To nebuvo nuo 1950! Dideli pokyčiai Europoje  ()

Rusijos agresija prieš Ukrainą atskleidė Europos saugumo ir gynybos sistemos trūkumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po Rusijos Federacijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą, ES šalys vykdo didžiausią savo ginkluotųjų pajėgų perginklavimą nuo 1950 m. ir tęsia gynybos biudžetų didinimo procesą.

Tai pareiškė ES vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis, praneša „Ukrinform“.

„Šiandien Europos vyriausybės vykdo didžiausią perginklavimą Europoje nuo 1950 m. Esame tokioje situacijoje, kada visi sutinka, kad turime didinti savo karinius pajėgumus. Nes gyvename tokiame pasaulyje, kai niekam nekyla abejonių – Europai gresia pavojus“, - sakė J. Borrellis.

Jis pažymėjo, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą atskleidė Europos saugumo ir gynybos sistemos trūkumus. Europos Sąjungos ir jos valstybių narių mobilizacija, pasak J. Borrellio, buvo „stulbinanti“, tačiau būtent šis karas atskleidė ankstesnių dešimtmečių investicijų į gynybą trūkumą.

„Iki 2014 metų europiečiai išgyveno nuolatinį nusiginklavimo procesą, nes palaipsniui mažinome investicijas į gynybą. Rusijos invazija į Krymą 2014 metais buvo pirmasis pažadinimo skambutis, nuo tada ir dabar mes toliau didiname išlaidas gynybai. Paskutinį kartą 27 valstybių narių gynybos išlaidos per metus sudarė 240 mlrd. eurų, t.y. 70 mlrd. daugiau nei 2014 m. Pernai padidinome gynybos išlaidas 6 proc., palyginti su 2021 m. Tai rodo, kad tai tvari tendencija. Reikia daug pinigų, norint kompensuoti ankstesnių metų nepakankamą finansavimą“, – pažymėjo J. Borrellis.

 

Pasak jo, pagal išlaidų gynybai dalį BVP ES šalys vis dar atsilieka nuo NATO minimalaus tikslo – 2 proc., o dabar vidurkis siekia 1,5 proc. Tai reiškia, kad norint pasiekti 2 procentų BVP tikslą, ES šalims reikėtų kasmet pridėti apie 75 mlrd. eurų.

 

„Palyginimui, JAV gynybai išleidžia apie 3,5 procento BVP. Rusija savo išlaidas kare padidino nuo 3,6 procento BVP pernai iki 4,3 procento. 2024 metais ji didins išlaidas gynybai 70 procentų (palyginti su 2023 m. - red.). Tai, be abejo, yra karo ekonomika. Ji tai daro, nes prarado didžiulį kiekį karinių pajėgumų. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis 70 procentų yra daug“, - sakė J. Borrellis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(1)
(37)

Komentarai ()