Ukraina - Vakarų marionetė? Borisas Johnsonas pasisakė griežtai  ()

Maskva apkaltino B. Johnsoną vetavus susitarimą, dėl kurio Rusija būtų išvedusi savo karius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas atmetė rusų kaltinimus, jog jis tariamai įsakė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pirmaisiais plataus masto karo mėnesiais nevykti į taikos derybas su Rusijos Federacija.

Apie tai pranešė „The Times“.

Leidinys priminė Davido Arachamijos, kuris pirmaisiais karo mėnesiais buvo Ukrainos derybininkas su rusais Baltarusijoje ir Turkijoje, pareiškimą. Lapkritį jis Ukrainos žiniasklaidai sakė, kad pagrindinis Maskvos tikslas tuo metu derybose buvo priversti Ukrainą oficialiai atsisakyti narystės NATO ambicijų. D. Arachamija taip pat pranešė, kad po derybų B. Johnsonas patarė Ukrainos vadovybei „visiškai nieko nepasirašyti su (Rusija – red.) ir tiesiog kovoti“.

Vėliau Maskva apkaltino B. Johnsoną vetavus susitarimą, dėl kurio Rusija būtų išvedusi savo karius mainais į Kyjivo atsisakymą prisijungti prie NATO ir įsipareigojimą laikytis neutralumo.

„B. Johnsonas uždraudė Kyjivui pasirašyti taikos sutartį su Rusija po derybų Stambule 2022 metų kovo pabaigoje ir pareikalavo tęsti karines operacijas prieš Rusiją“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

B. Johnsonas atsakė į Maskvos kaltinimus pavadindamas tai „visiška nesąmone ir Rusijos propaganda“, ir pridūrė, kad po Stambulo derybų su V. Zelenskiu buvo susirūpinęs dėl bet kokio galimo susitarimo pobūdžio ir pažadėjo, kad Didžioji Britanija rems Ukrainą „tūkstančiu procentų“.

 

„Tame etape buvau šiek tiek susirūpinęs. Neįsivaizdavau, koks gali būti susitarimas, ir maniau, kad bet koks susitarimas su V. Putinu būtų gana nešvarus“, - sakė jis.

B. Johnsono neigimams pritarė D. Arachamija, sakydamas, kad Rusija sąmoningai iškraipė jo komentarus, kad paremtų savo pasakojimus apie karą. Anot jo, B. Johnsono komentarai apie „tiesiog kovą“ buvo pateikti konsultacijų su Vakarų Ukrainos sąjungininkais, kaip kovoti su Rusijos invazija, kontekste. Jis taip pat tvirtino, kad joks Vakarų pareigūnas negalėtų duoti įsakymų V. Zelenskiui.

 

„Nei tada, nei dabar nei vienas iš mūsų (Vakarų – red.) partnerių neduoda Ukrainai nurodymų, kaip kurti savo gynybą ar kokius politinius sprendimus priimti. Tai yra suvereni Ukrainos vadovybės teisė“, – sakė D. Arachamija.

Borisas Johnsonas kritikavo Didžiosios Britanijos vyriausybę ir sąjungininkus už tai, kad jie vilkina ginklų pristatymą Ukrainai, ir ragino tai padaryti kuo greičiau.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(2)
(33)

Komentarai ()