Sugedus maistui, pakuotės keis spalvą  (10)

Strathclyde universiteto Glazge (Škotija) mokslininkai sukūrė „išmaniojo plastiko“ pakuotes, įspėjančias, kada jose esantys maisto produktai tampa nebetinkami vartoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statistiniai duomenys rodo, kad Jungtinės Karalystės namų ūkiuose kasmet lauk išmetama 8,3 mln. tonų nesuvalgyto, sugedusio maisto. Taip pat žinoma, kad per metus Didžiojoje Britanijoje užregistruojama apie 1 mln. apsinuodijimo maistu atvejų. Naujosios pakuotės kūrėjai šiuos statistikos rodiklius tikisi gerokai sumažinti.

„Mes išmetame tikrai per daug maisto, - tvirtina projekto vadovas, profesorius Endriu Milsas (Andrew Mills). – Tiek ekonominiu, tiek ekologiniu požiūriu tai yra nuostolinga.“

Sugedus tokioje pakuotėje esančiam maistui, plastikas pakeičia spalvą. Pakuotė taip pat „elgtųsi“ ir tais atvejais, kai ji bus pažeista, kai pasibaigs produkto galiojimo terminas arba įspės, kad produktas buvo laikytas šilumoje.

Naujoji technologija galės būti naudojama kartu su modifikuoto atmosferinio pakavimo sprendimais, kuomet maisto gyvavimo parduotuvių lentynose trukmė pailginama pakuotėje esantį orą pakeičiant apsauginių dujų (azoto ar anglies dvideginio) mišiniu.

Maisto pakavimo pramonėje jau yra naudojamos specialios žymos, rodančios maisto šviežumą. Tačiau škotų mokslininkai mano, kad jų plastikas galėtų būti geresnė ir pigesnė alternatyva, kadangi į pakuotę nebereikėtų dėti atskiro medžiagos gabalėlio – visą „darbą“ atliktų pats pakavimo procese naudojamas plastikas.

Mokslininkai kol kas neišduoda, kokiu būdu plastikas reaguoja į gendantį maistą, tačiau, pasak jų, naujos kartos plastikas atpažins pasenusį bei dėl pažeistos pakuotės ar prastų laikymo sąlygų užkrėstą maistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)