Rusijoje katastrofa. „Trūksta milijonų žmonių.“ Karas grįžo bumerangu  ()

Karas su Ukraina Rusijai atsisuko antru galu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos invazija į Ukrainą padidino darbo jėgos trūkumą, kuris kelia grėsmę jos kariniams ir ekonominiams tikslams, nes įtemptoje rinkoje darbuotojai ieško didesnio darbo užmokesčio ir daugiau galimybių, teigia „Bloomberg“.

Visapusiška Rusijos invazija į Ukrainą didina didelį darbo jėgos trūkumą, kuris daro neigiamą įtaką verslui ir gali pakenkti Kremliaus gebėjimui papildyti savo ginkluotąsias pajėgas.

Pasak „Bloomberg“, dėl konkurencijos dėl darbuotojų Rusijoje gerokai padidėjo atlyginimai ir kadaise gana pelninga buvusi karinė tarnyba tapo mažiau patraukli, net ir po to, kai 2023 m. 10,5 proc. padidėjo mėnesinis atlyginimas už dalyvavimą kare.

Tokie specialistai, kaip inžinieriai, mechanikai, mašinų operatoriai, suvirintojai ir vairuotojai, dabar gali rasti darbą, kurio atlyginimas yra panašus arba didesnis nei kariuomenėje, po to, kai kompensacija už tokį darbą pernai padidėjo 8-20 proc., teigia Rusijos įdarbinimo internetu tarnyba „Superjob“.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui 2022 m. paskelbus karinę mobilizaciją, įmonės prarado darbuotojus, kurie išėjo į kariuomenę bei gynybos gamyklas, kurios siūlė daug didesnius atlyginimus nei net dosniausios civilinės gamyklos, teigia agentūra „Bloomberg“.

Tačiau reaguojant į tai, atlyginimai kituose Rusijos ekonomikos sektoriuose ėmė didėti, ir daugelis įmonių galiausiai atgavo konkurencingumą.

Konkurencija akivaizdi ir civiliniame sektoriuje, teigia „Bloomberg“. Pramonės įmonės konkuruoja dėl darbuotojų, nes, pavyzdžiui, laisvose apsaugos darbuotojų darbo vietose siūlomi didesni atlyginimai nei gamyklose (tačiau darbo atsakomybė yra daug mažesnė), agentūrai „Bloomberg“ teigė vienos didžiausių Rusijos metalurgijos ir kasybos įmonių vadovas.

 

Rusijos federalinės statistikos tarnybos duomenimis (2023 m. gruodžio duomenimis), Rusijos ekonomikai reikės rekordinio 2,3 mln. darbuotojų skaičiaus. Tuo pat metu nedarbo lygis Rusijoje sumažėjo iki istoriškai žemiausio lygio – 2,9 proc.

„Rusijos strategija verbuoti savanorius į ginkluotąsias pajėgas su didelėmis stojamosiomis premijomis ir dideliais atlyginimais greičiausiai buvo skirta trumpalaikiam karui“, – teigia Rusijos ekonomistas Aleksejus Isakovas. Užsitęsus invazijai į Ukrainą, darbo jėgos trūkumas ir mažas nedarbas reiškia, kad privatiems darbdaviams lieka nedaug galimybių, išskyrus tai, ką siūlo kariuomenė, sakė Aleksejus Isakovas.

 

„Rinkos darbo užmokesčiui pasivijus kariškių atlyginimus, Rusija bus priversta rinktis: skirti dar didesnę valstybės išlaidų dalį kariuomenei, susitaikyti su savanorių skaičiaus mažėjimu arba pasikliauti tiksline mobilizacija“, – sakė Aleksejus Isakovas.

Kremlius ir toliau labai pasikliauja savanoriais kare Ukrainoje, siūlydamas jiems 210000 rublių per mėnesį (apie 2340 JAV dolerių). Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, sektoriuose, kuriems labiausiai reikia naujų darbuotojų, t. y. viešojo administravimo ir gynybos sektoriuose, trūksta 365000 darbuotojų.

Dėl dabartinių darbo rinkos tendencijų Rusijos gynybos ministerijai sunku pritraukti savanorių į Rusijos kariuomenę ir paremti invaziją į Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(3)
(69)

Komentarai ()

Susijusios žymos: