Internetas gali susargdinti skaitmenine priklausomybe?  (11)

Londone esanti privati psichiatrinė ligoninė „Capio Nightingale“ atidarė kliniką turintiems priklausomybę nuo internetui. Klinikos pacientais taps paaugliai nuo 12 metų, bet manoma, kad daugiausia besikreipiančių bus 15-17 metų amžiaus, rašo „The Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pacientus privers susimąstyti apie savo požiūrį į mobiliuosius telefonus, kompiuterinius žaidimus ir socialinius tinklus. Be to, gydytojai užsiims paauglių fizine sveikata, jei paaiškės, kad priklausomybė neigiamai paveikė pacientų pasitikėjimą savimi, fizinį aktyvumą ir mitybą.

Šioje klinikoje galima gydytis grupėje arba individualiai.

Šiandien sergantis priklausomybe nuo interneto vidutinis britas atrodo taip: tai 21 metų amžiaus jaunuolis, didžiąją laiko dalį praleidžiantis pornografinėse ir žaidimų interneto svetainėse, o taip pat socialiniuose tinkluose. Gydytojai tikina, kad tokie asmenys depresija suserga penkis kartus dažniau už kitus.

Ši Didžiojoje Britanijoje atidaryta klinika nėra pirmoji. Panašios klinikos jau veikia JAV ir Kinijoje. Sprendžiant pagal interneto naudotojų apklausas, tokių klinikų poreikis ateityje tik didės.

Beveik pusė visų interneto naudotojų įprato skaityti naujus pranešimus ir komentarus „Facebook“, „Twitter“ ar kituose socialiniuose tinkluose po to, kai atsigulė į lovą, naktį arba tik atsikėlus, – teigiama bendrovės „Retrevo“ atliktame statistiniame tyrime. Apklausoje dalyvavo daugiau kaip tūkstantis žmonių. Joje buvo paliesti įvairios socialinių tinklų ir elgesio juose pusės. Paaiškėjo, kad didelė dalis respondentų turi vis didesnę priklausomybę nuo socialinių tinklų.

„Retrevo“ bendrovės duomenimis, 55% vyresnių kaip 25 metų naudotojų jaučia poreikį užeiti į „Facebook“ mažiausiai kartą per dieną. 11% respondentų prisipažino, kad gali atsiplėšti nuo savo mylimų socialinių tinklų ne ilgiau kaip kelioms valandoms. Visų apklaustųjų tarpe, taip pat ir jaunesnių kaip 25 metų, „ypatingą priklausomybę“ turi jau iki 18% apklausos dalyvių.

Tyrimo duomenis rodo, kad atsiradus naujiems komentarams arba pranešimams, daugelis naudotojų lengvai gali nutraukti kitus užsiėmimus. Beveik pusė jaunesnių kaip 25 metų respondentų nustoja valgyti, kad pamatyti atnaujinimus, o 11% nutraukia net seksą. Tarp vyresnių nei 25 metų žmonių, tokių kiekis yra mažesnis, tačiau ir čia jie yra – atitinkamai 27% ir 6%.

Egzistuoja priklausomybė nuo interneto ar ne (o kaip jos dalis ir priklausomybė nuo socialinių tinklų) – reguliariai vykstančių ginčų tema. Bet tik ne tiems, kas gilią naktį su degančiomis akimis keičiasi komentarais su tokiais pat kaip jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)