Netikėta informacija apie Prigožino mirtį. „Kremlius sureagavo žaibiškai.“ Kas vyksta  ()

Kaip rašo žiniasklaida, kai 2022 metais Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo įspėtas dėl per didelės „Wagner“ vadovo įtakos, jis nereagavo. Vienas telefono skambutis pakeitė jo nuomonę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-23 Netikėta informacija apie Prigožino mirtį. „Kremlius sureagavo žaibiškai.“ Kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio pabaigoje per lėktuvo katastrofą žuvo Rusijos „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas. Žmogžudystę inicijavo ilgametis prezidento Vladimiro Putino ir jo dešinioji ranka Nikolajus Patruševas. Tai teigia „The Wall Street Journal“.

Vakarų šnipai teigė, kad Prigožino nužudymui buvo ruošiamasi du mėnesius. Tačiau „Wagner“ vado eliminavimo „priežastys“ iškilo gerokai prieš tai.

Dar 2022 metų vasarą Patruševas perspėjo Putiną, kad „Wagner“ suteikia Prigožinui per daug karinės ir politinės įtakos. Jis buvo įsitikinęs, kad tai kelia grėsmę Kremliui. Tačiau šalies agresorės vadovas įspėjimo nepaisė, stebėdamas „Wagner“ sėkmę priešakinėse linijose.

Viskas pasikeitė, kai Prigožinas pradėjo skųstis dėl nepakankamo savo karių aprūpinimo. Kartą jis asmeniškai paskambino prezidentui ir grubiai pareikalavo ginklų. Patruševas vėliau panaudojo šį pokalbį kaip argumentą, kad samdinių galva tapo pavojinga.

 

Kai birželio pabaigoje Prigožinas išdrįso sukilti, pasiųsdamas ginkluotus kovotojus į Rusijos teritoriją, jo likimas buvo užgniaužtas. Patruševas pamatė galimybę pagaliau sunaikinti „Wagner“ vadovą. Mažai žmonių Kremliuje tikėjo, kad „žygio“ organizatoriui pavyks išvengti pasekmių.

Po maišto ir sėkmingų derybų su Baltarusijos lyderiu Aleksandru Lukašenka Prigožinas tapo atsargus. Jis suprato, kad susirado priešų ir gali būti pašalintas, tačiau susitarimo laikėsi. Tuo pačiu metu jis buvo atidžiai stebimas.

Rugpjūčio pradžioje Patruševas į savo kabinetą išsikvietė padėjėją. Tą dieną buvo duotas įsakymas pradėti ruoštis Prigožino likvidavimo operacijai. Vėliau planai buvo parodyti ir pačiam Putinui, ir jis neprieštaravo.

 

Savo mirties dieną „Wagner“ vadovas oro uoste laukė, kol saugumo inspektoriai baigs tikrinti lėktuvą. Žvalgybos duomenimis, būtent per šį delsimą po sparnu buvo paslėpta nedidelė bomba.

Praėjus kelioms dienoms po lėktuvo katastrofos, Rusija paskelbė, kad DNR tyrimai patvirtino Prigožino mirtį. Kartu su juo žuvo dar devyni žmonės, tarp jų ir „Wagner“ vadas Dmitrijus Utkinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()