„Kokiame pasaulyje tu gyveni?“. Izraelis įsiutęs. Ką pasakė JT Generalinis Sekretorius  (3)

Tarp JT ir Izraelio kilo didelis skandalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad „Hamas“ teroristų išpuolis prieš Izraelį buvo „okupacijos pasekmė“. Tokie generalinio sekretoriaus žodžiai Tel Avive sulaukė aštrios kritikos.

„RBC Ukraina“ surinko viską, kas žinoma apie skandalą.

Ką pasakė JT generalinis sekretorius

Spalio 24 dieną Niujorke vyko JT Saugumo Tarybos posėdis dėl padėties Izraelyje. JT generalinis sekretorius savo kalboje posėdyje sakė, kad teroro aktą tariamai lėmė Izraelio okupacija, gyvenviečių statyba, ekonominė blokada ir namų naikinimas.

Guterresas taip pat apkaltino Izraelį pažeidus tarptautinės teisės normas per specialią operaciją, reaguojant į „Hamas“ kovotojų išpuolį, ir paragino nutraukti ugnį.

„Esu labai susirūpinęs dėl akivaizdžių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, kurių liudininkais esame Gazoje. Leiskite man aiškiai pasakyti: nė viena ginkluoto konflikto pusė nėra aukščiau tarptautinės humanitarinės teisės“, - sakė jis.

Tuo pat metu JT generalinis sekretorius pasmerkė „baisų ir precedento neturintį teroro aktą“, kurį spalio 7 dieną Izraelyje įvykdė „Hamas“ kovotojai, ir pabrėžė, kad niekas negali pateisinti civilių gyventojų žudymo ir grobimo.

Izraelio reakcija

 

Atsakydamas į tokius Guterreso žodžius, Izraelio nuolatinis atstovas prie JT Giladas Erdanas pareiškė, kad JT Generalinis Sekretorius yra „atitolęs nuo realybės“, o jo pareiškimas yra teroro pasiteisinimas. Be to, jis paragino Guterresą atsistatydinti.

„JT Generalinis Sekretorius, kuris simpatizuoja masinių vaikų, moterų ir pagyvenusių žmonių žudynių kampanijai, yra netinkamas vadovauti JT. Raginu jį nedelsiant atsistatydinti. Nėra jokio pasiteisinimo ar prasmės kalbėtis su tais, kurie užjaučia baisiausius žiaurumus, įvykdytus prieš Izraelio piliečius ir žydų tautą. Tiesiog trūksta žodžių“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

 

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas sureagavo į JT generalinio sekretoriaus pareiškimą.

„Pone generalini sekretoriau, kokiame pasaulyje jūs gyvenate? Tai tikrai ne mūsų pasaulis“, - sakė Cohenas specialiame JT Saugumo Tarybos posėdyje.

Izraelio ministras savo „Twitter“ puslapyje taip pat paskelbė, kad atšaukė planuotą susitikimą su Guterresu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(6)
(81)

Komentarai (3)