„Viena pavojingiausių operacijų per pastaruosius 100 metų.“ Skelbiamos detalės  (2)

Paaiškėjo naujų Ukrainos specialiųjų pajėgų reido pusiasalyje detalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato specialiosios pajėgos rugpjūčio 24 dieną įvykdė unikalią operaciją ir išsilaipino Tarchankuto kyšulyje okupuotame Kryme. Tada kovotojai priminė rusams, kad deokupacija neišvengiama, taip pat atliko kai kurias užduotis.

Tai buvo viena pavojingiausių operacijų, nes specialiosioms pajėgoms teko plaukti kelias valandas. Specialiojoje operacijoje Tarchankuto kyšulyje dalyvavusio „Artan“ GUR padalinio vadas Viktoras Torkotiukas kalbėjo apie išsilaipinimo detales.

Norinčiųjų išsilaipinti Kryme buvo daugiau nei 100, todėl atrankos etapą turėjo atlikti Vyriausiasis žvalgybos direktoratas. Ši operacija buvo itin sunki, nes guminėmis valtimis daugiau nei 200 kilometrų teko įveikti per 5-6 valandas, o jos buvo ginkluotos tik šaulių ginklais (kulkosvaidžiais, automatais ir MANPADS).

„Artan“ dalinys žvalgybinėms šturmo pajėgoms atliko jūros priedangos vaidmenį, todėl tai buvo ypač pavojinga, nes kariai visada buvo  tiesioginėje matymo zonoje nuo kranto.

GUR pareigūnas, vardu Timūras, vienas pirmųjų įkėlė koją į pusiasalį. Jis teigė, kad iš tiesų buvo kelios išsilaipinimo zonos, tačiau ne visos jos skelbiamos internete, nes nuo to priklauso Ukrainos karių saugumas. Tačiau Timūras teigė, kad specialiosios operacijos metu pavyko sunaikinti įsibrovėlių patrulinį automobilį, taip pat ir vieno iš Rusijos kariuomenės dalinių buvimo vietą. Tada buvo pašalinta apie 30 įsibrovėlių, kurie specializuojasi elektroninėje žvalgyboje ir oro erdvės kontrolėje.

Kol viena specialiųjų pajėgų grupė naikino priešą, kita paliko suvenyrą – iškėlė Ukrainos vėliavą su Vyriausiosios žvalgybos direktorato herbu. Speciali operacija truko apie 30 minučių, tačiau buvo viena pavojingiausių per pastaruosius 100 metų.

 

Visa operacija truko apie pusvalandį. Tuo pačiu Timūras užsimena, kad išsilaipinimas ir vėlesni įvykiai vyko remiant vietos gyventojams. „Tokio sudėtingumo operacijos pasaulyje nebuvo vykdomos 100 metų“, – sako „Artan“ vadas.

Specialiosioms pajėgoms jau baigiant operaciją, Rusijos kariškiai pakėlė į dangų savo naikintuvus. Okupantai pradėjo daužyti Ukrainos kariuomenės valtis. Manevruojant ir bandant išvengti rusų sviedinio į vandenį įkrito karys su šaukiniu „Konan“. Tada vadas priėmė sunkų sprendimą – plaukti toliau, nes jei kateris būtų grįžęs, rusai būtų sunaikinę valtį su visais joje buvusiais. Todėl buvo nuspręsta plaukti kuo toliau.

Vėliau GUR specialiosios pajėgos grįžo ieškoti „Konano“, bet jo nerado. Tada paieškoms buvo išsiųstos dar 2 specialiai paruoštos valtys, iš kurių viena buvo nudažyta oranžine spalva (jos skirtos gabenti sužeistuosius), tačiau priešas vėl atidengė ugnį.

 

Tada specialiosios pajėgos manė, kad „Konanas“ mirė, tačiau kovotojas nepasidavė. Jis vandenyje išbuvo 14 valandų. Jis buvo rastas tik tada, kai karinis jūrų laivynas išsiuntė į vietą droną. Paaiškėjo, kad „Konanas“ atkakliai kovoja už savo gyvybę ir laukia išgelbėjimo.

„Jis daugiau nei pusę dienos praleido jūroje – ten miegojo ir gėrė sūrų vandenį. Jį išgelbėjo tai, kad jis vilkėjo gelbėjimosi liemenę ir hidrokostiumą. Karys labai karščiavo ir buvo dehidratavęs. Bet dabar jis sveiksta ir yra pasirengęs kovoti“, – sakė Viktoras Torkotiukas.

Pats „Konanas“ papasakojo, kaip jam pavyko išgyventi, ką tuo metu jautė ir galvojo - skaitykite mūsų straipsnyje čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(1)
(49)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: