Europa akimirksniu gali būti nublokšta į viduramžius, mano ekspertai  (34)

Dideliame aukštyje virš Europos susprogdintas Irano ar Šiaurės Korėjos modifikuotas branduolinis užtaisas paralyžiuotų šiuolaikinę Vakarų civilizaciją, perspėjo ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos vyriausybės, Elektros infrastruktūros saugumo tarybos ir Henry Jacksono draugijos tyrimų centro Londone surengtoje tarptautinėje konferencijoje dalyvavęs šalies gynybos sekretorius Liamas Foxas perspėjo, kad tokios valstybės – „atskalūnės“, kaip Šiaurės Korėja ar Iranas, gali iš kosmoso atakuoti šalies elektros tinklų infrastruktūrą ir elektronines komunikacijų sistemas.

D. Britanijos gynybos sekretorius pareiškė, kad branduolinio ginklo siekiančios šalys, užuot rengusios „įprastines“ branduolines atakas, gali atakuoti šalį iš aukštutinės atmosferos ar kosmoso, pranešė „Telegraph.co.uk“.

Liamas Foxas konferencijos dalyviams atskleidė, jog D. Britanijos vadovų manymu, tokioje atakoje panaudotas vadinamasis elektromagnetinis ginklas (EMP), kuris būtų aktyvuotas detonavus branduolinį užtaisą, didelės galios elektromagnetiniu impulsu sunaikintų gyvybiškai svarbias elektronines sistemas.

Gynybos sekretorius taip pat pabrėžė, jog elektros tinklų sistemos visame pasaulyje nėra pakankamai atsparios gamtinėms katastrofoms bei teroristų išpuoliams, be to, pasak jo, mokslininkų 2013 m. prognozuojama stipri magnetinė audra Saulėje komunikacijų tinklams gali padaryti beveik tokio pat masto žalą, sakoma pranešime.

L. Foxas atkreipė konferencijoje dalyvaujančių ekspertų dėmesį į tai, kad elektromagnetinio ginklo gali siekti teroristai, ir paragino labiau atsižvelgti į tokio pavojaus tikimybę.

Konferencijoje dalyvavę specialistai mano, kad Vakarų valstybių infrastruktūra yra pernelyg pažeidžiama ir neatlaikytų stipraus elektromagnetinio poveikio. JAV mokslininkai yra apskaičiavę, kad stipri magnetinė audra Saulėje per 90 sekundžių paliktų pusę šalies be elektros, dar po 90 dienų – be akmens anglies, ir esą prireiktų viso dešimtmečio tokios audros ekonominėms pasekmėms pašalinti. Nuostoliai tokios audros atveju esą siektų maždaug 1,8 trilijono dolerių – ir vien tik per pirmuosius metus.

Pasak britų dienraščio „Daily Telegraph“, konferencijoje dalyvavę mokslininkai ir gynybos ekspertai privačiai aptarinėjo vieną iš „košmariškų scenarijų“, jei Iranui pavyktų dideliame aukštyje virš Europos sėkmingai detonuoti branduolinį užtaisą. JAV ekspertų skaičiavimais, dėl Žemės magnetinio lauko ypatumų 300 – 400 kilometrų aukštyje kosmose virš Šiaurės Amerikos ar Europos susprogdinto branduolinio užtaiso paskleistas elektromagnetinis impulsas elektros tinklų infrastruktūrą ir elektronines mikroschemas naudojančią įrangą paveiktų beveik visoje JAV teritorijoje.

D. Britanijos gynybos sekretorius konferencijoje pareiškė, kad nors elektromagnetinio ginklo panaudojimo kosmose prieš Vakarų šalis tikimybė yra „maža“, tačiau šalies vyriausybė „tarptautiniu mastu“ bendradarbiauja su telekomunikacijų, energetikos ir transporto bendrovėmis siekdama kaip galima labiau apsidrausti nuo tokio pavojaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)