„WikiLeaks“ atskleidė slaptą Baltijos šalių gynybos planą  (63)

NATO nenori erzinti Kremliaus, tačiau turi ryžto ginti Baltijos šalis, savo interneto svetainėje paskelbė britų dienraštis „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Guardian“ pabrėžia, kad slapti dokumentai rodo, esą JAV su sąjungininkais pirmą kartą nuo Šaltojo karo laikų parengė slaptus karinius planus „apginti labiausiai pažeidžiamas Rytų Europos dalis nuo Rusijos grėsmės“.

Anot „The Guardian“, NATO numatė, kad užpuolus Lenkiją arba bet kurią iš Baltijos šalių, aljansas į kovą mes devynias divizijas iš JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Lenkijos. Be to, Šiaurės Lenkijos bei Vokietijos uostai numatyti NATO karinio jūrų laivyno pajėgų bei JAV ir Jungtinės Karalystės karo laivų dislokavimui. Kaip skelbia „The Guardian“, pirmosios pratybos, kuriose bus bandomi Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos scenarijai, turėtų įvykti jau kitąmet.

Tikslių NATO planų „The Guardian“ neatskleidžia – esą visa pagrindinė karinio plano informacija saugoma NATO štabe Belgijoje.

Anot „The Guardian“ paskelbto dokumento, gynybos planas buvo laikomas po devyniais užraktais, o su juo supažindinti Baltijos šalių atstovai esą suprato, kad informacija neturėtų patekti į viešumą. Be to, Lenkija į NATO planą esą žiūrėjo nepatikliai, mat Lietuva, Latvija ir Estija iš esmės buvo prijungtos prie vien Lenkijai rengto gynybos plano kodiniu pavadinimu „Eagle Guardian“ („Erelis sargas“ – angl.). Anot dokumento, Varšuva siekė, kad Lenkijos gynybos planas nebūtų plečiamas.

„WikiLeaks“ Lenkijai sudavė dar vieną smūgį – JAV kaimyninėje šalyje dislokuotos raketos „Patriot“, pasirodo, yra ne ką pavojingesnės už pneumatinį šautuvėlį. „The Guardian“ skelbia, esą, anot slaptų dokumentų, „Patriot“ raketų baterija Lenkijoje dislokuota apmokymų tikslais ir netgi nėra apginkluota tikromis kovinėmis raketomis.

„The Guardian“ skelbia, kad JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton primygtinai reikalavo, kad ši informacija nepatektų į viešumą, mat bijojo, kad Baltijos šalių gynybos planas padidins įtampą tarp NATO ir Rusijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Šarūnas Černiauskas
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (63)