JAV ir TVF rimtai imasi Ukrainos. Skelbiamas griežtas reikalavimas. Gali nelikti pagalbos  (1)

„SAP įstatymo projektas turėtų būti parengtas iki rugsėjo 15 d. – toks yra JAV noras.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautiniai partneriai griežtina reikalavimus, kuriuos Ukraina turi įvykdyti, kad šiais ir kitais metais toliau gautų finansinių išteklių valstybės biudžeto deficitui padengti. Tai pranešė RBC-Ukraina, remdamasi savo šaltiniais.

Viena iš paramos sričių, kuriai gresia pavojus, yra apie 1,5 milijardo JAV dolerių per mėnesį kas mėnesį gaunamų JAV dotacijų. Paskutinė einamųjų finansinių metų dalis Amerikoje numatoma rugsėjį, tačiau tolesniam pinigų paskirstymui JAV iškėlė Ukrainai neoficialią sąlygą – parengti įstatymo projektą, kuriuo būtų stiprinamas Specializuotos antikorupcijos prokuratūros institucinis savarankiškumas ir darbo efektyvumas.

Šio įstatymo priėmimas iki šių metų pabaigos buvo viena iš Europos Sąjungos makrofinansinės pagalbos skyrimo ir TVF skolinimo sąlygų, tačiau JAV nori matyti aiškesnį šios užduoties įvykdymo algoritmą.

„SAP įstatymo projektas turėtų būti parengtas iki rugsėjo 15 d. – toks yra JAV noras“, – leidiniui sakė vienas iš pašnekovų vyriausybėje.

Kitas šaltinis patvirtino tokios neoficialios sąlygos tikimybę, tačiau paaiškino, kad konkrečių sąlygų JAV finansavimui paprastai nėra.

Kita finansavimo problema gali kilti per Tarptautinį valiutos fondą. Dabar Ukraina ir TVF bendradarbiauja pagal naują 4 metų programą, sudarytą šių metų kovą už 15,6 mlrd.

Ukraina jau gavo dvi dalis už 3,6 milijardo dolerių, o trečią – 900 milijonų – planuojama gauti pažiūrėjus programą spalį.

Birželio mėnesį peržiūros programoje antrajai daliai gauti, Ukraina greitai ir lengvai praėjo, įvykdė visas penkias sąlygas, todėl pinigus gavo pagal grafiką. Tačiau iki rudens peržiūros sąlygų sąrašas yra dvigubai didesnis, o kai kurias iš jų įvykdyti bus gana sunku.

 

„Visų pirma, problemų gali kilti dėl įmonių patikrinimų atnaujinimo sąlygų, elektroninių deklaracijų grąžinimo, visą gyvenimą trunkančios „politiškai veikiančių asmenų“ finansinės būklės kontrolės (vadinamųjų „PEP“ – politiškai). Be to, gali kilti sunkumų vykdant energetikos sektoriaus sąlygas“, – pažymi leidinys.

Ukrainos Rada liepą priėmė įstatymą dėl lengvatinio 2 procentų vienkartinio mokesčio panaikinimo ir įmonių patikrinimų atnaujinimo, tačiau, neoficialiomis žiniomis, Tarptautinis valiutos fondas šio dokumento nepatvirtina kaip sąlygos įvykdymo. Faktas yra tas, kad paskutinę akimirką buvo pakeista įstatymo teksto formuluotė, kuriai niekas nepritarė TVF, o patikrinimų atnaujinimas buvo atidėtas iki karo padėties pabaigos.

Rugsėjo mėnesį planuojama priimti įstatymo projektą dėl elektroninio deklaravimo atnaujinimo, tačiau tikimybė, kad visą gyvenimą bus atnaujintas PEP patikrinimas, šiandien yra itin maža, nors šis įstatymo projektas turi būti priimtas iki rugsėjo pabaigos.

 

„Situacija šiuo klausimu yra pati sudėtingiausia. Tarp deputatų nėra palaikymo“, – pastebėjo vienas iš žiniasklaidos pašnekovų.

Abejonių kelia ir TVF sąlygų dėl GTS operatoriaus valdymo reformos įvykdymas, nes Vyriausybė liepos mėnesį turėjo perleisti įmonės akcijas Energetikos ministerijos valdymui, tačiau šis sprendimas nebuvo priimtas. Be to, yra dar viena sąlyga, kad iki spalio pabaigos jie turi išrinkti ir paskirti naują bendrovės stebėtojų tarybą.

„Atsižvelgiant į tai, kad stebėtojų tarybos atrankos ir skyrimo procesas trunka apie tris mėnesius, galima daryti prielaidą, kad visai laiku nebus įvykdyta“, – pažymi leidinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(4)
(25)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: