„Tai kelia grėsmę.“ Kas nutiko su 122 ir 152 mm kalibro artilerija  ()

Artilerijos sviedinių trūkumas fronto linijoje kelia grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artilerijos sviedinių trūkumas ir Vakarų vėlavimas tiekti ginklus Ukrainai privertė Ukrainos ginkluotąsias pajėgas taupyti amuniciją ir karinę įrangą. Tokia politika taip pat lėmė, kad kol kas Ukrainos gynėjai turės pamiršti apie kontrpuolimą ir susitelkti į gynybinius mūšius. Ukrainos Tavrijos pajėgų grupės vadas Tarnavskis davė interviu agentūrai „Reuters“, kuriame kalbėjo apie 122 ir 152 mm kalibro artilerijos sviedinių trūkumą. 

Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai nusprendė išanalizuoti situaciją.

Dėl sviedinių trūkumo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tenka ne tik perskirstyti amuniciją, bet ir keisti ar koreguoti tam tikrus mūšio planus. Žinią apie artilerijos sviedinių trūkumą patvirtino ir Ukrainos gynybos ministerijos vadovo pavaduotojas Ivanas Havriliukas.

Atsižvelgiant į tai, Vakarų spauda ir ekspertai teigia, kad šiuo metu V. Putino kariuomenė iš artilerijos šaudo 5-7 kartus dažniau nei Ukrainos pajėgos.

Analitikai įsitikinę, kad per 21 karo mėnesį tiek Ukrainos ginkluotosios pajėgos, tiek V. Putino kariuomenė išnaudojo visas sovietinių 122 ir 152 mm sviedinių atsargas, todėl tiek Kyjivas, tiek Maskva kreipėsi pagalbos į kitas šalis. Ir nors Rusijos Federacija aktyviai padeda Šiaurės Korėja, Ukraina gauna sviedinių iš Vakarų, kurie taip pat saugomi vienos ar kitos šalies arsenaluose.

 

Vakarai nuolat rašo, kad į naująjį karinės pagalbos paketą įtraukti 155 mm kalibro sviediniai. Neseniai apie tai pareiškė ir Vašingtonas, kai paskelbė apie kitą pagalbos paketą. Gali būti, kad jie dar nepasiekė fronto dėl transportavimo saugumo.

Pasak Havriliuko, kol kas Kyjivas nusprendė sutelkti dėmesį į artileriją pakeisiančius dronus. Tačiau jau 2024 m. Ukraina ketina pradėti gaminti savo sviedinius kartu su Vakarų partneriais.

ISW analitikai neatmeta galimybės, kad Kyjivui kol kas teks peržiūrėti savo kontrpuolimo planus, daugiausia dėmesio skiriant sektoriams, kuriuose ribotos teritorinės netektys daro mažiausią žalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(7)
(19)

Komentarai ()

Susijusios žymos: