Naujosios Zelandijos link plaukia daugiau nei 100 ledkalnių  (4)

Daugiau nei šimtas, o galbūt keli šimtai nuo Antarktidos ledynų atitrūkusių ledkalnių artėja prie Naujosios Zelandijos, o apie jų keliamą pavojų buvo perspėti tame regione plaukiojantys laivai, pirmadienį pranešė pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos Vyriausybės Aplinkos apsaugos departamento Antarktidos tyrimų skyriaus specialistai pranešė, kad ledkalniai, kurie buvo pastebėti palydovinėse nuotraukose, praplaukė netoli Oklendo salų ir plaukia Naujosios Zelandijos didžiausios pietinės salos link, kuri yra už maždaug 450 kilometrų į šiaurės rytus.

Mokslininkas Nealas Youngas sakė, kad daugiau nei 100 ledkalnių buvo pastebėti tik viename telkinyje, o tai reiškia, jog jų gali būti dar šimtai. Kai kurių iš tų ledkalnių skersmuo buvo didesnis negu 200 metrų.

Pasak N.Youngo, šie ledkalniai susidarė iš milžiniškos ledo lyties, kuri atitrūko nuo Antarktidos, kai dėl pasaulinio klimato šiltėjimo padidėjo vandenyno ir oro temperatūra. „Visi šie (ledkalniai) susidarė iš didesnio ledkalnio, kurio plotas, kai jis atitrūko nuo Antarktidos, buvo apie 30 kvadratinių kilometrų, – sakė mokslininkas naujienų agentūrai AFP. – (Tas ledkalnis) ilgai plaukiojo aplink Antarktidą, o dabar didelė jo dalis suskilo ir susidarė mažesni ledkalniai.“

N.Youngas nurodė, kad tiek daug ledkalnių nebuvo priartėję prie Naujosios Zelandijos nuo 2006-ųjų, kai keletas jų buvo pastebėti už 25 kilometrų nuo salyno krantų – pirmą kartą nuo 1931 metų.

Velingtonas jau paskelbė pavojų laivybai vadinamojo Pietų vandenyno regione, kur buvo pastebėti ledkalnių telkiniai.

„Iš esmės tai tėra bendro pobūdžio perspėjimas tame regione plaukiojantiems laivams saugotis ledkalnių“, – sakė Naujosios Zelandijos jūrų laivybos agentūros atstovas Rossas Hendersonas. N.Youngas anksčiau sakė AFP, jog į Naujosios Zelandijos regioną ledkalnių atplauks vis dažniau, jeigu Žemės klimatas toliau šiltės.

„Jeigu išliks dabartinės pasaulinio klimato šiltėjimo tendencijos, manau, bus daugiau ledkalnių ir skeldės didieji ledo laukai“, – pabrėžė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)