„Spąstai Rusijai.“ Košmaras abiem pusėms tęsiasi  ()

Mūšis Krynkų placdarme sunkus tiek rusams, tiek ukrainiečiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Savižudiška misija.“ Taip vienas anoniminis ukrainiečių jūrų pėstininkas, tikriausiai iš 35-osios brigados, laikraščiui „The New York Times“ apibūdino du mėnesius trunkančią Ukrainos operaciją, kurios tikslas – užimti ir išlaikyti placdarmą per Dniepro upę pietų Ukrainos Chersono srityje.

Kiti ukrainiečių Krynkų mūšio veteranai pakartojo jūrų pėstininko mintis komentaruose laikraščiui „The Kyiv Independent“. „Pereiti per upę praktiškai neįmanoma“, - sakė vienas ukrainiečių dronų operatorius.

Žiniasklaidos pasakojimas, kuriame daugiausia užfiksuoti traumuotų ukrainiečių, išgyvenusių varginantį mūšį prie upės, komentarai, turi lemtingą atspalvį ir beveik sutampa su tuo, ką apie Krynkus yra sakęs ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas. „Net nežinau, kodėl jie tai daro“, - apie ukrainiečius, kovojančius dėl dumblinos gyvenvietės, samprotavo V. Putinas.

Tačiau akivaizdu, kodėl – net jei Krynkų mūšio veteranui, kuris galbūt matė, kaip aplinkui žūsta jo draugai, sunku išsakyti karinę ir strateginę logiką, savo autoriniame straipsnyje leidiniui „Forbes“ rašo Davidas Axe.

Išlaisvindamos ir išlaikydamos siaurą evakuotų žvejų namų juostą dumbliname kairiajame Dniepro krante, Ukrainos pajėgos išsaugo galimybę ateityje surengti didesnes atakas šioje ašyje. Karo studijų institutas (ISW) Vašingtone apibūdino kampaniją per upę kaip „akivaizdžias pastangas sudaryti sąlygas būsimoms [Ukrainos] operacijoms“.

 

Be to, kadangi Rusijos platesnio masto karas su Ukraina pereina į „pozicinį“ arba „išsekinimo“ etapą, kai mažai tikėtina, kad kuri nors pusė imsis dramatiškų veiksmų, ir abi pusės susitelks į tai, kad priešui būtų padaryta kuo daugiau nuostolių, Krynkai yra galimybė ukrainiečiams nužudyti daugiau rusų ir sudaužyti daugiau rusų technikos priemonių.

Kitaip tariant, Krynkai – tai spąstai Rusijai. Taip, tikėtina, kad daug šimtų ukrainiečių žuvo arba buvo sunkiai sužeisti kertant Dnieprą ir kovojant klaustrofobiškuose Krynkų griuvėsiuose.

Ir jeigu ukrainiečiai nepasitrauks iš gyvenvietės – kas, aišku, yra įmanoma – per ateinančias savaites ir mėnesius, rusams toliau kontratakuojant ir bombarduojant Krynkus, žus dar daugiau žmonių.

 

Tačiau dideli ukrainiečių 35-osios brigados nuostoliai Krynkuose paneigia daug didesnius Rusijos 810-osios jūrų pėstininkų brigados ir 104-osios oro desanto divizijos nuostolius, kuriuos ji patyrė bandydama išstumti 35-ąją brigadą ir kol kas nesėkmingai.

Pastaraisiais mėnesiais Krynkų mūšis ir atkakli Ukrainos Avdijivkos gynyba rytuose kainavo rusų pajėgoms daugiau technikos, nei jie gali skirti, ir atėmė iš rusų jei ne daug, tai bent dalį perteklinės kovinės galios, kurios jiems prireiktų dideliam proveržiui šią žiemą.

Į tą kontekstą galėtų būti įtraukti rusų, kovojančių aplink Dniepro placdarmą, komentarai. „Padėtis Krynkų rajone mums tik blogėja“, - rašė vienas rusų stebėtojas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: