„Tai beprotiškai sudėtinga“. Atskleista paslaptis, ką šiuo metu daro Ukrainos kariuomenė  ()

Pasak Marko Gertlingo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos dar niekada nebuvo susidūrusios su tokiais iššūkiais - reikia ne tik apmokyti ir apginkluoti karius, bet ir koordinuoti visos kariuomenės veiklą bei aprūpinti ją logistikos priemonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po kelis mėnesius trukusių kruvinų kovų Bachmuto sektoriuje Ukraina ruošiasi puolimui. Į atsargą išėjęs generolas leitenantas Markas Gertlingas vadovavo 1-ajai šarvuočių divizijai per puolimą Irake, o vėliau vadovavo JAV kariuomenei Europoje. Dienraščiui „The Washington Post“ paskelbtame straipsnyje generolas paaiškino, kaip sudėtinga rengtis operacijai.

Kada prasidės Ukrainos puolimas, pasakyti neįmanoma. Tie, kurie spėlioja, kur ir kada prasidės operacija, turėtų suprasti, kad tai didžiulis iššūkis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas turi du pagrindinius pranašumus: puolimo laiką ir vietą. Kai apmokyti kariai leisis į mūšį, jų sustabdyti bus neįmanoma. Gertlingas neatmeta, kad galbūt todėl generolas Eizenhaueris naktį prieš išsilaipinimą Normandijoje grįžo į savo namelį. Ten jis paliko raštelį, kuriame teigė, kad bus visiškai atsakingas už operacijos nesėkmę, jei ji įvyks.

Per pastaruosius kelis mėnesius Ukrainos vadams teko spręsti itin sudėtingas užduotis:

  • studijuoti žvalgybos duomenis;
  • tirti okupantų ryšių linijas;
  • smogti priešo štabams ir sandėliams;
  • koordinuoti pasipriešinimo judėjimą okupuotose teritorijose.

 

Tačiau svarbiausias dalykas yra koordinavimas su sąjungininkais, kurie rengia kovotojus savo šalyse. Reikėjo sinchronizuoti užsienyje mobilizuotų karių dislokavimą, o paskui jų grįžimą į Ukrainą į paruoštus atramos taškus. Generolas Gertlingas pažymi, kad ši užduotis yra nepaprastai sudėtinga net ir geriausiems vadams.

Išsprendus šiuos klausimus, atsiranda kita užduotis - Priėmimas, etapavimas, priešakinis judėjimas ir integracija. Pasak Gertlingo, tai reiškia koordinuotą ir sinchronizuotą visos komandos darbą.

 

„Tai tarsi skirtingų dėlionės detalių virtimas kovai parengtais vienetais ir jų perkėlimas per mūšio lauką“, - kartą sakė amerikiečių generolo mentoriai.

Be to, Rusijos Federacija turėjo laiko sustiprėti, užimdama dominuojančias aukštumas už fronto linijos. Puolamosioms operacijoms reikia daugiau pajėgų, didesnio manevringumo, ilgesnių ir patikimesnių tiekimo linijų. Ukrainos kariuomenė turi dar kartą padaryti tai, ko dar niekada nedarė - vykdyti plataus masto operaciją.

Apibendrindamas generolas Gertlingas sakė, kad tiki Ukrainos pergale ir Zalužno gebėjimu išspręsti būtinas užduotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(1)
(56)

Komentarai ()