Prancūzijos karo laivas gąsdina Rusijos kaimynes  (44)

Prancūzai demonstruoja moderniausią karo laivą potencialiai pirkėjai – Rusijai. Tokia perspektyva gąsdina kai kurias jos kaimynes, ypač Estiją ir Gruziją. Uždrausti sandorį gali būti suinteresuotos ir JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija pareiškė planuojanti pirmą ginklų sandorį su NATO šalimi – ketinanti pirkti prancūzų "Mistral" klasės 23 700 tonų vandentalpos, 299 metrų ilgio lėktuvnešį, pajėgų plukdyti 16 sunkiųjų arba 35 lengvuosius sraigtasparnius, 70 transporto priemonių, įskaitant 13 tankų, ir daugiau kaip 900 karių. Laive, kuris gali veikti kaip amfibinis vadovaujantis laivas, yra 69 lovų ligoninė. "Tai "šveicariškas peilis" tarp karo laivų", – pareiškė Prancūzijos gynybos ministerijos atstovas Bruno Daffix.

Demonstravimas prie Nevos krantų

Tokio tipo laivas, kokį ketina pirkti Rusija, šiuo metu švartuojasi Sankt Peterburge. Tai rodo gerėjančius Maskvos ir Paryžiaus santykius praėjus 15 mėnesių po trumpo Rusijos ir Gruzijos karo, dėl kurio jie buvo pašliję. Pirmadienį atplaukęs laivas prisišvartavo Nevos upėje ties Admiraliteto pastatu, kuris carų laikais buvo laivyno būstinė, maždaug už kilometro nuo garsiojo Ermitažo muziejaus, įsikūrusio Žiemos rūmuose pačiame miesto centre. Jį gali apžiūrėti Rusijos karinio laivyno ir karinės pramonės atstovai. Tai vienas iš dviejų Prancūzijos karo laivyno turimų tokio tipo laivų. Jis pastatytas 2006 metais, o tarnybą pradėjo per pabėgėlių iš Libano gelbėjimo operaciją.

Jei pirkimo sandoris bus sudarytas, tai bus vienas svarbiausių NATO narės padarytų karinės technikos perdavimų Rusijai. Maskva taip pat nori gauti Prancūzijos licenciją pastatyti dar bent keturis tokius lėktuvnešius.

Užpuolimas per 40 minučių

"Mistral" klasės laivai skirti pulti krantą iš jūros. Daugelis ekspertų mano, jog tai idealus ginklas Rusijai gąsdinti kaimynes, ypač Gruziją. Rusijos laivyno vadas sakė, kad "Mistral" tipo laivas per 40 minučių gali permesti į Gruziją tiek kariuomenės, kiek Rusijos Juodosios jūros laivynui per 2008 metų rugpjūčio karą prireikė 26 valandų. Priėjimą prie Juodosios jūros turi visos – Rusija, Gruzija ir Ukraina.

Dabar Rusija naudojasi tik vienu sovietiniais laikais pastatytu lėktuvnešiu "Admirolas Kuznecovas". Jis yra daug mažesnis negu amerikiečių lėktuvnešiai, jau pasenęs ir nuolat genda.

Rusijos pareigūnai nekomentuoja galimo sandorio, tačiau manoma, jog įsigyti "Mistral" klasės laivą kainuotų nuo 600 mln. iki 750 mln. dolerių (400–500 mln. eurų). Rusijos kariškiai, tarp jų ir ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Nikolajus Makarovas, yra sakę, kad toks sandoris atspindi Kremliaus pastangas modernizuoti armiją.

Kadangi Prancūzija yra NATO narė, ji gali susidurti su JAV spaudimu neparduoti jokių ginklų ir technologijų, kurios gali būti panaudotos prieš JAV pajėgas arba jų sąjungininkes, pavyzdžiui, Gruziją.

Pačioje Gruzijoje planuojamas sandoris vertinamas kaip "apdovanojimas už agresiją, ignoruojantis ugnies nutraukimo sutartį, kurią pasiūlė ir pasirašė Prancūzijos prezidentas. Gruzija piktinasi, kad jos karių pagalba priimama Afganistane ir tuo pat metu "stiprinamas nepaskelbtas ginklų embargas parduodant pažangią ginkluotę Rusijai" ("Georgia Daily").

"Mes griežtai prieštaraujame, kad Rusijai būtų parduotas toks laivas, – pareiškė Gruzijos parlamento Gynybos komiteto narys Mika Laliašvili. – Šis sandoris kelia didelį pavojų Gruzijai."

Jei tai tik metalo dėžė...

Lygiai taip pat susirūpinusi ir NATO narė Estija, esanti maždaug už 100 kilometrų nuo Sankt Peterburgo. Jos ginkluotųjų pajėgų vadas Antsas Laaneotsas perspėjo, kad jei Rusija nusipirks prancūzų "Mistral", Estija turės imtis "saugumo priemonių" – stiprinti pakrančių gynybą ir karinę infrastruktūrą, nes rusams dislokavus šį laivą Baltijoje, pavojus iš jūros akivaizdžiai padidės.

Estijos saugumo ekspertas Eerikas Niilesas Krossas kalbėjo: "Jei Rusija įsigis modernų ir galingą karo laivą, kuris gali plukdyti tankų batalioną, išlaipinti kelis šimtus žmonių ir kontroliuoti operaciją, jai tokios įrangos turėjimas suteiks didelę persvarą Baltijos jūroje."

Estija spaus Paryžių neparduoti lėktuvnešio Rusijai. Estų užsienio reikalų ministras Urmas Paetas pareiškė norintis, kad Prancūzija, Estijos partnerė NATO ir Europos Sąjungoje (ES), aiškiai pasakytų, ar modernus karo laivas bus parduotas "su naujausia karine įranga ar be jos". Šį klausimą jis žadėjo aptarti ir su ES Strateginių prekių komisija. Aukštas gynybos pareigūnas Harri Tiido komentavo: "Jeigu tai tik metalo dėžė – vienas dalykas, bet jei tai moderniausia karinė įranga – visai kitas."

Estija, kaip ir Gruzija, nuolat jaučia santykių su Rusija paaštrėjimą. Talinas dažnai reiškia susirūpinimą dėl didėjančio Maskvos kategoriškumo ir kaltina kai kurias Vakarų sąjungininkes, kad jos nepakankamai rimtai vertina nedidelės šalies nerimą.

Šitaip aktyviai protestuojant Estijai nubudo ir Lietuva. Užsienio reikalų ministerija vakar pažadėjo diplomatiniais kanalais pasiteirauti savo strateginės partnerės Prancūzijos, kokią tiksliai techniką ketinama parduoti Rusijai ir kokiems veiksmams atlikti ji tinkama.

Prancūzija didina eksportą

Šis sandoris bus traktuojamas kaip neturintis precedento nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Ilgus dešimtmečius Rusija pati apsirūpindavo visa ginkluote ir dar ją eksportuodavo. Pastaruoju metu Rusija akivaizdžiai siekia didinti savo įtaką ir prestižą pasaulyje. Jos karo laivai patruliuoja Somalio vandenyse, kur siaučia piratai, o pernai viena flotilė buvo pasiųsta į bendrus Rusijos ir Venesuelos laivyno manevrus Karibų jūroje. Šitaip Maskva demonstravo savo karinius "raumenis" prie pat Jungtinių Valstijų netrukus po agresijos prieš Gruziją.

Rusijos laivų statytojai priešinasi "Mistral" sandoriui. Jie mano, kad valdžia turėtų investuoti į vietos gamybą. Tuo metu Prancūzija plečia ginklų eksportą. Pernai jis padidėjo 15 proc., iki 6,4 mlrd. eurų, – iš dalies dėl prancūzų ir italų bendros gamybos daugiatikslės fregatos FREMM pardavimo Marokui ir EC752 "Cougar" taktinio transportinio sraigtasparnio pardavimo Brazilijai. Tarp naujausių didelių sandorių – Brazilijos ketinimas už maždaug 12 mlrd. dolerių įsigyti penkis "Scorpene" povandeninius laivus, kurių vienas varomas atominiu varikliu, ir 50 "Cougar" sraigtasparnių. Visa ši ginkluotė bus surinkta Brazilijoje.

Priminsime, jog apie tokį pirkinį Rusija prabilo jau šios vasaros pabaigoje. Kalba eina ne tik apie laivo nupirkimą, bet ir jo pagrindų panašių laivų gamybą Rusijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (44)