Siūloma visuose kompiuteriuose diegti piratinę medžiagą detektuojančias programas  (26)

JAV kino filmų ir muzikos įrašų kompanijų atstovai siekia įteisinti naują sistemą, pagal kurią visuose kompiuteriuose turėtų būti įdiegtos šnipinėjimo ("spyware") principu veikiančios programos, detektuojančios ir ištrinančios bet kokią piratiniu būdu gautą medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV organizacijos "Motion Picture Association of America" (MPAA) ir "Recording Industry Association of America" (RIAA) šalies Intelektinės nuosavybės apsaugos tarnybai (Office of Intellectual Property Enforcement) jau pateikė visą eilę prašymų įteisinti jų siūlomą sistemą. "Egzistuoja kelios technologijos ir metodai, kuriuos galėtų pritaikyti tinklo administratoriai ir interneto ryšio tiekėjai. Į šių metodų tarpą patenka ir tie, kurie jau dabar yra naudojami interneto šiukšlėms filtruoti ir nuo virusų apsisaugoti", teigiama oficialioje minėtų organizacijų paraiškoje.

Paraiškoje išvardintos technologijos apima duomenų srauto ir specifinių failų detektavimą, stebėseną ir filtravimą, remiantis įvairiausios informacijos (protokolų, failų tipų, tekstinio aprašymo, metaduomenų, failo dydžio ir t.t.) analizės rezultatais bei pritaikant naujausias turinio atpažinimo technologijas - skaitmeninius parašus, kontrolines sumas, skaitmeninio žymėjimo kodus ir panašiai. Pareiškėjai taip pat pageidauja praplėsti teisę uždrausti prieigą prie pažeidimus padariusių interneto svetainių. Be to, pageidaujama, kad tinklų administratoriai ir interneto ryšio tiekėjai būtų "skatinami" savo aptarnaujamose sistemose diegti šnipinėjimo principu (angl. spyware) veikiančias programas, kurios detektuotų autorinių teisių pažeidimo atvejus ir kurios būtų integruojamos į šiuo metu naudojamas antivirusines programas.

"Kitaip tariant, pramogų industrijos atstovai mano, jog vartotojai turėtų savanoriškai įsidiegti programas, kurios nuolat skenuotų kompiuterius ir identifikuotų - ir galbūt ištrintų - failus, kurie kompiuteryje laikomi neteisėtai", aiškina "Electronic Frontier Foundation" atstovas Richard Esguerra. Jis taip pat priduria, jog tokie filtravimo planai neturi prasmės.  "Netgi 'geriausios' automatizuotos prieigos prie nelegalios programinės įrangos blokavimo sistemos neatlieka savo užduoties taip, kaip norėtųsi. Kas dar blogiau - tokios priemonės neturės ilgalaikio poveikio ir ilgainiui tik paskatins geresnių informacijos šifravimo priemonių ir privačių piratinių tinklų naudojimą. Arba žmonės tiesiog informacija vėl pradės keistis naudodami nešiojamus diskus ir DVD laikmenas", sako specialistas. "Tačiau greičiausiai pats pražūtingiausias poveikis būtų tai, kad autorinių teisių apsaugos priemonės galės nesunkiai tapti 'Trojos arkliais' ir bus naudojamos vartotojams stebėti. Dabartinių technologijų amžiuje, kai jau ir taip yra išplėtota cenzūra ir informacijos sekimas, papildomų stebėjimo priemonių diegimas internete būtų akivaizdžiai prasta idėja".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)