).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()