Norėdama fotografuoti Lietuvą, „Google Street View“ turėtų taikstytis su išlygomis  (22)

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) darbo grupė parengė rekomendacijas kompanijai „Google“, jei ši nuspręstų Lietuvoje vykdyti vaizdų fiksavimą ir skelbti juos virtualiame žemėlapyje internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google Street view“ automobiliai jau kurį laiką fotografuoja Lietuvą. Pirmiausia dirbę Estijoje, paskui Latvijoje, pasaulį į internetinę programą „Street view“ nuotraukomis perkėlinėjantys automobiliai buvo pastebėti Šiauliuose, kiek vėliau ir kitose šalies vietose. Spėjama, kad šiuo metu Lietuvą gali fotografuoti šeši specialia technika aprūpinti automobiliai. Tačiau atliekami darbai – greičiausiai tik pasibandymas prieš rimtą projektą, nes žiema per mažai šviesos kokybiškoms nuotraukoms.

Programa „Street view“ (liet. Gatvės vaizdas) suteikia „Google Maps“ vartotojams galimybę kompiuterio ekrane peržiūrėti „Google“ kameromis darytas tam tikrų miestų ar vietų nuotraukas, sujungtas į vieną ištisinį vaizdą. Tarkime, žemėlapyje „Google Maps“ ieškant kokio nors adreso Niujorke ar kitame JAV didmiestyje galima pamatyti, kaip ta vieta atrodo stovint ant žemės. Tačiau nuotraukose puikiai matyti ir tuo metu ten buvę žmonės, jų automobiliai, namai. „Google“ užfiksuoti vaizdai internete greičiausiai bus prieinami ne vieną šimtmetį.

Kiek anksčiau skelbta, kad lapkričio ir gruodžio mėnesiais įmonė „AS Regio“ išbandys „Street view“ technologiją Lietuvoje ir Estijoje. Pranešime tikinta, kad bus renkamos tik GPS vietos, nuotraukos ir lazeriniu būdu išmatuoti objektai bei informacija apie kelio ženklus. Kitose šalyse audringą reakciją sukėlęs „Wi-Fi“ ryšio bazinių stočių informacijos rinkimas esą nevykdomas.

„Privatumo klausimai mums yra ypač svarbūs. Todėl apie savo veiklą pranešėme Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai. Apie savo planus šią įstaigą informuosime ir ateityje. Jei tokie bandymai pasiteisins, ateityje šią informaciją apie Lietuvą bus galima panaudoti ir „Google StreetView“ programoje. Mūsų bandomieji darbai nėra plataus masto. Daugiausia važinėjame pagrindiniais keliais, centrinėse miestų dalyse ir didžiausiose gatvėse. Mes nesilankome individualių namų rajonuose ir privačiose valdose“, – teigiama dar lapkritį bendrovės išplatintame pranešime. Panašu, jog ši deklaracija buvo teisinga ir Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos pareigūnai, apsvarstę gautą prašimą pateikė ir savo rekomendacijas.

Atsižvelgdama į kitų šalių patirtį ir „Google“ interesus, darbo grupė nusprendė, jog kompanija galėtų Lietuvoje teisėtai vykdyti vaizdo fiksavimą ir vėlesnį duomenų tvarkymą vystant „Street View“ projektą. Tačiau pirmadienį išplatintoje darbo grupės pozicijoje pabrėžiama, jog „Google“ turėtų imtis „visų būtinų priemonių, siekiant užtikrinti balansą tarp duomenų subjektų teisių ir privatumo apsaugos“. Pranešime minimos 9 priemonės, kurias „Google“ turėtų užtikrinti, norėdama vykdyti vaizdų fiksavimą Lietuvoje.

Anot darbo grupės, „Google“ turėtų ir toliau diegti bei taikyti „vaizdų suliejimo“ technologijas, siekiant, kad būtų apsaugoti žmonės ar jų automobiliai nuo galimo identifikavimo. Rekomenduojama ateityje maskuoti ne tik žmonių veidus, bet ir visą kūną. „Šiuo metu, net ir suliejus veido atvaizdą, kai kuriais atvejais galima identifikuoti duomenų subjektą“, – teigiama pranešime.

Taip pat „Google“ raginama vengti vaizdo fiksavimo „jautriose“ vietose, tokiose kaip policijos įstaigų, ligoninių, kitų valstybinių organizacijų, mokyklų, bažnyčių ir t. t. prieigose. Pavyzdžiui, kompanijai siūloma veiklą vykdyti anksti ryte, o vaizdų fiksavimo priemonės turėtų būti naudojamos taip, kad žmonės galėtų suprasti, jog yra vykdomas vaizdo fiksavimas.

Be to, apie numatomą vaizdo fiksavimą žmonės turėtų būti „tinkamai informuoti“ dar prieš jį pradedant. „Tai galėtų būti paskelbimas vietos žiniasklaidos priemonėse. Taip pat pateiktas pranešimas vietos duomenų apsaugos priežiūros institucijai“, – rašoma darbo grupės pozicijoje.

Vaizdus įkėlus į „Google Maps“ žemėlapių duomenų bazę, „Google“ turėtų suteikti galimybę žmonėms realiu laiku prisijungti prie publikuojamo vaizdo ir „vienu pelės paspaudimu“ panaikinti savo atvaizdą. Žmonių prašymai panaikinti arba „sulieti“ norimą vaizdą „turėtų būti vykdomi nedelsiant“. Internete turėtų būti publikuojami tik jau „sulieti“ vaizdai, o „neapdoroti duomenys“, t. y. nesulietos nuotraukos, pašalintos iš duomenų bazės.

Darbo grupės nuomone, „Google“ turėtų pasirūpinti, kad ši veikla būtų kuo dažniau tikrinama ir skelbti tokių patikrinimų rezultatus, o neapdoroti duomenys neturėtų būti atskleidžiami trečiosioms šalims. Visų tipų duomenų saugojimui kompanija turėtų nustatyti konkrečius terminus.

VDAI pranešime teigiama, jog kol kas „Google“ tiesiogiai nėra paskelbusi apie numatomą veiklą Lietuvos teritorijoje, tačiau lapkričio mėnesį Estijoje registruota žemėlapių kūrimo kompanija „Regio AS“ inspencijai pranešė, kad ketina vykdyti gatvių ir pastatų fotografavimą, šias nuotraukas panaudoti savo veikloje. Ateityje ši informacija esą galėtų būti naudinga ir „Google Street View“ vykdomame projekte.

„Google Street View“ projektas sulaukė įvairių vertinimų bei kritikos. Šiuo metu Austrijoje ir Čekijoje jis yra sustabdytas dėl galimo žmonių privatumo pažeidimo. Italijos teismas anksčiau nubaudė tris „Google“ darbuotojus, kurie buvo atsakingi už vaizdų saugojimą ir jų tvarkymą po to, kai „Google“ užfiksuotas vaizdo įrašas, kuriame paaugliai žiauriai elgiasi su autizmu sergančiu vaiku, pateko į internetą. „Google“ nutartį apskundė motyvuodama, kad taip pažeidžiama žodžio ir raiškos laisvė.

Žmonių susirūpinimą privatumo pažeidimais patvirtina ir daugybė kitų internete atsiradusių nuotraukų, kuriose „Google“ automobiliai užfiksavo pikantiškose, nepatogiose situacijose atsidūrusius žmones, avarijas ar kitas nemalonias akimirkas. Pernai gegužę Vokietijoje iki 100 tūkst. žmonių (tikslus skaičius neatskleidžiamas) pateikė prašymus panaikinti jų namų atvaizdus iš „Street View“ sistemos. Šveicarijoje tebenagrinėjama byla, iškelta „Google“ už tai, kad ši neužtikrino tinkamo žmonių veidų bei automobilių registracijos numerių tinkamo „suliejimo“. Nepaisant visų problemų, „Google“ neketina nutraukti „Street View“ projekto Europoje.

Be to, „Google“ paskelbė, kad paslauga „Street view“ jau apima visus septynis žemynus – net Antarktidą. Nors įprastai „Street view“ vaizdus fiksuoja „Google“ automobilis su specialia kamera, Antarktidą bendrovės darbuotojas fotografavo eidamas pėsčiomis. Be to, didelio pasirinkimo, kur eiti, nėra – iš esmės užfiksuotas vienas kelias palei pakrantę. Vis dėlto virtualiai pasivaikščioti po Antarktidą tikrai įdomu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Elektronika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)