Estai rado būdų, kaip nesunkiai paskandinti „Mistral“  (20)

Estijos dienraštis „Eesti Ekspress“ paskelbė, Prancūzijos desantinį laivą „Mistral“, kurį ketina įsigyti Rusija, galima palyginti nesunkiai paskandinti keliais būdais. Pasak leidinio, šis laivas yra gana didelis ir nepajėgia greitai manevruoti, todėl atakos atveju taptų „lengvu taikiniu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie teoriniai pasvarstymai labai panašu į moralinį tautos palaikymą net ir tuo atveju, jei Rusijai tikrai pavyks įsigyti šį laivą. Priminsime, jog 2009 metų vasarą Rusija išreikšė norą nusipirkti vieną iš šiuolaikiškiausių desantinių laivų „Mistral“. Žinoma, noras ginkluotis desantinio tipo puolamaisiais laivais sukėlė nerimastingas kalbas tarp Baltijos šalių vadovų. Tokio galimo sandėrio vertinimai yra patys įvairiausi ir kitose valstybėse. Net ir pačių prancūzų tarpe kai kurie mąstytojai sandorį vadina beprotyste. Nekeista, jog Estijos žiniasklaida nusprendė patyrinėti galimas laivo sunaikinimo galimybes - kas ten žino, gal kada prireiks, o ir patiems ramiau bus, jei paaiškės, jog bet kada juo galima "atsikratyti".

„Eesti Ekspress“ teigimu, sunaikinti „Mistral“ galima priešlaivinėmis raketomis, torpedomis, minomis ir 305 mm artilerijos sviediniais. Pavyzdžiui, vos viena prancūziška „Exocet“ priešlaivinė raketa gali ilgam išvesti tokį laivą iš rikiuotės. Tačiau vienos tokios raketos vis dėlto nepakaks „Mistral“ nuskandinti – esą jų prireiktų gerokai daugiau. Kaip „Exocet“ alternatyvą laikraštis siūlo naudoti Švedijos gamybos priešlaivines raketas „Saab Robotsystem 15 (RBS-15)“.

Kaip dar vienas galimas „Mistral“ „nukenksminimo“ būdas minima Suomių įlankos „uždarymo“ operacija. Tuo tikslu reikėtų blokuoti laivybą tarp netoli nuo Porkalos pusiasalio esančios Miakiluoto ir Naisaros salų. Po to, kai „Mistral“ atsidurs spąstuose, jį būtų galima apšaudyti artilerijos pabūklais. Esą tokį planą 1929 m. buvo parengusios Švedijos ir Suomijos vyriausybės, siekdamos apsiginti nuo Sovietų Sąjungos karinių laivų Baltijos jūroje. Laivus buvo planuojama apšaudyti iš krante esančių fortų 305 mm pabūklų.

305 mm artilerijos sviedinio pataikymas į „Mistral“ sukeltų „siaubingas pasekmes“, rašo „Eesti Ekspress“. Deja, pasak leidinio, Estijos kariuomenėje jau nebėra tokio kalibro pabūklų.

Minimas ir trečias „Mistral“ sunaikinimo variantas – minomis ir torpedomis. Tačiau, pasak leidinio, torpedų naudojimas Suomių įlankoje būtų gana komplikuotas – čia patruliuojantys torpediniai kateriai paleistas torpedas esą aptiktų lengviau, nei artilerijos kompleksų judėjimą pakrantėje.

Apskaičiuota, kad „Mistral“ tipo laivo sunaikinimo operacijos kaina prasidėtų nuo 10 mln. eurų – tiek kainuoja viena „Exocet“ raketa.

Pasak dienraščio, neatmestina galimybė, kad Rusijos įsigytas „Mistral“ Suomių įlankoje išvis gali nepasirodyti – Kremlius savo imperines ambicijas esą greičiau norėtų tenkinti vandenynuose, o ne tokioje „varlių kūdroje“, kaip Suomių įlanka. Tačiau dėl visa ko vienas Suomijos gamybos sunkvežimis „Sisu“ su RBS raketomis galėtų važinėti dulkinais Naisaros salos vieškeliais, „iliustruodamas“ galimą Suomių įlankos blokavimo galimybę, rašo „Eesti Ekspress“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(1)
(4)

Komentarai (20)