Vos 2 ginklai. Kas gali numušti monstrines „Oniks“ raketas  ()

Rusija pradėjo labai aktyviai naudoti priešlaivines raketas P-800 „Oniks“, leidžiamas iš „Bastion“ kompleksų. Šios labai greitos raketos yra skirtos laivams naikinti, bet Rusija jomis atakuoja javų eksporto infrastruktūrą ir kitus taikinius Pietų Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

P-800 „Oniks“ yra ypatingai greitos - pasiekia maksimalų 2448 km/val. greitį, nešdamos 200 kg kovinę galvutę, rašo Defence-ua.com. Po paleidimo „Oniks“ pasiekia 14-15 km aukštį, bet artėdama prie taikinio nusileidžia į vos 5-7 metrų aukštį. Standartinė „Oniks“ raketa iki taikinio lekia 120-300 km, o „Oniks-M“ - net 800 km, bet neaišku, ar tokios raketos jau gaminamos.

„Oniks“ lekia į iš anksto nustatytas koordinates, yra valdoma. Aišku, didžiausias jos privalumas yra greitis. Šias raketas labai sunku numušti, nes kai radaras pastebti artėjančią tokią raketą, yra vos kelios sekundės pasiruošti ją numušti.

Ar įmanoma numušti „Oniks“?

Dar 2022 m. liepą Ukrainos oro pajėgų vadovybė pažymėjo, kad P-800 „Oniks“ yra „labai sudėtingas taikinys oro gynybai“, kaip ir  „Ch-22“ bei „Ch-31“. 2022 metų rugpjūtį buvo pranešta, kad turimomis priemonėmis Ukraina šių raketų numušti negali.

Tačiau tai pasikeitė. 2022-ųjų gruodžio 16 dieną Ukrainos oro gynyba numušė dvi „Oniks“ raketas. Vėliau, jau 2023 metais, buvo numuštos dar kelios. Kas pasikeitė? Ukraina gavo „Patriot“ ir SAMP/T sistemų.

 

Bet atremti P-800 „Oniks“ galima ne tik fiziškai numušant raketą. Šios raketos valdymo blokas yra pažeidžiamas elektroninėmis karybos sistemomis. Aišku, efektyviausia gynyba būtų pačių paleidimo įrenginių sunaikinimas.

„Bastion“ yra ratuotas kompleksas, greitai atvykstantis, paleidžiantis raketas ir išvykstantis. Jei pavyktų pastebėti šią sistemą, ją tikriausiai pavyktų sunaikinti ir jų Rusija neturi daug.
 

(26)
(1)
(25)

Komentarai ()