Arūnas Molis. Kokio kolektyvinės gynybos plano reikia Lietuvai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lightfire 2009-11-19 11:28
Atsakymas ko gero slypi NATO vadovo Rasmuseno vizito metu. Su prezidente vyko gana linksmas pokalbis - NATO vadovas ėmė porinti apie tai, kaip 5as straipsnis gina visas Aljanso0 nares, o prezidentė mandagiai bet tiesiai šviesiai pasiūlė "cut the bullshit" - norim plano. Rasmusenas pasakė - apsvarstysim tai Bižriuselyje. Jau po kelių savaičių Lietuvoje ir kitose Baltijos valstybėse apsilanko aukštas NATO generolas ir sako - kitais metais rengsime dideles pratybas Baltijos šalyse, svarbu treniruotis kartu su baltijos šalių kariuomenėmis, kaip krizės atveju būtų geriausia priimti JAV karius. Po savaitės ateina patikslinimas - 2010m rudenį Estijoje pratybose dalyvaus JAV jūrų pėstinkų kontingentas - didžiausias per pastaruosius 10 metų - 3000 marinų ir bus mokomasi ne to, kas buvo daroma iki šiol - taikos palaikymo misijėlės ir pan, bet grynai karinisn reikalas - NATO narių gynyba, reakcija į užpuolimą, kontrataka ir pan. reik manyti - desantiniai laivia, kuriuos rusai apšauks ir lėktuvnešiais. Tad galbūt tai nuramins, pažiūrėsim
Arns 2009-11-19 12:54
http://www.balsas.lt/naujiena/319873/ka ... iiranalize Patyliukais ir mes ginkluojamės, tačiau atkakliai vis eskaluojama jog tik kiti galima agresija rodo Mano manymu NATO yra per didelis aliansas ir per mažai įsipareigojęs padėti vienas kitam, karineme konflikte nors viena abejonės gaidelė, gali sužlugdyti viską, ypač jautriais dalykais, kaip savos narės.
Mitas 2009-11-19 13:08
Gynybos plano... Nereikia jokio. Lietuvai nė armijos nereikia - tik pinigų švaistymas. Kas ją puls? Nėra čia nieko, dėl ko būtų verta teptis rankas.
lightfire 2009-11-19 14:08
tau nereikia, o Lietuvai reikia. Lietuva armijos neturi, turi kariuomenės, kurios, beje, kiekvienai šaliai reikia, ypač turint tokius kaimynus bei įsipareigojimus. Kas Lietuvą puls? galbūt niekas. O gal tas pats, kas per pastaruosius šimtmečius tai darė - negali žinoti. Ir anuomet galbūt niekam nereikėjo teptis rankų, bet priežasčių atsirado nuo pat XVI amžiaus, iki XXa. vidurio. LK tikslas - stabdyti priešininką ir laukti NATO pagalbos, kitos išeities nėra.
Praeivis 2009-11-19 16:12
Pasistoja klausimelis, kada per paskutini simtmeti Lietuvos valstybe apgyne Lietuvos kariuomene? Nepamenu. Pinigu ir laiko svaistymas.
lightfire 2009-11-19 16:19
O kiek metų per paskutinį šimtmetį buvome nepriklausomi? Nuo 1918 iki 1940 ir nuo 1990, tad 40 metų nesusidaro. O kas tavo nuomone apgynė Lietuvos nepriklausomybę 1918-1920aisiais? Pacifistai?
HiTech 2009-11-19 16:46
Kazin ar zmones sakantys, kad kariuomenes Lietuvai nereikia, suvokia ka kalba? Kaip manote ar butume istoje i NATO be kariuomenes? Ne, nes tada negaletume, karo atveju pagelbeti kokiai kitai saliai. Negaletume vykdyti tarptautiniu misisju, pvz antiteroristinis burys AITVARAS labai puikiai afganuose darbuojasi. Kvaila manyti taip, kad arba turime kariuomene su kuria pajegtume vieni apsiginti nuo Rusijos atakos, arba neturim jokios. Rusija iveiktu ir Lietuva ir Lenkija ir Latvija su Estija, tai dabar visos sios valstybes turetu atsisakyt savo kariuomeniu? O jei tos valstybes kartu priesintusi, tai kad ir tai paciai Rusijai neisdegtu jokie planai. Ir kazin kam didziosios valstybes laiko branduolini ginkla, jei vistiek zino kad ji panaudojus tik susinaikintu patys. Jei vieni priesintumemes Rusijai, tai zinoma, kad ji okupuotu Lietuva, bet nors skaudziai ikastumem pries tai kol butume nugaleti.
Dainius2 2009-11-19 16:58
Pritariu lightfire. Lietuvai kariuomenės reikia, nes negali žinoti ar ateityje mūsų kas nors neužpuls. Dėlto, kad neverta "teptis rankų": gal neverta "teptis rankų" ir dėl savo šeimos? Lietuvos žmonėms aiškiai prūksta patriotizmo jeigu jiems kyla tokios mintys. Mes norime nemokamos svekatos apsaugos, nemokamo aukštojo mokslo, tikimės, kad Tėvynė suras mums darbą (Darbą birža). Ypač to tikisi mažiau išsilavinę ir mažiau uždirbantys žmonės - kiti sutiktų ir primokėti už valstybės teikiamas paslaugas, taip tikėdamiesi aukštesnės jų kokybės. Bet keista - kaip tik tie mažiau išsilavinę žmonės ir nenori "teptis rankų" dėl Tėvynės, iš kurios tiek daug tikisi. Tai ne tik nesąžininga Tėvynės (valstybės) atžvilgiu, bet ir nelogiška. Juk jeigu atsisakome taikos metu mokėti mokesčius Tėvynei, o iškilus pavojui Ją ginti - kaip galime reikalauti iš Jos socialinės gerovės. Mūsų kairiesiems patriotizmo taip pat trūksta, jeigu jie mano, kad turėti profesionalius, šauktinius karius ir šaulius Lietuvai yra per daug. Trys armijos - kvailiau nesugalvosi. Gal tai yra paprastas žmonių neišmanymas, gal negalėjimas susitaikyti su tuo, jog šaltąjį karą laimėjo Vakarai ir kapitalizmas ir kad Lietuva dabar priklauso tiems Vakarams, o gal tai tiesiog noras pakenkti savo Tėvynei - susilpninti ją. Siūlau džiaugtis, kad esame NATO ir ES nariais, ir prireikus sulauksime visokiariopo sąjungininkų palaikymo ir pagalbos.
Arns 2009-11-19 17:18
Dar pasakykik kad hitlerjungendo(berod taip) paskutinėmis karo dienomis nemetė į frontą Akivaizdžiai karinė struktūra ir lieka karine struktūra. Šaulių sąjunga turi ugdyti patriotizmą, tačiau pagal būsimas įstatymų pataisas, panašu jog čia būtu privalomas šaukimas į kariuomenę kaip ir žmonėms kurie išsilaiko ginklo leidimus. Tai yra grynas militarizmo propagavimas. Aš nieko prieš skautus, šaulius, kurie jaunimui užsiėmimas ir kartu pramoga, tačiau visiškai prieš tokius mokymus, kur tiesiai šviesiai bus formuojami kareiviai(vien tai jog fiziniai duomenys privalės atitikti). Armija reikalinga, bet ją reikia kontroliuoti, laikyti po padu, o ne leisti jai šeimininkauti, lyg per kvailus ministrus(kuriems aišku kas iš karo vadovybės pakuždėjo) per kur plauti pinigus su Giraitės ginklų gamykla, per visokius beverčius ginklus, vos kežančius laivelius ir k.t.
Dainius2 2009-11-19 18:13
Iš Lietuvos niekas ir nedaro militaristinės valstybės, o kad šauliai mokomi kaip naudotis ginklais ar, kad žmonės gauna leidimą naudotis ginklais tai anoks čia militarizmas.
lightfire 2009-11-19 18:24
na na, prašom plačiau papasakoti, kokie konkrečiai čia beverčiai ginklai bei "vos kežantys" laivai...
enternald 2009-11-19 18:55
Be to fizinių duomenų formavimas nėra neigiamas veiksnys. Sportas nėra blogai. Gal kareiviai tai ir visi kurie nuoširdžiai lanko kūno kultūros pamokas ir treniruotes. Tai gal uždrauskim sportą ,nes tai militarizmo propagavimas. Kvailas argumentas.
Arns 2009-11-19 19:09
enternald, su tavimi diskusijos nėra, nes už skaityma rašau tau 2. Vien dėl paprasto fakto "Aš nieko prieš skautus, šaulius, kurie jaunimui užsiėmimas ir kartu pramoga" lightfire, http://www.balsas.lt/naujiena/239891/pe ... a-politika matyt mums žiauriai reikia laivyno. Ginsimės. 4 naikintuvų nepakanka, gal perkamės savų? Kaip kažkas aiškiai yra pasakęs, pradėkime mąstyti galva, kažin ar mums reikia tokių laivų, jų mes neturėsime kur panaudoti. Realiai mūsų grėsmės ne jūrinės, o sausumos, tad ir kariuomenė turi būti ruošiama galimam tokio pobūdžio karui. Kai pinigai mėtomi nestrukturizuotai, tada neturi pinigų ir realios galios. Jau iš istorijos žinome, kad net 25% biudžeto skiriamo kariuomenei, neleido iššauti nei vieno šūvio(jei jau taip norit) iškilus pavojui, statytiniai vadukai drebėjo pamatę jog įveikti(ar nors pabandyti atsilaikyti kelias valandas) galėjo tuo metu nebent latvius.
ACHMABINEDZADAS 2009-11-19 19:36
Šiuo atveju iš istorijos nereikia mokytis,nes tada Lietuva buvo viena,o su keliais tankais ir keliasdešimt lėktuvų prieš rusiją gintis beviltiška.Dabar mes esam ES ir NATO,ginyba organizuojama visu bendrai,todėl ir atsižvelgiama į tai.Jei mes patys nesiginsim niekas už dyką neapgins.
HiTech 2009-11-19 19:43
Ipraskit vartoti zodi KARIUOMENE o ne ARMIJA, nes Lietuva armijos neturi. Kaikurie cia ziuriu tik armija zodi ir tezino, akis bado...
lightfire 2009-11-19 20:32
sprendimus dėl karo veiksmų ir tada ir dabar primt turi POLITINĖ valdžia, tai kad politikai neįsakė priešintis- komplimentai jiems.
mykolas 2009-11-19 21:07
Nereikia jokios kariuomenės Lietuvai. Jei ją ir pultų kokie kaimynai tai greičiausiai būtų panaudota kaip NATO avangardas, kurį per valandą sutryptų lansbergio priešai iš rytų. O kai to nėra tai kariuomenė vėlgi naudojama NATO reikmėms, ginti JAV užjūrio interesus. Jei militaristai taip baisiai nori karinės krašto gynybos, tai kodėl užuot išlaikę brangius samdinius neapginkluoja šalies piliečių. Nes tai būtų absurdas. Nes logiškiausia yra didinti išlaidas brangiai išlaikomai karinei technikai ir pirkti vandens patrankas riaušėms malšinti. Nes kaip pasakė lightfire "sprendimus dėl karo veiksmų ir tada ir dabar primt turi POLITINĖ valdžia". Taip būtų logiškiausia...
Marius.brn 2009-11-19 22:09
Pasakysiu tik tiek kad mums kariuomene nereikalinga, nes: a) ji lietuvos neapgins nuo musu didziausio isivaiduojamo prieso b) tai labai didelis pinigu svaistymas. sugebejimas tapti energetiskai nepriklausomais duotu daungiau sansu buti laisviems nei kariuomene. c) kadangi musu kariomene niekados neapgyne lietuvos (o per pastaraji simtmeti ne karta okupavo), tai didziausias musu ginklas yra tik savivale neparsiduoti okupantams. Nezinau. as negyvenu bailys kiekviena diena tikedamasis kad ateis ir vel kas okupuos mus. Vietoj to geriau uzsiimti kas pagerintu dabartine padeti, o ne tuom kas galbut, kazkada.
lightfire 2009-11-19 22:16
valdžia, kurią patys išsirenkam. Ar tau jau pagal įstatymus galima balsuoti? Gal balsuoji už paksius ir uspaskius?O gal iš vis nebalsuoji?
lightfire 2009-11-19 22:24
puikus pasiūlymas, tiesiog genialus. Tu juk žinai,kad pasiūlymus piliečiai gali teikti Seimui, ar ne?