Kęstutis Girnius. Nepilotuojami koviniai lėktuvai - veiksminga, bet ar humaniška?  (37)

Antradienį Pakistano Šiaurės Vaziristano rajone Amerikos nepilotuojami lėktuvai raketomis apšaudė slėptuvę kalnuose, nukovė gal dešimt musulmonų kovotojų. Dauguma žuvusiųjų buvo užsieniečiai, įtariami palaikę ryšius su „al-Qaeda“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį įvyko dar du antpuoliai. Nepilotuojamų lėktuvų smūgiai ypač padažnėjo po to, kai tarptautinių džihadistų mirtininkas susprogdino save ir septynis CŽV agentus pernai metų pabaigoje.

Vašingtonas siekia parodyti, kad tokie veiksmai labai brangiai kainuos „al-Qaedai“, talibams ir kitiems džihadistams.

Nepilotuojamų lėktuvų antpuoliai yra tapę vienu pagrindinių prezidento Baracko Obamos administracijos įrankių kovoje su talibais Afganistane ir Pakistane nuo pat kadencijos pradžios. Nepilotuojami lėktuvai buvo panaudoti pernai sausio 23 dieną, taigi praėjus vos trims dienoms po B. Obamos inauguracijos.

Per vieną antpuolį žuvo keturi arabai, veikiausiai teroristai. Antrojo antpuolio pasekmės buvo tragiškos. Raketos buvo nukreiptos į klaidingą taikinį, sunaikino Pakistano valdžią palaikančio genties vadovo namą, žuvo visa jo šeima, tarp jų trys vaikai.

Per pirmuosius trylika B. Obamos prezidentavimo mėnėsių įvykdyta daugiau antpuolių nepilotuojamais lėktuvais negu per visus aštuonerius prezidento George`o W. Busho valdymo metus.

Žinovai teigia, kad šįmet pirmą kartą savo istorijoje Amerika parengs daugiau specialistų, kurie valdys nepilotuojamus lėktuvus negu lakūnų, kurie skraidys naikintuvais. Nepilotuojami lėktuvai tobulinami, Vašingtonas jų vis daugiau gamina.

Ateityje gal koks trečdalis Amerikos karo pajėgų lėktuvų bus nepilotuojami. Juos skuba įsigyti kitos šalys. Pernai Rusija nupirko dvylika iš Izraelio.

Nepilotuojamų lėktuvų smūgiais sekasi nukauti didelį skaičių talibų vadovų ir tarptautinių džihadistų. Talibų vadovai priversti labiau slapstytis, nes jei jie bus pastebėti, bus puolami. Raketos taiklios, nuo jų nepabėgsi.

Nepilotuojamų lėktuvų vaidmuo nėra paslaptis. Greit pranešama apie sėkmingus antpuolius, siekiant parodyti naujos kovos priemonės veiksmingumą, gal ir mėginant įbauginti talibus.

Oficialiai Pakistanas protestuoja prieš tokius antpuolius, kuriais pažeidžiama jos teritorinė neliečiamybė. Kai kurie žinovai nuogąstauja, kad per dažnėjančius antpuolius žus daug civilių, o tai skatins pasipiktinusius vietos gyventojus įsijungti į talibų gretas.

Šio pavojaus nereikia pervertinti. Turėdama vis daugiau veiksmingesnių nepilotuojamų lėktuvų Amerika gali atsargiau planuoti savo antpuolius, nepaleisti raketų, jei manoma, kad nukentės taikūs gyventojai.

Kai kurie B. Obamos šalininkai didžiuojasi didėjančiu smūgių skaičiumi, teigia, kad B. Obama naudoja visas reikalingas priemones kovoje su terorizmu, net ryžtingiau negu prezidentas G. W. Bushas gina Amerikos saugumą.

Tačiau kitiems nepilotuojamų lėktuvų antpuoliai kelia nerimą. Klausiama, ar šitokių ginklų vartojimas doroviškai priimtinas, ar tai nėra paprastas žmonių žudymas aukštos technologijos priemonėmis.

Kritikai nurodo, kad demokratai kritikavo G. W. Busho administraciją dėl žmogaus teisių nepaisymo, ypač dėl sulaikytų „al-Qaedos“ vadovų kankinimo. Beveik visi kankinamieji liko gyvi. Nepilotuojamais lėktuvais nužudyta šimtai žmonių, tarp jų ir nemažai civilių. Kaip galima tai pateisinti?

Karas tai karas. Bet nepilotuojamais lėktuvais buvo nukauti įtariami teroristai Jemene, taip pat ir Somalyje. Izraelis dažnai be įspėjimo nužudo įtariamus palestiniečių teroristus. Kritikai laiko tokius vadinamuosius tikslinius nužudymus paprasta žmogžudyste.

Žvalgybos ir kariuomenės vadovybė esą neteisėtai perima teismų vaidmenį, nuteisia žmogų myriop, nepaisydami nekaltumo prezumpcijos. Nemanytina, kad B. Obama atsisakys šių antpuolių, talibų ir džihadistų vadovai bus žudomi, o ne sulaikomi. Šią savaitę JAV teisingumo ministras Erikas Holderis Senato komiteto nariams pasakė, kad Osama bin Ladenas nebus sugautas gyvas – jį nukaus amerikiečių kariai ar jo paties šalininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Kęstutis Girnius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)