Australija pasislėps už interneto nešvarumų filtro  (13)

Australijos vyriausybė ruošiasi netrukus įvesti šalyje griežtą „nepriimtino“ interneto turinio kontrolę. Iki šiol nacionaliniu mastu internetas buvo „filtruojamas“ tik Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos komunikacijų ministras Stephenas Conroyus pranešė, kad šalies vyriausybė ruošia griežtą interneto turinio filtravimo sistemą įteisinantį įstatymų paketą. Taip siekiama „atsijoti“ įvairią užsienio serveriuose laikomą medžiagą, susijusią su vaikų pornografija, seksualiniais iškrypimais ir prievarta, narkotinių medžiagų bei savadarbių sprogmenų gamyba, teroro aktų rengimo instrukcijomis ir kitais draudžiamais dalykais, praneša „The Register“.

Kad nepriimtinas pasaulinio kompiuterių tinklo turinys nepasiektų Australijos teritorijoje esančių interneto vartotojų, jis bus filtruojamas interneto paslaugų teikėjų (IPT) lygmenyje. Pasak leidinio, taip Australijos vyriausybė šiek tiek sušvelnino savo ankstesnę poziciją – iš pradžių norėta visus šalies kompiuterių tinklus nuo išorinio pasaulio atskirti „nacionaline ugniasiene“, kuri filtruotų draudžiamą turinį.

Dabar vyriausybė ruošiasi įpareigoti „filtruoti“ internetą visus Australijoje veikiančius IPT. Interneto ryšio operatoriai privalės įdiegti technines bei programines priemones, kurios užtikrintų interneto resursų pagal šalies Komunikacijų ir žiniasklaidos agentūros (ACMA) parengtą nepriimtinų tinklalapių sąrašą (Refused Classification list) blokavimą. Nesilaikančioms įstatymų įmonėms grėstų didelės baudos ir kitos sankcijos.

Interneto cenzūrą įteisinančius įstatymus Australijos vyriausybė pateiks 2010 metais, teigiama pranešime.

Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) duomenimis, Australijoje šiuo metu yra daugiau nei 17 mln. interneto vartotojų, pasauliniu tinklu naudojasi apie 80 proc. visų šalies gyventojų. Kyla klausimas, ar techniškai įmanoma „atkirsti“ tiek daug vartotojų nuo nepriimtinu laikomo interneto turinio, išlaikant teikiamų paslaugų kokybę (nesumažėjusi ryšio sparta, vėlinimas ir t.t.). Be to, kyla klausimų, ar techniniu požiūriu toks sprendimas bus efektyvus – blokuojamus tinklalapius neabejotinai bus bandoma pasiekti per tarpinius serverius kitose pasaulio šalyse ar naudojantis komercinių anoniminio naršymo paslaugų teikėjų siūlomomis galimybėmis.

Į pirmąjį klausimą jau atsakyta: nepriklausomos tyrimų laboratorijos „Enex Testlab“ atliktas tyrimas patvirtino, kad interneto turinio filtravimas IPT lygmenyje nacionaliniu mastu iš esmės nesumažina interneto ryšio spartos ir yra beveik 100 proc. efektyvus. Tai buvo nustatyta realiomis sąlygomis atliekant bandymus kelių stambių, vidutinių ir mažų Australijos interneto paslaugų teikėjų tinkluose. Išsamiau apie tyrimo rezultatus galima paskaityti šiame PDF dokumente.

„Skaitmenines laisves“ ginančios organizacijos „Electronic Frontier Foundation“ Australijos skyriaus vicepirmininkas Colinas Jacobsas tvirtina, kad interneto cenzūra nacionaliniu mastu techniniu požiūriu yra visiškai įmanoma. „Tai niekad nebuvo techninė problema, tai politinis apsisprendimas, – sakė jis. – Nors vyriausybės retorika paremta susirūpinimu dėl vaikų tvirkinimo, vos trečdalis į RC sąrašą patekusių interneto resursų gali būti su tuo siejami“.

Pasak leidinio, į draudžiamų URL sąrašą pateko ir „Youtube“ vaizdo siužetas apie eutanaziją, ir N18 kategorijos internetiniai žaidimai suaugusiesiems, prieinami viso pasaulio vartotojams, ir daugelis internetinių lošimų svetainių.

Interneto filtravimą įteisinantys įstatymai šalies parlamentui bus pateikti iki kitų metų rugpjūčio. Australijos vyriausybė tikisi, kad jie įsigalios jau nuo 2011 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)