Ukraina gaus JDAM-ER bombas, bet yra viena didelė problema  ()

Ukraina gaus JDAM-ER bombas, bet bus sunku išnaudoti visus jų privalumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 21 dieną paskelbtame JAV karinės pagalbos pakete yra ir tiksliai valdoma aviacijos bomba. Neabejojama, kad po abstrakčiai išdėstyta plano eilute slepiasi JDAM-ER. Jų veikimo nuotolis viršija 72 km. 

JDAM-ER bombos yra patobulinta pagrindinių JDAM versija. Iš esmės, JDAM yra priedų rinkinys, paverčiantis nevaldomą bombą valdoma. JDAM idealiai tinka naikinti priešlėktuvinių raketų sistemas. JDAM-ER versijos skrydžio nuotolis įprastai siekia 72 km, tačiau priklausomai nuo lėktuvo skrydžio aukščio ir greičio jis gali padidėti iki 80 km.

„Defense Express“ primena, kad JDAM-ER yra ir Australijos arsenale. 2015 metais JDAM-ER bombos buvo bandomos su naikintuvais F-18, kurie lėkė 3-12 km aukštyje. Taip buvo nustatyta, kad JDAM-ER gali nuskrieti net 72-80 km. Tai leidžia orlaiviams paleisti šias bombas, nutaikytas į priešo oro gynybos sistemas, ir greitai pasišalinti. 

Tačiau manoma, kad Ukrainos naudojamos JDAM-ER bombos turės žymiai trumpesnį veikimo nuotolį. Taip yra dėl to, kad Rusija savo okupuotas teritorijas dengia labai tankiu priešlėktuvinių sistemų tinklu. Būtent todėl internete matomi vaizdo įrašai, kuriuose Ukrainos lėktuvai ir sraigtasparniai link priešo pozicijų skrenda labai mažame aukštyje. Todėl žurnalistai prognozuoja, kad Ukrainoje JDAM-ER bus leidžiamos iš mažesnio aukščio, todėl jų veikimo nuotolis bus trumpesnis nei 72 km. Aišku, tai naudojama kaip argumentas siekiant priminti, kad Ukrainai labai reikia vidutinio ir tolimojo nuotolio ginklų.

 

Bet kuriuo atveju, JDAM-ER bombos yra tikslus ginklas, kuris labai pravers Ukrainai ruošiant mūšio lauką prieš būsimas kontratakas.

(55)
(0)
(55)

Komentarai ()

Susijusios žymos: