Patentų karai: Google skirta 5 milijonų dolerių bauda dėl patento pažeidimo naudojant Linux  (17)

Balandžio mėnesį korporacija „Google“ Teksaso apygardos teisme buvo pripažinta kalta dėl intelektinės nuosavybės apsaugos pažeidimų – interneto milžinei buvo skirta penkių milijonų JAV dolerių bauda. Tokia pinigų suma turėtų būti išmokėta „Bedrock Computer Technologies“ bendrovei, kuri į teismą padavė „Google“ dėl to, kad ši naudojasi „Linux“ platformos versijomis, pažeidžiančiomis patentuotą paieškos technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bedrock“ dar 2009-ųjų metų birželį pateikė ieškinį prieš „Linux“ operacinę sistemą ar jos modifikacijas naudojančias kompanijas teigdama, kad dauguma šios atvirojo kodo platformos branduolio (angl. „Kernel“) versijų naudoja jos sukurtą bei užpatentuotą paieškos technologiją. „Bedrock“ duomenų paieškos metodas leidžia tam tikriems įrašams po apibrėžto laikotarpio nebūti indeksuojamais paieškos rezultatuose. Be „Google“ ieškinyje buvo nurodyta ir nemažai kitų stambių interneto prekybos, žiniasklaidos, paieškos bei socialinių tinklų paslaugas teikiančių bendrovių, tokių kaip „Yahoo“, „MySpace“, „Amazon.com“, „PayPal“ ir „AOL“.

„Ne pats baudos dydis šią problemą paverčia svarbia“, – BBC naujienų portalui teigė intelektinės nuosavybės aktyvistas Florianas Mueleris (Florian Mueller), – „Tikroji šio reikalo esmė yra ta, kad daugybė JAV gyvenančių „Linux“ vartotojų gali būti priversti mokėti mokesčius, jei šio patento savininkas pasibelstų jiems į duris. Tai neabejotinai yra pagrindinė „Linux“ plėtros kliūtis paverčianti „Google“ bei kitas bendroves naudojančias atvirąjį kodą itin pažeidžiamomis“.

Nors teismo sprendimas ir sukuria precedentą „Bedrock“ kompanijai ir toliau sėkmingai tęsti „patentų karą“ prieš kitas bendroves, atrodo „Google“ neketina lengvai pasiduoti. Interneto svetainė „Network World“, remdamasi neįvardyto bendrovės atstovo žodžiais pranešė, kad šiuo metu yra svarstoma galimybė apskųsti teismo nuosprendį ir pateikti apeliaciją. „Google toliau ginsis nuo atakų tiesiogiai nukreiptų prieš atvirojo kodo bendruomenę. Šiuo metu vykstantis bylinėjimasis dėl patentų pasaulio informacinį greitkelį ima versti į apmokestinamą kelią. Kompanijos leidžia milijonus dolerių, kad apsigintų nuo pasenusių, abejotinų kaltinimų dėl pažeistų patentų – yra švaistomi ištekliai, kurie būtų daug geriau išnaudojami investuojant juos į naujas technologijas bei darbo vietų kūrimą“, – naujienų portalui teigė „Google“ darbuotojas.

„Google“ atvirojo kodo „Linux“ pagrindu veikiančias operacines sistemas naudoja savo serveriuose bei kompiuteriuose, kurie pasitarnauja tiesioginei įmonės veiklai. „Android“ operacinė sistema taip pat yra grįsta „Linux“ branduoliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: