Kuriami lūpų judesius nuskaityti galintys telefonai  (6)

Vokietijos mokslininkai siekia sukurti mobiliuosius telefonus, kurie galėtų nuskaityti kalbančiojo asmens lūpų judesius. Toks judesių fiksavimas būtų atliekamas matuojant elektrinius impulsus, atsirandant burnos raumenyse kalbėjimo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuskaityti signalai vėliau gali būti konvertuojami į kompiuterio sugeneruotą balsą. Idėją įgyvendinti bandantys Vokietijos Karlsruhe technologijų instituto (KIT) mokslininkai jau sukūrė metodą, kaip pakeisti balso neskleidžiančius burnos judesius į elektroninius kalbą koduojančius signalus. Technologija remiasi elektromiografijso principu, kai nuskaitomas skirtinguose raumenyse jiems judant sugeneruojamas elektrinis potencialas (elektrinė įtampa). Būtent toks matavimas atliekamas veido raumenyse, ir po to surinkta informacija naudojama balsui ir kalbai sintezuoti.

Kur tai galima pritaikyti? Praktinis pavyzdys - bebalsis aplinkiniams žmonėms netrukdantis pokalbis telefonu. Vartotojas gali sakyti žodžius tik judindamas burną ir lūpas, o jo pašnekovas kitame ryšio linijos gale jį kuo puikiausiai galėtų girdėti. Taip būtų galima bendrauti tylos reikalaujančioje aplinkoje - kino teatruose, teatruose, ligoninėse ir panašiai. Kita potenciali pritaikymo sritis - konfidencialios informacijos perdavimas. Norėdami perduoti slaptažodžius arba PIN kodus, kalbantieji gali juos ištarti neskleisdami jokio garso, o telefoną valdanti elektronika automatiškai sureaguotų į pasikeitusį kalbėjimo režimą ir užfiksuotų absoliučiai tyliai ištartą informaciją. Tiesa, kada pasirodys komerciniam vartojimui parengti prototipai, kol kas neaišku.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)