„Karas žengia į naują etapą.“ Zalužnas skelbia pavojų  ()

Rusija patyrė didelių nuostolių, tačiau ir toliau išlaiko pranašumą ginkluotės srityje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-02 „Karas žengia į naują etapą.“ Zalužnas skelbia pavojų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas Ukrainoje virsta „poziciniu“ karu, o tai reiškia, kad pasaulis susiduria su naujais iššūkiais. Taip rašoma lapkričio 1 d. „The Economist“ paskelbtame vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų (AFU) vado Valerijaus Zalužno esė.

„Karas dabar pereina į naują etapą: tai, ką mes kariuomenėje vadiname „poziciniu“ karu – statišką ir varginančią kovą“, - sakė jis.

Vyriausiasis vadas paaiškino, kad tai naudinga Rusijos Federacijai, nes šalis agresorė galės atkurti savo karinę galią. Kartu AFU reikia „pagrindinių karinių pajėgumų ir technologijų“, kad galėtų išeiti iš tokio karo. Zalužnas išvardijo penkis pagrindinius punktus.

Oro gynyba

Šį komponentą kariškis pavadino svarbiausiu.

„Dangaus kontrolė būtina didelio masto antžeminėms operacijoms“, - pabrėžė jis.

Kariuomenės vadas sakė, kad karo pradžioje Ukraina turėjo 120 kovinių lėktuvų, tačiau tik trečdalis jų buvo tinkami naudoti. Pasak jo, Rusijos karinės oro pajėgos išlaiko „didelį pranašumą“ ore ir toliau kuria naujas smogiamąsias eskadriles. Tai taip pat turėjo įtakos gynybos pajėgų kontrpuolimui.

Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas taip pat pabrėžė svarbų bepiločių orlaivių vaidmenį fronte. Jis paaiškino, kad bepiločiai orlaiviai reikalingi viliojamiesiems smūgiams, kuriais siekiama įveikti Rusijos oro gynybą, ir priešo bepiločių orlaivių medžioklei.

Radioelektroninė kova (REB)

Zalužnas pavadino REB „raktu į pergalę bepiločių orlaivių kare“.

Jis teigia, kad per pastarąjį dešimtmetį Rusijai pavyko modernizuoti savo REB pajėgas. Tuo pat metu 65 proc. ukrainietiškų trikdymo platformų, kurias AFU turėjo karo pradžioje, buvo pagamintos sovietmečiu.

 

Kontratakos priešraketinė gynyba

Trečiąja užduotimi kariuomenės vadas įvardijo kontratakos ugnį, t. y. priešo artilerijos sutriuškinimą.

„Šiame kare, kaip ir daugumoje ankstesnių karų, artilerijos ir raketų ugnis sudaro 60-80 proc. visų karinių užduočių. Kai pernai pirmą kartą gavome vakarietiškų ginklų, mums gana sėkmingai sekėsi aptikti rusų artileriją ir ją smogti“, - pažymėjo Zalužnas.

Jis paaiškino, kad šių ginklų veiksmingumas „smarkiai sumažėjo“, kai priešas patobulino savo REB. Dabar Ukrainai pavyko pasiekti paritetą su Rusija turint mažiau ginklų. Tai įmanoma dėl didesnio tikslumo.

„Turime sukurti savo lokalizuotus GPS laukus – naudodami antžemines antenas, ne tik palydovus – kad mūsų tiksliai valdomi sviediniai būtų tikslesni prieš Rusijos trukdžius. Turime plačiau naudoti bepiločius orlaivius kamikadzes, kad smogtume Rusijos artilerijai. Ir mums reikia, kad mūsų partneriai atsiųstų mums geresnę artilerijos žvalgybos įrangą, kuri galėtų atpažinti Rusijos ginklus“, - pabrėžė vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

 

Išminavimas

Zalužnas sakė, kad karo pradžioje Ukraina turėjo ribotą ir pasenusią išminavimo įrangą. Tačiau net ir Vakarų tiekimas dar nepataisė padėties, nes vietomis minų laukai tęsiasi 20 kilometrų.

„Kai mes prasiveržiame pro minų laukus, Rusija greitai juos papildo, iš tolo paleisdama naujas minas“, - aiškino kariuomenės vadas.

Mobilizacija

AFU vyriausiasis vadas rezervų kaupimą pavadino paskutiniu prioritetu.

„Rusija nesugebėjo pasinaudoti savo didžiuliu gyvosios jėgos pranašumu, nes Vladimiras Putinas baiminasi, kad visuotinė mobilizacija gali išprovokuoti politinę krizę, ir dėl to, kad Rusija negali apmokyti ir aprūpinti pakankamai žmonių“, - pabrėžė jis.

V. Zalužnas paaiškino, kad Ukrainos galimybės apmokyti rezervą taip pat yra ribotos. Be to, jis priminė apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų smūgių mokymo centrams pavojų.

 

„Mes įvedame vieningą šauktinių registrą, turime išplėsti piliečių, kurie gali būti pašaukti į mokomąją stovyklą ar mobilizaciją, kategoriją. Taip pat įvedame „kovinį rengimą“, kurio metu naujai mobilizuotas ir apmokytas personalas bus patalpintas į patyrusius priešakinius dalinius, kuriuose bus mokomasi“, - sakė kariškis.

Jis ragino nenuvertinti Rusijos, kuri patyrė didelių nuostolių, tačiau „dar ilgą laiką“ turės pranašumą ginkluotės, technikos ir pabūklų skaičiaus atžvilgiu.

„Jei Ukraina nori ištrūkti iš šių spąstų, mums prireiks visų šių dalykų: pranašumo ore, gerokai patobulintos elektroninės kovos ir kontratakos priešraketinės gynybos, naujų minų technologijų ir gebėjimo mobilizuoti ir apmokyti daugiau rezervų“, - reziumavo V. Zalužnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(5)
(70)

Komentarai ()

Susijusios žymos: