Niekada nepasiduoti! „Konanas“ 14 valandų išbuvo atviroje jūroje. Nereali operacija  ()

Kovotojas atsidūrė 130 km nuo kranto, visą laiką plaukė „Boiko bokštų“ kryptimi, o kai buvo beveik išsekęs, pamatė laivą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-20 Niekada nepasiduoti! „Konanas“ 14 valandų išbuvo atviroje jūroje. Nereali operacija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacijos Juodojoje jūroje metu už valties borto atsidūrė GUR padalinio „Artan“ specialusis agentas, šaukiniu „Konanas“ . Jo bendražygiai buvo priversti pasitraukti į saugų atstumą, o karys 14 valandų praleido vienas atviroje jūroje po priešo nosimi, nesuprasdamas, kur plaukti ir ar kas nors ateis į pagalbą. „Konano“ istoriją pasakoja „Ukrainos Pravda“.

Kaip „Konanas“ atsidūrė atviroje jūroje

2023 metų rugpjūtį Juodosios jūros vandenyse Rusijos lėktuvas Su-27 atakavo Ukrainos katerį su GUR specialiojo padalinio „Artan“ kariais. Puolimo metu kateris manevravo ir dėl tokio manevro vienas specialiųjų pajėgų karių iškrito už borto, o jo bendražygiai buvo priversti valtimi pasitraukti. Tačiau atsidūrę saugioje vietoje Ukrainos kovotojai ėmė planuoti, kaip išgelbėti jūroje esantį bendražygį.

Ieškoti „Konano“ beveik iš karto pakilo „Bayraktar TB2“. Jo dėka buvo aptikta kpvotojo vieta, o tada evakuoti buvo pasiųsta kelių katerių grupė, kuri per rusų naikintuvų ugnį prasibrovė pas karį. Galų gale „Konanas“ buvo išgelbėtas. Jis vandenyje praleido 14 valandų.

„Be įrangos sveriu 120 kilogramų, su įranga būtų kažkur plius 30. Bet likus 20 minučių iki operacijos pradžios, kažkodėl pasidariau neramus. Ir nusiėmiau viską: šalmą, šarvus,, padėjau ginklą. Buvau su nardymo termokostiumu ir aš užsidėjau gelbėjimosi liemenę. Kažkaip trenkė į širdį, kad turiu tai padaryti. Ir po 20 minučių buvau vandenyje. Iki kranto buvo apie 130 kilometrų“, – prisimena kovotojas.

Jis prisipažįsta, kad iš pradžių panikavo, nes krantas buvo toli, o po juo – didelis gylis. „Konanas“ pasakoja, kad jo bendražygiai iškart grįžo paskui jį, tačiau priešo lėktuvas pradėjo į juos šaudyti, todėl jis davė jiems ženklą palikti jį ir išvykti.

„Puikiai supratau, kad katerio įgula, kurią sudaro 13 žmonių, yra vertingesnė už mane vieną. O su liemene galėčiau kurį laiką pabūti ant vandens. Vėliau sužinojau, kad mūsų kateris buvo apgadintas. Todėl buvo nuspręsta trauktis“, – sako specialusis agentas.

Buvo minčių pasiduoti

Atskaitos tašku „Konanas“ pasirinko vieną iš „Boiko bokštų“, kuris degė – jis buvo už maždaug 20 km. Jis suprato, kad artimiausiu metu niekas jam į pagalbą neateis, todėl nusprendė ant vandens likti kuo ilgiau.

„Bangų nebuvo, bet srovė buvo labai stipri. Ji nuolat nešė atgal, tada į kairę, tada į dešinę. Pasirodo, visą tą laiką plaukiau prieš srovę. Nesustojau nė akimirkai, nes šiuo atveju mane būtų nešę tolyn: aš vis labiau toldavau nuo savo atskaitos taško. Turėjau nuolat judėti. Plaukiau“, – pasakoja kovotojas.

 

Jis prisipažįsta, kad ne kartą galvoje kirbėjo mintis „pasiduoti“, nes plaukimas nebuvo jo stiprioji pusė. Vaikystėje jis kartą vos nenuskendo, todėl vandenyje jautėsi nesaugus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(38)
(0)
(38)

Komentarai ()