Nuomonė: Popieriui liko penki metai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tir4elis 2010-08-18 10:54
Nekas.. Vadinasi popierinių knygų kaina augs.. Bet vistiek malonumo skaityt tikrą knygą nepakeis joks "silicio gabalas"..
Insomniakė 2010-08-18 11:14
Labai puiku, mokslas eina į priekį vis sparčiau, bet kad ir kokia gera knyga bebūtų, nėra jokio malonumo jos skaityt el formatu. O tikrų knygų kainos tam tikru laiku dėl konkurencijos negi nesumažėtų?
Jobke 2010-08-18 12:34
Manau, priklauso koks zmoniu poziuris bus i klasikines knygas. Jeigu vis maziau knygu liks popieriniu, o zmones vis nores jas skaityti - ju kaina pabranges. Jeigu tu klasikiniu knygu nieks nebepirks - jos turetu pigti. Yra ir kitas varijantas, manyciau... Tos leidyklos pacios pereis i el. knygu gamyba, kad garsintu tuos pradedanciuosius ir niekam nezinomus rasytojus. Taip, kad popierine knyga liks antikvaras.
cNduo 2010-08-18 15:09
Jau dabar studijuojant jaučias kaip literatūra po truputį keliasi į skaitmeninį formatą, o literatūra popieriniu pavidalu dažnai tampa neaktuali arba tiesiog nepasiekiama. Kai planšetiniai, ir panašaus tipo kompiuteriai atpigs tai iškart vieną griebsiu sau, nes noutbūko, ar tuolabiau stacionaraus kompiuterio monitoriuje skaityt yra nesąmonė. Po kelių puslapių dingsta noras skaityt dėl galvos skausmo sukelto akių nuovargio, ką jau galima šnekėt apie susikaupimą tokio skaitymo metu.
Azuolas 2010-08-18 16:22
Aš ir manau, jog neilgai gyvuos popierinės knygos. Bet man kol kas elektroninės knygos trūkumai yra tokie: 1. Nepatogu su laptopu belekaip išsirangyti lovoje ir skaityti. 2. Žiūrint į ekraną akys pavargsta greičiau, nei popieriaus lapą. Girdėjau, jog jau yra visokių specialių kompiuteriukų skirtų skaityti knygom, bet dar nei vieno nebandęs ir nečiupinėjęs. Jei jie išspręs tuos du trūkumus, tai visai neįžvelgiu jokios problemos dėl popierinių knygų išnykimo, vien tik pliusus.
DJ_LFS 2010-08-18 17:45
na gal knygos ir isnyks, bet tikrai ne po 5 ar po 15 metu, po 50 metu - gal
simukis 2010-08-18 17:53
Visiškai. Oi, kaip kils piratavimo banga...
sz520qm 2010-08-18 18:26
Kodėl jūs neperkate: patefono ir plokštelių, norėdami paklausyti muzikos? seno kasečių leistuvo (plejerio) norėdami pažiūrėti filmą? stalo žaidimo, norėdami pažaisti ir atsipalaiduoti? armonikos ar kanklių, norėdami groti/kurti muziką? Kodėl jų daug mažiau pardavinėja, negu atitinkamų ekvivalentų (visi žinom, kokių)? Atsakymai: ekvivalentų galimybės daug didesnės, jie madingesni, pigesni, praktiškesni ir ekonomiškesni, išvardinti daiktai tiek techniškai tiek morališkai pasenę, nelankstūs. Absurdiškiausiai akivaizdus pavyzdys tikriausiai paskutinis su armonika/kanklėmis, tačiau šis pavyzdys puikiai iliustruoja, kas bus po ~10-20 metų su knygomis - panašus požiūris ir į jas, nors galbūt šiandien taip daug kas nepasakytų. Dar ir dabar yra žmonių, kurie negali klausyti muzikos, be atsitiktinai pasitaikančių patefono plokštelių traškėjimų, tačiau visi puikiai suprantame, kad jei perkame muziką, ir klausomės muzikos, vertinti reikia muziką, o ne nostalgiją - nesvarbu traškesiams ar popieriaus kvapui/šlamėjimui...
Crus 2010-08-18 19:08
su patefonu perlenkei. siaip neperka niekas patefono Lietuvoje, nes jie ganetinai brangus ir naujausiu ploksteliu neparsisiusi is linkomanijos be to net ir nezinau kur nusipirkt reiktu ploksteliu Lietuvoje, kiek esu girdejes visi siuncia is uzsienio. plius jei dar dazniau klausysi ir galvutes reiks keist ir t.t. bet va uzsieny nemazai ir jaunimo ir senesniu zmoniu gali tai sau leisti ir garso kokybe tikrai labai gera. as su mielu noru klausyciau ploksteles nei, kad per winampa.
qriuqriu 2010-08-18 19:18
nemirs ta knyga, patys vartotojai jas atsispausdins ir iris, bent as asmeniskai koki Sekspyra, Gete ar enciklopedijas (mokslo istorijos, ar fundamentaliuju mokslu) atsispaudinciau, jau nekalbant apie zodynus...del skaitymo monitoriuje, tai nematau jokiu bedu jau skaitau virs 10 metu pagrinde fantasy ir technine literatura ivairiom kalbom (klasika tik popieriui), cia beveik tas pats kaip kino teatre filma paziuri, jeigu tau jis kaip sedevras tai stengies gaut kuo geresnes kokybes, dvd ar geresniu formatu, jauciant malonuma turet po ranka...paprasciausiai per daug informacijos ir viska leist popieriniam formate tikrai neapsimoka, tegu skaitytojai atsirenka patys kas turi isliekamaja verte, o kas isnyks informacijos okeane...
sz520qm 2010-08-18 19:28
Būtent tie patys teiginiai bus pritaikomi ir knygoms: bus brangios, nes reikės mokėti ir už medžiagas ir paslaugas (popierius, pristatymas, personalo išlaikymas, leidykla ir pan.), negalėsi parsisiųsti iš linkomanijos, o e-book'ą galėsi parsisiųsti, maža pasiūla (kam pardavinėti popierines, kurias neapsimoka pardavinėti, jei yra e-knygos, kurias visi perka?). Kokybe knyga niekuo nesiskirs, nebent nusileis e-knygai (knyga - materiali, su laiku susidėvės, negalės pasiūlyti paveiksliukų išjungimo/įjungimo, teksto perdėliojimo funkcijų, ją reikės saugoti nuo lietaus, o praradus e-knygą, turint backup'us ar tiesiog prisijungus savo akauntu prie parduotuvės ir atsisiunčiant nemokamai naują kopiją - nebus jokių problemų ir t. t. ir pan.). Svarbiausias dalykas - palengvins galimybe dalintis knygomis (taip kaip kažkada muzika tik per kasetes keliaudavo, o dabar per mptris ir youtubę, taip ir knygos keliaus pdf'ais daug dažniau, o tai savaime kels žmonių intelektualinį lygį (aišku, jei tos knygos nebus twilight'ai ir coelho.....). Dėl patefono neperlenkiau, jis puikiai iliustravo mano mintį, tačiau dėl kokybės sutinku - jie perkami audiofilų, norint klausytis "vinyl'o" ir kaifuoti nuo audiokokybės (turėčiau aš pinigų kaip šieno ir laiko ieškotis ir siųstis plokšteles, irgi nusipirkčiau patefoną...).Tačiau tie seni patefonai ir tie nauji patefonai skiriasi kaip diena ir naktis.... Aš turėjau galvoje senuosius ankstesniajame poste, kurie kokybe per daug nepasižymėdavo. Arba, pakeiskim patefoną gramofonu, kad dar geriau iliustruotume.
Vytax 2010-08-18 20:17
Manau e-knygos pirmiausia išpopuliarės tarp techninės literatūros. Ši literatūra tradicinei leidybai nepriimtina nes labai didelis puslapių skaičius ir maži tiražai. Ir turėtų išplisti tarp studentų. Nes jau ir dabar dauguma (neskaitant humanitarinių fakultetų) literatūros jie gauna būtent elektroniniu formatu.
lape 2010-08-18 22:42
Blykstelės saulė kartą - ir neliks knygų elektroninių...
Simy 2010-08-18 23:53
Na, labai jau abejoju, kad kada nors išvis išnyks bibliotekos, ar knygos... visų pirma norėčiau paklausti, ar jau visi įpirks brangiausius Ipad telefonus? Antra, knyga išliks, ir išliks ne dėl to, kad, va, čia elektroninėje versijoje kažką gero paskaitinėti. Tačiau, kaip bebūtų, yra vienas "bet". Apskritai rašto formos jau yra žinomos kelis tūkstančius metų, nuo egiptiečių laikų, vėliau raštas atsirado pergamente, kurios buvo pirmosios tų laikų knygos, o XV a. viduryje, Europoje knyga įgavo šiuolaikinį pavidalą. Antras dalykas - visiems be galo yra malonu pačiupinėti, paskaityti atsivertus tikrą knygą, nei elektroninę versiją. Kodėl? Ogi paprasčiausiai todėl, kad kiekvienam norisi paimti knygą į rankas, jausti tai, ko nepajusi kompiuteriu ar mobiliuoju įrenginiu... dar vienas dalykas: be kito ko, dabar labai populiarėja knygų įrišimas. Antra, visi prisimename, kai kažkada mėgdavome siūsti laiškus į užsienį. Aišku, šie mastai dabar yra sumažėje smarkiai, tačiau, kaip bebūtų, laiškų, ypač - sveikinimų siuntimas vėl pamažu, nors labai lėtai, vėl populiarėja. Kitas ne mažiau svarbus dalykas yra tai, kad ne visą laiką juk turėsi kompiuterį ar mobilų įrenginį po ranka. Gyvenime pasitaiko ir tokių akimirkų, kai kartais nėra laiko naudotis kompiuteriu. Arba kitas dalykas: kompiuteris arba mobilusis įrenginis gali ir sugesti. Tuomet teks skolintis iš pažįstamų kompiuterį, tas kuris per daug sureikšmina el. knygų versijas, tas ir padarys viską, kad tik galėtų naudotis kompiuteriu. Iš tiesų, gyvename kompiuterių, interneto amžiuje, malonu pavartyti el. naujienas, tačiau, žmogus, kuris yra persisotinęs kompiuterio teikiama informacija, ar visada bus tuo patenkintas, užmiršęs, kaip atrodo knyga? Greičiausiai tai bus bandoma savaip savę apgauti, arba save įtikinti, kad turi informacijos šaltinis turi būti tik kompiuteris, o jau nebe knyga. Pernelyg kai kurie žmonės tai sureikšmina. Antra - knyga tai tikrai išliks dėl mano jau iš anksčiau paskelbtų priežasčių. Aš, kaip interneto eilinis vartotojas, el. knygų nesureikšminu. Galbūt jos yra moksliniu požiūriu naudingos, bet, išlaikant tam tikrą saiką. Iš tiesų, maloniau yra pačiupinėti knygą, ją pasklaidyti, pajausti knygos kvapą, o kompiuteris tokių galimybių suteikti negali, kad ir kaip bebūtų. Beje, sėdint prie kompiuterio ekrano ir klaviatiūros, jausmai atbunka, o tai yra dar vienas minusas. Knyga, skaičiuojanti tūkstančius metų nuo nuo majų, egiptiečių, kinų laikų, išnykti nė nesiruošia visiškai, kai, kuo tarpu, ateina, kažkoks el. knygų garbintojas, ir pareiškia neobjektyvią informaciją.
kionig 2010-08-19 01:59
minejo del Saules audru, kiek zinau, tai atmintinem neturetu daryti poveikio beveik jokio. Tai jos niekur nedings. Aisku cia islenda problema su elektra, jei neturi jos, tai negali paskaityti knygos. Bet cia praktiskai sia problema isprendzia e-popierius, kuris maitinasi dienos sviesa ir jis gali puikiai tau atvaizduoti norima teksta. Del tu 5 penkiu metu, tai cia gal labiau pazengusiose valstybese tai bus, bent jau leidziamu popieriniu knygu sumazes labai nemazai. Kadangi e-knyga yra pigesne, ja bet kada gali ismest i siuksliu deze ir atsisiust nauja, kuri tekainuos maks 10 lt o gal ir daugiau. Taigi, molines lenteles isnyko ? Visi suvyniojami papirusai taip pat isnyko ? Toks likimas laukia ir popieriniu knygu, bet tas likimas ateis su laiku. Be to, man labai idomu, kaip spaustuves gali prisiimti sau autorines teises. Tokio bajerio tai negirdejau dar Mat sitie irgi zino, kad jiem tikrai greitai galas pareina. Del paciu e-knygu rasymo, tai praktiskai autoriui nieko nekainuos, naudojantis open office. Poto tai konvertuojant i PDF ar DjVU formata. Vat kas dabar nervina tai visokie apsisaukeliai prisikure uzdaro flashu skaitytuvu ir as turiu dar papildomai ji isirasyti ir butent su tuo sudu skaityt, kai galiu tiesiai per readerius pdf ir djvu. Vat sito tikrai negaliu pakesti, kai brukamas savo softas.
svaigune 2010-08-19 02:09
Simy, nusisneki daugeliu savo teiginiu, net tingiu komentuot. Aisku, knyga yra gerai, bet man, pavyzdziui, medziu gaila.
kionig 2010-08-19 02:24
Na va ir sulaukeme zaliuju As zinau, kad sitie tikrai palaikys e-knygas, tai pasinaudojantai jais galime si procesa paspartinti Lietuvoje Nesijaudink, dabar daugomoje popierius gaminamas, kurio sudetyje buna ir perdirbto popieriaus. Tu medziu sunaudojimas knygoms yra myzernas. Jos daugiau sunaudojama kitose pramonese sakose. Knygoms nereikia kokiu kedru ar kitos brangios medienos.
Augis 2010-08-19 02:48
, tamsta neargumentuotai šnekate ir pats skleidžiate neobjektyvią informaciją. Koks tas "malonumas" liečiant knygą? Suprasčiau, šnekėtum.. apie savo daiktą, o dabar.. paglostyk fotelį ar kilimą jei taip reikia, nes man, ir, tikiu, daugumai kitų žmonių knyga - informacijos šaltinis, kuriame svarbus turinys, o ne jo laikmena. Kvapas? Dauguma knygų "kvepia" pelėsiu, man nuo jo alergija pavyzdžiui + nuo pelėsio knyga ilgainiui sutrupa ir dar kiek dalykų yra, kurie kenkia knygai, kaip laikmenai: bakterijos, drėgmė, UV spinduliai, vabzdžiai, graužikai... taigi knyga taip pat lengvai, kaip ir elektroninis įrenginys gali "sugesti". Taip pat tamstos pasisakymai apie augantį knygų įrišimo ir atvirukų siuntimo populiarumą yra niekuo neparemti, sakyčiau, išgalvoti. Dabar apie el. knygas: - Saugomi žmogiškieji bei gamtiniai resursai - nereikia medžių kirst, kad pagamint popierių, nereikia kad kas ant to popieriaus uždažytų raides, nereikia net leidėjo, nes pats gali internete pardavinėt (čia jau galima ir minusą dėl piratavimo įžvelgt). - Praktiškai neužima fizinės vietos, taigi gali į vieną el. knygų skaitytuvą susikrauti visas namuose esančias knygas ir išmesti seną lentyną į konteinerį. - Nesusidėvi - nėra veikiamos daugelio neigiamų aplinkos veiksnių, kurie lengvai "ima" popierių, tuos veiksnius jau minėjau aukščiau. - Efektyvi paieškos sistema, vos ne google asmeninė. Gali rast kokią citatą patikusią, ar šiaip ką, kas tik šauna į galvą, akimirksiu. - Jose galima ir nuorodas įdėt į šaltinius, ir įvairią garsinę bei vaizdinę medžiagą. - Neįgalūs žmonės gali pasinaudoti teksto padidinimo ir text-to-speech funkcijomis. - Dauginimas - begalinis ir nereikalaujantis praktiškai jokių išteklių. Copy -> paste. - Plinta daugialypėje terpėje t.y. ją gali skaityt vos ne kiekvienam elektroniniame įrenginy su ekranu (kad ir tame "ai-foun'e"), ir gali draugui internetu nusiųst, jei labai nori pasidalint, gali atsispausdint ir į seną lentyną įsidėt.. Dar kiek čia šnekėt ir šnekėt galėčiau, bet jau naktis ir miegot metas.. Negyvenkit akmens amžiuje, pamatysit, sukrausit į sandėliuką po 10 metų tas popierines knygas taip pat, kaip kažkada juostines kasetes sukrovėt
Smėlis 2010-08-19 09:22
paskaičiuokime: gera knyga kietu viršeliu kainuoja 40-50 LTL. per metus vidutiniškai nusiperku 4-5 knygas (neskaitant mokslinės literatūros). tai išeina apie 200 LTL. paprasčiausias Amazon Kindle šiuo metu kainuoja 139 USD arba 373 LTL. beje, jo veikimo principas toks, kad akių tikrai nevargina. elektroninės knygos tam pačiam Amazon kainuoja labai įvairiai. imkime šiuo metu labai populiarų variantą The Girl with the Dragon Tattoo - apie 33 LTL. Maximoje popierinis lietuviškas variantas atrodo apie 50 LTL. vadinasi pirkdamas 5 elektronines knygas per metus sutaupau apie 100 LTL. tai reiškia, kad Kindle turi tarnauti beveik 4 metus, kad atsipirktų. aišku kalba eina apie situaciją dabar. bet jei Kindle ir kiti e-book skaitytuvai taip pigs (pačios knygos taip pat), tai manau visai tikėtina, kad ir dėl mados ir dėl elementarių finansinių priežasčių po 5 metų popierinė knyga išties taps nepaklausi.
Dvigubas nulis 2010-08-19 10:10
Visgi joms duodu dar mažiausiai 8 metus.