Ukraina gali gauti daugiau nei 120 šalių uždraustą ginklą. Kodėl jis toks pavojingas ir kam jo reikia?  ()

Ukraina gali gauti kasetinių šaudmenų iš JAV. Tai buvo pranešta Pentagone.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV gynybos departamentas mano, kad kasetiniai šaudmenys būtų naudingi Ukrainai. Jie padėtų kare prieš Rusiją. Visų pirma, kai ukrainiečiai pralaužtų priešo gynybines linijas.

Savo mintimis apie kasetinių šaudmenų perdavimą pasidalijo gynybos sekretoriaus pavaduotoja Laura Cooper. Ji tai išreiškė per Kongreso posėdį, vykusį ketvirtadienį, birželio 22 d.

Pentagono atstovė pažymėjo, kad Ukrainos aprūpinimas kasetiniais šaudmenimis būtų naudingas. Ypač atsižvelgiant į jų „veiksmingumą mūšio lauke“.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į keletą priežasčių, trukdančių šiam procesui. Pasak jos, JAV tokių ginklų Ukrainai neteikia, nes yra:

  • Kongresas apriboja jų eksportą;
  • „nerimas dėl vienybės“ tarp sąjungininkų.

Koks yra pavojus

Pradėkime nuo to, kad daugiau nei 120 pasaulio šalių 2008 metais priėmė kolektyvinę sutartį. Ja buvo uždrausta kasetinių šaudmenų gamyba ir naudojimas bei kaupimas. Nei JAV, nei Rusija, nei Ukraina prie sutarties neprisijungė (pvz. Lietuva sutartį ratifikavusi dar 2011 m.)

 

Tiesą sakant, šis draudimas nėra nepagrįstas. Reikėtų suprasti, kad kasetiniai šaudmenys gali paleisti daug mažų elementų. Jie ypač kelia pavojų  civiliams gyventojams.

Be to, tokiai amunicijai būdingas gana didelis nesprogimo procentas. Tai reiškia, kad ji kelia grėsmę žmonėms praėjus metams po karo pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()