B.Gatesas kartu su „Toshiba“ kurs naujos kartos branduolinį reaktorių  (13)

Korporacija „Toshiba“ ir kompanija „TerraPower“, priklausanti Billui Gatesui, užsiims naujos kartos branduolinio reaktoriaus kūrimu, praneša „Reuters“, remdamasi Japonijos žiniasklaida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis reaktorius priskiriamas vadinamosios keliaujančiosios bangos (Traveling Wave Reactor – TWR) reaktorių tipui. Tokį pavadinimą šis energijos gamybos įrenginių tipas gavo dėl to, kad branduolinė reakcija juose vyksta labai ribotame aktyvios zonos regione, kuris kaip banga nuolat keičia vietą.

Planuojama, kad TWR bus nuo 100 tūkst. kW iki 1 mln. kW galingumo. Pagrindinis Japonijos branduolinių sistemų gamintojas jau parengė ypač kompaktiško, kitaip dar vadinamo „Super saugaus, mažo ir paprasto“ („Super-Safe, Small and Simple“ (4S)), be pertraukos 30 metų galinčio veikti reaktoriaus projektą. Šį rudenį „Toshiba“ tikisi, kad JAV pritars jos ultrakompaktiško, 10 tūkst. kW galią turinčio 4S projektui ir iki 2014 m. pradės pirmojo tokio reaktoriaus statybą. Taip pat „Toshiba“ tikisi, kad apie 80 proc. 4S reaktoriuje naudojamų technologijų gali būti pritaikytos TWR reaktoriuose.

Tokių reaktorių išskirtinis bruožas yra tas, kad juose gali būti naudojamas mažai prisodrintas uranas, kurio atsargos vien JAV sudaro apie 700 tūkst. tonų. Kai kuriais skaičiavimais, tokio kiekio pakaks visą žmoniją aprūpinimu elektros energija ištisus šimtmečius. Tuo tarpu daugelis lengvojo vandens reaktorių, kurie naudojami šiuo metu, naudoja prisodrintą branduolinį kurą.

Be to, tokius reaktorius kuru įkrauti pakanka vieną kartą – statybos metu. Manoma, jog reaktorius su viena kuro porcija gali veikti daugiau nei 60 metų. Derėtų pastebėti, kad iki šiol keliaujančiosios bangos reaktoriai yra tik teorinė abstrakcija – per daugiau nei 50 metų šios idėjos egzistavimo veikiantis prototipas taip ir nebuvo nė karto pastatytas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)