NATO skubiai ruošia pasiūlymą Ukrainai  ()

NATO viršūnių susitikimas Lietuvoje vyks liepos 11-12 dienomis. Šiuo metu pagrindinė Aljanso šalių grupė nedelsdama pradėjo rengti deklaracijos dėl saugumo garantijų Ukrainai projektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistai pažymėjo, kad šios saugumo garantijos galios tol, kol Ukraina taps NATO nare. Dėl jų Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime turi susitarti šalių grupė, praneša „Politico“.

Leidinio žurnalistai pažymėjo, kad JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija keletą savaičių diskutavo su Ukraina saugumo garantijų klausimais, taip pat kreipėsi į NATO nares, ES ir G7.

Šių garantijų idėja – sukurti vadinamąjį „saugumo skėtį“ visoms šalims, kurios yra pasirengusios teikti Kyjivui nuolatinę karinę pagalbą. Kartu NATO pažymėjo, kad šios pagalbos ypatumai kiekvienai šaliai gali skirtis.

Tuo pat metu ukrainiečių sąjungininkai ir toliau pabrėžia, kad Ukraina gali prisijungti prie NATO tik pasibaigus karui. Būtent todėl tokios saugumo garantijos galiotų pereinamuoju laikotarpiu.

Vienas iš Prancūzijos pareigūnų pažymėjo, kad būtent viršūnių susitikime Vilniuje planuojama paskelbti šias „skėtines garantijas“.

„Diskusija tęsiasi; jau padarėme labai didelę pažangą ir tikimės, kad ją pavyks užbaigti iki aukščiausiojo lygio susitikimo pabaigos“,- pasakė jis.

Pasak kito NATO diplomato, JAV prezidentas Joe Bidenas liepos 10 dieną Londone susitiks su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Rishi Sunaku. Būtent šiame susitikime turėtų įvykti galutinių saugumo garantijų Ukrainai „šlifavimas“.

 

„Iš esmės tai bus garantija Ukrainai, kad mes ilgą laiką aprūpinsime jų ginkluotąsias pajėgas, finansuosime, patarsime, mokysime, kad jos turėtų galimybę atgrasyti nuo bet kokios būsimos agresijos“, – sakė Aljanso pareigūnas.

Pabaigoje leidinio žurnalistai pabrėžė, kad kiekviena iš NATO šalių gali savarankiškai dvišaliu pagrindu nuspręsti, kaip padėti Ukrainai. Tai gali būti tiek oro gynybos įrangos, tiek tankų perdavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()