„Idėja buvo tokia, kad suduodate giluminius smūgius...“ Skelbiamas NATO žlugimas. Kas nutiko  ()

Karo analitikai mano, kad NATO doktrina Ukrainos realybėje nepasiteisino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas neseniai parašė straipsnį žurnalui „The Economist“, kuriame pranešė apie karo Ukrainoje perėjimą prie pozicinio pobūdžio, taip pat išdėstė 5 punktus, būtinus Ukrainos kariuomenei, kad situacija mūšio lauke pasikeistų

Pirma, būtina pasiekti pranašumą ore. Antra, būtina įveikti ešeloninę minų užkardų sistemą. Trečia, susikurti pranašumą elektroninės kovos priemonėmis. Ketvirta, padidinti priešpriešinės ugnies kovos veiksmingumą. Ir galiausiai penkta, parengti rezervus. 

Amerikos karo analitikai „Amerikos balsui“ papasakojo, ką jie mano apie dabartinę padėtį fronte ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado straipsnį. 

Į atsargą išėjęs JAV kariuomenės pulkininkas Robertas Hamiltonas sako, kad rusai ir amerikiečiai turi savo tos pačios karo doktrinos versijas, teigdamas, kad tolimojo nuotolio tikslūs smūgiai, žvalgyba ir stebėjimas pavers manevrines atakas nebeaktualiomis. 

„Idėja buvo tokia, kad suduodate giluminius smūgius, smūgiuojate į logistiką, vadavietes ir kritinius mazgus, o tankų ir pėstininkų manevrai tada tampa antraeiliais. Vietoj to grįžtame prie pozicinio naikinamojo karo, kažko panašaus į tai, kas vyko Pirmojo pasaulinio karo metais“, - sakė ekspertas. 

 

Pasak į pensiją išėjusio karininko, per artimiausius 6-12 mėnesių vargu ar atsiras technologinių naujovių, kurios padėtų išeiti iš aklavietės. Situaciją gali pakeisti tik labai išradingos operacijos. 

Savo ruožtu Karolinos Hird, Karo studijų instituto (ISW) analitikės, nuomone, Zalužnas labai atsargiai atkreipia dėmesį į tai, kad NATO doktrina ir vadovėliai nepakankamai gerai pasirodė Ukrainos realijose.

„Jei NATO ir toliau dalyvaus Ukrainos atsargos karių rengime, į šį ypatumą būtina atsižvelgti“, - sakė ji. 

 

Tuo pat metu didelis privalumas, kuriuo Ukraina gali pasinaudoti planuodama operacijas, yra Rusijos karinės vadovybės silpnumas.

„Avdijivkos šturmas yra toks pat nesėkmingas, koks savo laiku buvo Vuhledaro šturmas – su minimaliais taktiniais laimėjimais. Karo studijų institutas kaskart, kai tai kartojasi, esame priblokšti: manome, kad rusai pagaliau padarė išvadas, tačiau iš tiesų rusai turi komunikacijos problemų tarp aukščiausių karinės vadovybės ešelonų“, - pažymėjo Hird. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(3)
(29)

Komentarai ()