„Nėra neįveikiamų raudonų linijų.“ Skelbiama, kokiomis sąlygomis JAV perduotų Ukrainai ATACMS  ()

JAV požiūris į ATACMS tiekimą Ukrainai po truputį keičiasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė JAV Oksana Markarova teigia, kad karinių klausimų aptarimas dažniausiai nėra viešas ir žiniasklaida dažnai neturi visų duomenų. Garsus „ne“ ginkluotės perdavimui, įskaitant ATACMS raketas, dažnai nėra toks kategoriškas kaip atrodo.

Markarova teigia, kad 2023-ųjų gegužės pabaigoje, kai Kyjivas išgirdo, kad buvo svarstoma galimybė perduoti ATACMS raketas Ukrainai, pastebėtas besikeičiantis JAV požiūris. Ambasadorė pabrėžė, kad diskusijose dėl ginklų perdavimo nėra „neliečiamų raudonųjų linijų“, todėl Baltieji rūmai ir Kyjivas aptaria daugybę variantų. Ukrainiečiai ne kartą girdėjo neigiamą atsakymą, o vėliau vis tiek išprašė reikiamų ginklų.

„Todėl ir aš, ir mūsų prezidentas, ir visa komanda nuolat pažymime, kad su partneriais aptariame absoliučiai visus variantus. Norėtume daug daugiau“, – sakė Markarova.

Kad ATACMS raketos būtų perduotos Ukrainai turi būti įvykdytos šios sąlygos:

  • Ukrainos kariai turi įsisavinti naują techniką, dalyvauti mokymuose, kurie užtrunka;
  • nauji ginklai turi būti integruoti į pajėgumus, kuriuos Ukraina jau turi;
  • ginklų turi būti pakankamai, nes vėliau reikės nuolatinio jų tiekimo;
  • ginklai turėtų būti prieinami ne tik JAV, bet ir partneriams;
  • šalys turi patobulinti logistiką.

 

Logistikos klausimą Oksana Markarova laiko vienu svarbiausių tikėtinam tolimojo nuotolio raketų perdavimui Ukrainai. MGM-140 ATACMS raketos, suderinamos su Ukrainos turimais HIMARS įrenginiais, veikia 300 km nuotoliu.

Apibendrindama Markarova teigė, kad Ukraina dirba ties visomis galimybėmis, o išgirdę „ne“ diplomatai tai suvokia kaip papildomą užduotį „ne“ paversti „gal“, o „gal“ – „taip“. Diplomatė teigė, kad ateityje apie Ukrainos apsirūpinimą ginklais bus rašomi moksliniai straipsniai, rengiami išsamūs tyrimai.

(47)
(3)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: