„Tai ne pirotechnika!“ Prie Maskvos monstriškas sprogimas. Mieste išdužo langai. Valdžią ir žiniasklaidą užvaldė anarchija (Video)  ()

Oficiali Rusijos valdžios versija dėl sprogimo Zagorsko optikos-mechaninės gamyklos teritorijoje Maskvos srityje turi daug neatitikimų ir iškėlė daugybę klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pareigūnai, Kremliaus naujienų agentūros ir pačios gamyklos darbuotojai pateikia skirtingas versijas, kurios prieštarauja viena kitai ir nesutampa faktais, rašo „Agentūra“.

Rusijos Federacijos valdžia, komentuodama sprogimą, pranešė, kad detonacijos vieta buvo pirotechnikos sandėlis, esantis iš gamyklos nuomojamoje patalpoje. Tačiau sandėlį išsinuomojusios įmonės versija, jos direktoriaus pasakojimas, kadrai iš įvykio vietos ir liudininkų žodžiai verčia suabejoti šia versija.

Iš pradžių vietos administracija pranešė, kad sprogimas įvyko pirotechnikos sandėlyje „Piro-Ross“. O įmonės direktorius teigė, kad sprogimas įvyko ne pirotechnikos, o gretimame sandėlyje, kuriame buvo laikomi metaliniai vamzdžiai ir nebuvo jokių degiųjų medžiagų. Pati „Piro-Ross“ įmonė yra bankroto stadijoje. Jos svetainėje rašoma, kad ją 1994 m. įkūrė keturios gynybos įmonės.

Iš nedidelio pirotechnikos projektavimo biuro ji išaugo į didelę elektromechaninės įrangos, pirotechnikos gaminių, fejerverkų ir pavojingų krovinių gabenimo įtaisų kūrimo ir gamybos įmonę. Be to, vietos gyventojai gamyklos teritorijoje rado daiktą, panašų į sviedinį. 

Karo ekspertas Janas Matvejevas pažymėjo, kad tai buvo iš 122 mm kalibro sviedinio korpusas. Maskvos srities gubernatorius teigė, kad sprogimo epicentras buvo pirotechnikos surinkimo vietoje.

 

Ilgą laiką gamykla neturi nieko bendra su optika ir mechanika. Čia daugiausia gaminama pirotechnika“, – sakė jis.  „Baza“ teigimu, sabotažas yra viena iš versijų, kurią tyrėjai laiko sprogimo priežastimi. Publikacijoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad sprogimas įvyko iškraunant sunkvežimį.

O „Piro-Ross“ direktorius „MK“ sakė, kad per sprogimą buvo pastate ir prieš sprogimą pasigirdo ūžesys, kurio šaltinio jis negalėjo nustatyti. 112 „Telegram“ kanalas po pirmųjų pranešimų apie sprogimą rašė, kad į pastatą atsitrenkė dronas. Vėliau orlaivio versija nebuvo patvirtinta.

J. Matvejevas rašė, kad pats sprogimas, užfiksuotas vaizdo įraše, panašus į sprogimą šaudmenų sandėlyje: „Paprastai paruošta pirotechnika vis tiek sprogsta palaipsniui ir su fejerverkais“.

 

Sprogimas įvyko trečiadienio popietę. Jis buvo toks galingas, kad miesto pastatuose buvo išdaužyti langai. Liudininkas pasakojo, kad dėl to „pusė gamyklos“ buvo išdaužyta.

ZOMZ, kurios teritorijoje įvyko sprogimas, priklauso valstybinės korporacijos „Rostec“ holdingui „Shvabe“. Tarp jos gaminamų gaminių yra optika kariuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()