Lietuvos karių šaltos žiemos lauko pratybos neišgąsdino (Video)  (8)

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione prasidėjo žiemos lauko taktinių pratybų ciklas. Sausio 18–20 dienomis Gaižiūnų poligone (Rukloje, Jonavos raj.), misijai Afganistane besirengiantiems kariams organizuojamos žiemos pratybos, kurių pagrindinis tikslas – supažindinti karius, kaip tinkamai pasiruošti užduočių vykdymui Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktosios pamainos (PAG-12) metu ir išlaikyti karių kovingumą žiemos sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, tokio pobūdžio pratybos Algirdo batalione organizuojamos pirmą kartą. Šių pratybų metu kariai susipažino su žiemos sąlygų įtaka operacijoms ir individualiam kariui, kiekvienam sudarant sąlygas atlikti užduotis praktiškai.

Pratybos organizuojamos atskiromis karių grupėmis, kiekvienai jų skiriant po dvi dienas, įskaitant ir nakvynę žiemos sąlygomis.

Visos pratybos vyks keliais etapais. Pirmajame, teoriniame etape, kariams  pristatomas pratybų sumanymas, tikslas ir užduotys; taip pat dėstomos paskaitos atkreipiant dėmesį į svarbius dalykus, kurių kariams reikės ruošiantis praktinėms pratyboms.

Praktinių pratybų metu kariai suskirstomi į atskiras grupes, kurios su slidėmis ir žygio ekipuote vyksta į skirtingas mokomąsias vietas, kur mokosi medicinos bei išgyvenimo žiemą subtilybių. Vėliau visi kariai vyksta į kitą mokamąją vietą, kurioje kiekvienam nurodoma individuali nakvynės vieta. Nakvynės vietos paruošimo ir nakvynės metu kariai turi pritaikyti dienos metu įgytas žinias. Ryte suskirstyti į poras kariai vyksta į orientacinį žygį su slidėmis ir atakos ekipuote.

Atvykę į galutinį tašką, suskirstyti į skyriaus dydžio padalinius (po dešimt karių), kariai atlieka žygį buksyravimo metodu (metodas, kai kariai šliuožia su slidėmis susikibę už virvės pririštos prie transporto priemonės) į kitą mokomąją vietą, kurioje pristatomi veiksmai įlūžus ledui. Po teorinės paskaitos kariai dalyvauja praktinėse pratybose, kuriose gali išmėginti savo jėgas lipant iš eketės esant minusinei aplinkos temperatūrai. Ši pratybų dalis nėra privaloma, tačiau savanorių karių, norinčių tai išbandyti, atsirado.

Šios pratybos – vienas iš pasirengimo PAG-12 misijai Afganistane etapų. PAG-12 rotacija sutampa su žiemos periodu misijos rajone, todėl baziniai įgūdžiai tarptautinei misijai Afganistane besiruošiantiems kariams yra labai reikalingi.

Sausio 18–20 dienomis Gaižiūnų poligone (Rukloje, Jonavos raj.) jau įvykę mokymai buvo pirmoji PAG-12 pasirengimo misijai Afganistane dalis, kitas šių mokymų etapas planuojamas vasario pirmą savaitę.

PAG – bendra civilinė ir karinė misija, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force – ISAF) dalis. Lietuvos vadovaujama PAG Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. vasarą. PAG stovykla įsikūrusi provincijos sostinėje Čagčarane. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

PAG, be maždaug 150 Lietuvos karių ir civilių, tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai ir civiliai. Šiuo metu Afganistane tarnaujanti dešimtoji PAG Lietuvos karių pamaina (PAG-10) suformuota Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės pagrindu.

Pagal rotacijos planą PAG-10 pakeisianti Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės vienuoliktoji karių pamaina (PAG-11) yra suformuota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio bataliono karių pagrindu, misiją pradėsianti gegužės mėnesį. Vėliau 2010 metų rudenį PAG-11 pakeis PAG-12, kurios pagrindą sudarys Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Krašto apsaugos ministerija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)