„Google“ kaltinama pažeidusi interneto nediskriminavimo principą  (7)

Interneto milžinė „Google“ apkaltinta išdavus vieną iš plačiausiai pripažintų interneto „įstatymų", vadinamą tinklo neutralumu. Tai principas, kad visi turi lygias prisijungimo ir ryšio spartos teises, rašo „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmonė prisipažino dalyvaujanti derybose su Jungtinių Valstijų komunikacijos bendrove „Verizon“ ir kad jos jau yra sutarusios dėl plano, kaip tinkluose turėtų būti vykdomas interneto eismas.

Diskusijos JAV apie tai, kad interneto srautas dėl turinio nebūtų stabdomas arba blokuojamas vyksta jau kelinti metai. Tai tampa labai opia problema didėjant interneto lankytojų kiekiui ir augant siunčiamos informacijos apimtimis.

Tinklo neutralumas ypač reikalingas tokioms interneto kompanijoms kaip „Google Inc“, kuri generuoja didžiulius duomenų kiekius. Tuo tarpu plačiajuosčio ryšio tiekėjai „AT&T Inc“, „Verizon Communications Inc“ bei „Comcast Corp“ norėtų ryšio pralaidumą reguliuoti pagal duomenų pobūdį.

Tinklo neutralumo šalininkai tvirtina, kad interneto paslaugų tiekėjams turėtų būti draudžiama blokuoti ar lėtinti srautus priklausomai nuo turinio. Tačiau paslaugos tiekėjų teigimu didėjantis videomedžiagos siuntimasis reikalauja aktyvaus tinklų valdymo. Kai kurie netgi teigia, kad tinklo neutralumas gali slopinti naujovių diegimą. Štai todėl eilė metų stengiamasi surasti kompromisą ir netgi priimti įstatymą, kuris galėtų apibrėžti, kas yra protingas tinklo valdymas.

Žinoma, naivu tikėtis, jog  „Google Inc“ pasyviai lauktų problemos sprendimo, todėl visai nekeista, jog kompanija slapta derasi bent jau su „Verizon Communications Inc“ ryšio tiekėja. Tačiau daugelis jau išreiškė nuogąstavimų, kad plano paviešinimo atveju tai galėtų būti naudojama kaip schema internetui suskaidyti įgyjant galimybę pateikti geriausias charakteristikas daugiausia siūlantiems.

Kai kurie kritikai tai pavadino „paskutinio teismo dienos scenarijumi“, žyminčiu „mums įprasto interneto pabaigos pradžią“. Tuo tarpu „Google“ pareiškė, kad diskriminavimas yra leistinas tam tikromis aplinkybėmis.

Nereikia pamiršti, jog interneto neutralumo principas buvo viena kertinių interneto steigimo idėjų. Skaitmeninių teisių grupės „Public Knowledge“ prezidentas Gigis Sohnas sako: „Susitarimas tarp „Verizon“ ir „Google“ dėl to, kaip valdyti interneto eismą, yra apgailėtinas ir turėtų būti laikomas niekiniu.“

„Interneto likimas yra pernelyg svarbus reikalas, kad jį atiduotume spręsti dviejų kompanijų deryboms, – akcentavo G. Sohnas. Žiniasklaidos reformų organizacijos „Free Press“ prezidentas Joshas Silveris laikraštyje „Huffington Post“ perspėjo: „Nuo pat savo ištakų internetas buvo lygus žaidimo laukas, leidžiantis visam turiniui judėti tuo pačiu greičiu, nesvarbu, ar tai „ABC“ žinios ar jūsų senelio vaizdo tinklaraštis.“

„Visa tai tuoj pasikeis, o rezultatas negalėtų būti niūresnis interneto ateičiai, televizijai, radijui ir nepriklausomiems balsams, – tvirtino J. Silveris.

Ericas Schmidtas, generalinis „Google“ direktorius teigė, kad derybos su „Verizon“ vyksta jau ilgą laiką dėl nustatymo, koks yra interneto neutralumo apibrėžimas. Jis pridūrė: „Žmonės susipainioja. Ką mes turime galvoje yra tai, kad, jeigu turite vieną duomenų tipą, pavyzdžiui, vaizdo medžiagą, negali diskriminuoti vieno žmogaus vaizdo medžiagos kito naudai. Tačiau yra normalu ryšio spartą diskriminuoti tarp skirtingų infromacijos tipų."

Naujienos apie „Google“ ir „Verizon“ susitarimą, nepaisant jų detalių slaptumo, pasirodė prieš pasibaigiant aukšto lygio diskusijai Amerikoje dėl interneto reguliavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)