Pagaminta 2023, bet vis tiek nesprogo. Problemos su Ch-101  ()

Rusija ir toliau gamina raketas ir siunčia jas į Ukrainą. Tiesa, ne visos jos sprogsta ir suveikia taip, kaip rusai norėtų. Štai Kyjive vienos Ch-101 kovinė galvutė tiesiog nesprogo ir buvo išvežta sunaikinimui. Įdomu tai, kad tai nėra sena raketa - ji buvo pagaminta 2023 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo „Defense Express“ vyriausiasis redaktorius Olegas Katkovas interviu radijui NV papasakojo apie rusų raketą Ch-101, kurios 2023 metais pagaminta kovinė galvutė nesprogo. Ji sausio 23 dieną buvo paimta iš Kyjivo, kur gulėjo šalia daugiabučių.

Katkovas teigia, kad ta kovinė raketos dalis buvo pagaminta 2023 metų pabaigoje ir visai neseniai buvo sumontuota į Ch-101 raketą. Šių raketų surinkimas vykdomas prie Maskvos. Taigi, galvutė buvo pagaminta, sumontuota į raketą ir keliavo ne į saugyklą, kaip daroma taikos metais ar kai rusams netrūksta atsargų. „Ji nedelsdama keliavo į aviacijos bazę, buvo pakabinta po lėktuvu Tu-95MS, kuris ją paleido Kyjivo link“, – pridūrė Katkovas.

Katkovas tai apibūdino kaip naują tendenciją - rusiškų sparnuotųjų raketų nuolaužų serijos numeriai rodo, kad jos buvo pagamintos visai neseniai. Įprastai tokioms operacijoms naudojamos seniausios raketos, nes jos turi galiojimo laiką. Bet dabar rusai Ukrainą atakuoja vis naujesnėmis raketomis, nes, matyt, senų nebeturi. Arba tiesiog skuba ir taupo logistikos kaštus - nenori vežti naujų raketų į saugyklas ir iš jų traukti senesnius ginklus.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad ta kovinė galvutė nesprogo. Panašu, kad Ukrainos oro gynyba numušė tą Ch-101. Bet anksčiau Ukrainos karo ekspertai teigė, kad rusai turi problemų su kokybės kontrole ir jų raketos dažnai neveikia taip, kaip suplanuota.

 

Ch-101 yra iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa, tarnaujanti nuo 2012 metų. Šis ginklas yra pagrįstas Ch-55, kuri naudojama nuo 1983-iųjų. Tiesa, Ch-101 spėjo patobulėti dar šio karo metu - dabar šios raketos turi nuo elektroninių trikdžių saugančias sistemas ir leidžia žiežirbas (vadinamuosius terminius spąstus), turinčias apkvailinti oro gynybos raketas su infraraudonųjų spindulių jutikliais. Tie atnaujinimai irgi gali būti priežastis, kodėl rusai naudoja tokias naujas raketas - jos yra patobulintos. Ir vis tiek yra numušamos. Prieš karą buvo skaičiuojama, kad Ch-101 kainuoja apie 13 milijonų dolerių.

(33)
(0)
(33)

Komentarai ()