Ron Capps. Karo Afganistane ir Irake kaina – tūkstančiai karių savižudžių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2010-08-16 13:40
Sakyciau biski pariebinta. Turejau bendrakursi Osle, kuris tarnavo JAV kariuomenes sudetyje, tik nepamenu Irake ar Afgane. Sake kad budavo sunku, del fiziniu ir protiniu dalyku, bet del finansu grizus.... Tai jis Osle nelabai varzydamas saves gyvena is pensijos, tai amerikoje, tikrai neturetu but problemu su finansais. Is pacio straipsnio irgi galima suprasti, kad daugiausia problemu grizus is karo atsiranda tada, kai truksta veiklos ir demesio. Beje, siais laikais vakaru pasaulyje, kariai yra gerai apmokami samdiniai. Jei jie nesugeba susidoroti su darbo ypatumais (stresu), tai cia jau reiketu jiems apie tai pagalvoti, pries vaziuojant. P.S. dirbant finansu makleriu, patiriamas irgi didziulis stresas, issivysto kruvos ligu, kartais ir nusizudoma ir pan. Beje, ju gyvenimo trukme gerokai trumpesne nei paprastu darbuotoju, nors gyvena finansiskai apsirupine
Laurynas19 2010-08-16 14:13
Apskritai tas amerikieciu karas yra kazkoks neaiskus. Joks karas vienoje teritorijoje netrunka taip ilgai. Ir atrodo , kad amerika net nekariauja, jie ten velniazin ka daro. Plauna pinigus, vogia nafta ar kitus resursus ir viskas. Nes jei rimtai keltu gresme Irakas, tai jau seniai butu jie sutriuskinti ir viskas butu jau senai baigta. Beto straipsnyje konkreciai nepaaiskinama is kur tos tokios psichines ligos, juk ten karas nera toks baisus kai per antra pasaulini. Manyciau pacioje armijoje patycios ar dar kazkas vyksta. Nors ir tai.. Sunku suprasti. Tevas rusu armijoje , afganistane tarnavo, mate daugybe baisiu vaizdu ir jokiu psichologiniu bedu neturejo. (na aisku visi skirtingi taciau..) Mano supratimu USa armijoje turetu but puikios salygos, neturetu but drabuziu, maisto trukumo ir tt. ir ypac kai tokia technika, manau netgi fiziskai jie maziau dirba, maziau kilometru sukaria per dienas ir tt.. zodziu, NEAISKUS JU TAS KARAS.
faktas 2010-08-16 14:26
Stresas - viena pavojingiausių ligų. Nemanau, kad čia kažkas perlenkta. Turiu pažįstamą, kuris tarnavo Irake. Sako, kad visiems kareiviams stogas važiuoja dėl aplinkos ir misijų beprasmiškumo.
mnv 2010-08-16 14:42
O tu bent supranti KOKS ten karas vyksta? Irako armija sutvarke per pirma menesi, jei negreiciau, kaip tu pavartojai "sutriuskino", afganistanas irgi is pradziu buvo ramus, kol jo neapleido ir vel talibu neprisiveise. Pvz irake didzioji dalis traumu tiek fiziniu tiek psichologiniu yra del pakeles bombu ir panasiu dalyku, kai visa diena turi patruliuot gatvem zinant, kad bet kada tave gali i ora isnest pakeles bomba tai aisq kad stresas bus belekoks ir ilgai gali neislaikyt to. p.s. galit mest ta sh su nafta pagaliau? a) irake ji priklauso irako valdziai b) afganistane jos NERA.
Arnoldasz 2010-08-16 14:44
raso, kiek mire kariu, bet ar pagalvojo kas apie afganistaniecius ir irakiecius? ne....
kionig 2010-08-16 14:47
Teko matyt internete vaizdeliu tu paciu kariu filmuojamu, kai kovos musio lauke gali gauti kulka i kakta. Stresas didelis, perdidelis adrenalino kiekis paveikia psichika, taip pat gali paveikti ir imuninse sistema. Be to, baime daug lemia. O pries imant i armija jokiu psichologiniu testu neduoda atlikti pas amerikonus ? Ar taip neatrenka zmoniu ?
Laurynas19 2010-08-16 15:08
Vistiek sitas karas yra nesvarus. Kazkas is to pelnosi. Kitu atveju jau seniai butu palike ta iraka. jei per 9metus nieko nepavyko pakeisti, nepavyks ir per 20metu. Butent del karo, ten niekas ir nesikeicia. Jei sakot per menesi iveike Irako armija ir nuverte valdzia, tai viskas. Ten jau visaks sutvarkyta. Reikia leist zmonem patiem tvarkytis ir protaut. O jei jie nesugeba, tai tegul ir gyvena taip kaip gyvena. Beje karas Irake prasidejo taip pat nelogiskai. USA isiverze po 2001.09.11 ispuolio. bet tai nebuvo Irano armijos ispuolis, ar Irano paskelbimas karo Amerikai. Tai buvo (oficialia nuomone) teroro aktas kuri ivykde grupuote al-Qaeda. Cia pansiai butu jei tarkim dabar Kaune yra kamuoliniu gauja. Jie padaro nusikaltima koki ziauresni ir uztai iskart i kauna ivedama armija ir visa valdzia suteikiama armijai. (na gal pavizdys netinkamas, taciau)
lightfire 2010-08-16 15:20
toks požiūris buvo 2003 metų pavasarį- vasarą. Būtent dėl to kilo visi neramumai, siautėjimai ir pan. Smurtui išplitus ir valstybei sugriuvus grėsmė ūtų kilusi visam Artimųjų rytų regionui. tad kai sakai, kad tau atrodo, kad kažkas ten nešvaraus yra, pirma pasižiūrėk ar tavo žinios yra pakankamai švarios, o ne skiedalais persmelktos
lightfire 2010-08-16 15:24
tu čia painioji Iraką, Iraną ir Afganistaną. gal apsispręsk vieną kartą? Po 9/11 prasidėjo Afganistano karas. Irako karas prasidėjo tik 2003 metais. Niekada šio karo motyvų nepateisinau, tačiau kai jau buvo įsivelta ir juo labiau nuverstas Sadamo režimas (nuo ko širdį sopa tik naiviems totalitarinių režimų apologetams), trauktis nebeliko kur - palikti šalį 2003 metų vasarą būtų buvusi didelė klaida. Nuo to laiko buvo padaryta daug klaidų, išplauta daug pinigų ir kažkas iš to tikrai pasipelnė. Bet ne JAV
Yra 2010-08-16 15:24
visi karai turi "nešvarių" epizodų, iš visų kažkas pasipelno, o karą laimi tie, kurie neina į jį
andriulis 2010-08-16 15:44
Tevu pazystamu rate yra kovojusiu hmm db tiksliai nepasakysiu ar afgane ar irake, tai grizus i lietuva jam temperatura pakildavo kai saule nusileisdavo. Na tiesiog artejant nakciai. Zmogelis pasakojo,kad begant reikedavo sokineti per zmoniu kuno dalis,tai psicholigiskai greitai palauze. Lightfire tu man paaiskink kodel iseinant jav pajegoms talibai turetu pradeti daugiau sprogdinti,zudyti? Tam,kad JAV ilgiau liktu? ar tiesiog palauktu kol jav iseis ir galetu lyg vel kontroliuoti ar ne? Man tai persasi mintis, kad kai kurie sprogdinimai inicijuojami paciu kariskiu su pretekstu,kad va dar reikia sutramdyti situs laukinius,nes jei mes iseisim bus galas civiliams.
lightfire 2010-08-16 15:57
nuo karščio apkvaitusiems dar ne tokių minčių peršasi. Apsiliek šaltu vandeniu ir išsiblaivyk nuo tų sąmokslų. Kariškiai patys mat save sprogdina..iš kur tokių kvailių atsiranda?
uodas 2010-08-16 16:10
jo jiems isvis liuks - nes tas beprotnamis, tai ju namai. karas ten tesiasi jau senai, todel mazi vaikai, nuo vaikystes visa tai matydami, tampa arba psichishkai nestabilus, arba atvirksciai - uzgrudinti kariai, dabar va tiems vaikams jau virs 18metu sukako - va ir isaugo nauja karta talibu, kuri nieko kito nemoka, kaip tik kariauti su amerikosais - o toliau, bus dar blogiau, nes kariu, kuriu vaikyste praejo kare tik dauges.
lightfire 2010-08-16 16:28
^^^ Netiesa. Ten yra galybė karo sužalotų vaikų. kai kurie jie glaudžiasi spec prieglaudose, kad atsigautų po to, ką matė. Turi galimybę - traukia kur kitur. O dėl to, kad straipsnyje "narašo to ar ano", tai manau, kai kuriems laikas įsisamoninti, kad straipsnis neprivalo būti 300 puslapių knyga, apžvelgianti visų nuostolius ar visas problemas. Rašo žmogus apie paštetą, o tada koks interneto dibilas išlenda ir pradeda klykti "aaaa, žurnalyste, a kuodėl nerašot apie badą?? Kubyyyylius kaltas, o jūs apie paštetą, bliaaaaaa". Tai yra nenormalu. Straipnis apie vieną problemą - nepatinka, neskaityk. Skaityk tuos straipsnius, kur rašoma apie kitas problemas./
Mauras 2010-08-16 16:35
Amerikonai yra daunai neuzteko jiems vietnamo,korejos ir nepasimoke ish rusu kas liecia afganistana.Vel lipa an to pacio greblio, o kas uz tai moka eiliniai jav mokesciu moketojai.Vis delto ne tik pas mus ishrenka blogus politikus i valdzia bushas/glushas geras to pavyzdys .
DGS 2010-08-16 17:18
Nu taip, nepasimoke (bet gal galvojo, kad taip nebus ir lengvai laimes?)bet jeigu jau JAV pradejo kara su afganistanu (talibu), tai reikia ir pabaigti.
qzar 2010-08-16 18:17
Tai ka patartum daryti protinguoli ?
SG 2010-08-16 18:28
Kaip visada įsikišo didysis JAV ir karo mylėtojas , ir įvedė karinę diktatūrą.
Mauras 2010-08-16 19:12
To qzar.Patarciau maziau okupaciniu karu pradet tada ir nereikes atsiprashant priesh visa pasauli apsihsikt.O del visokiu nato myletoju lietuva i nato istojo be referendumo ,tai kad patylesiu...
lightfire 2010-08-16 19:16
žinoma, tariami taikos mylėtojai, kaip ir šaltojo karo laikais ant NATO loja (o paskiau iš Kremliaus kaulą gauna). Kvislingų, nesugebančių racionaliai, be neapykantos JAV ko nors daugiau pasakyti, užtat dirbančių 5-osios kolonos darbą, visuomet atsiranda