Sumedžiotas dar vienas „Aligatorius“ - ar Rusijai nesibaigs „Ka-52“ sraigtasparniai?  ()

Pirmadienio rytą, rugpjūčio 14 d., paskelbta, kad netoli Bachmuto Ukrainos gynėjai priešlėktuvine raketa sunaikino dar vieną rusų sraigtasparnį „Ka-52 Alligator“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-14 Sumedžiotas dar vienas „Aligatorius“ - ar Rusijai nesibaigs „Ka-52“ sraigtasparniai?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ihnatas paskelbė, kad netoli Bachmuto krito eilinis rusų „Ka-52“: „Jis buvo aptiktas laiku ir sunaikintas“.

Ihnatas teigia, kad naikinti sraigtasparnius yra sunku, nes naudojama sena ginkluotė: „Mūsų vis dar sovietinio stiliaus kompleksams reikia didesnio dėmesio. Žmogiškasis faktorius turi didelę įtaką. Priešlėktuvinių raketų dalinys organizavo gerai koordinuotą, subalansuotą darbą. Ir šis sraigtasparnis buvo sunaikintas priešlėktuvine valdoma raketa netoli Bachmuto.“

Verta pasakyti, kad paskutinį kartą Ukrainos ginkluotosios pajėgos „Ka-52“ numušė maždaug prieš savaitę netoli Robotynės kaimo Zaporižios srityje. Tam panaudota nešiojama priešlėktuvinė raketa.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos puslapio „Oryx“ duomenimis, Rusija Ukrainoje neteko bent 40 „Ka-52“ sraigtasparnių. Realistiškai, dar daugiau, bet ne visi buvo nufilmuoti ar nufotografuoti („Oryx“ skaičiuoja tik tuos nuostolius, kuriuos galima įrodyti). Rusija prieš karą turėjo apie 133-150 „Ka-52“ sraigtasparnių. Dalis jų tikrai neveikia - visose pajėgose yra remontuojamų ar susidėvėjusių orlaivių, o Rusija šiuo atžvilgiu tikrai neturi geriausios reputacijos. „Ka-52“, pirmam skrydžiui pakilęs 1997 metais, gaminamas iki šiol, bet nedideliais tempais. Taigi, tikėtina, kad Rusija neteko bent trečdalio savo turimų veikiančių „Ka-52“ sraigtasparnių.

 

„Kamov Ka-52“ yra dvivietis kovinis sraigtasparnis, pasiekiantis 315 km/val. greitį ir ginkluotas 30 mm automatine patranka ir įvairiomis raketomis. Vienas toks sraigtasparnis gali nešti net 100 raketų - 80 S-8 ir 20 S-13. Rusai didžiuojasi ir tuo, kad „Ka-52“ neturi uodegos rotoriaus. Tai sumažina pažeidžiamų mazgų skaičių. Vietoje to „Ka-52“ turi du kontrarotacinius sraigtus. Be to, „Ka-52“ yra ypatingas ir tuo, kad yra beven vienintelis serijinės gamybos sraigtasparnis su katapultavimosi sistema.

(38)
(7)
(31)

Komentarai ()