Audrius Bačiulis. Studijos ir karinė tarnyba – nesuderinama?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Plikas 2011-05-10 08:47
Atsiprašau už OT. būna labai sunku nuo chuliganų atskirti...
nulis0 2011-05-10 10:51
Pats esu karys savanoris ir tuo pačiu studijuoju mediciną. Šie du dalykai yra puikiai suderinami. Kalbant apie patriotiškumą, tai esu pasirįžęs esant reikalui ginti savo kraštą, mane taip išauklėjo ir aš tuo didžiuojuosi. Turiu universitete draugų iš Izraelio ir Libano, visi be išimties prieš stodami į universitetą turėjo atitarnauti kariuomenėje ir niekas nesiskundžia, o atvirkščiai- džiaugiasi. Įgavo vertingų žinių. Jau vien tai, kad mokina atsakingo elgesio su ginklais yra didelis pliusas, nes dabar yra tokių veikėjų gatvėse, kurie nesupranta, kad ginklai žudo, galvoja kaip veiksmo filmuose, kad visi išgyvena. Žmogus kariuomenėje psichologiškai sustiprėja... Dauguma, kurie yra prieš tai kogero net ir savanoriuose nėra buvę, jau nekalbant apie privalomąją tarnybą. O kalbant apie studijų kainos kompensavimą, tai jau ir taip algas moka ir neblogas visai. Bet jeigu būtų atskiras punktas, kad kompensuos dalį kainos tikrai būtų puiku.
loggo 2011-05-10 15:20
Šiaip ganėtinai užknisa žmonės, savo nuomonę kitiems bandantys įpiršti. Pagal autorių, tie, kurie nenori į kariuomenę - Sovietinio mentaliteto žmonės, ir jokių kompromisų. Na labai smagu, kad autorius mano psichoanalizę padarė, dabar žinosiu, jog aš - Sovietinio mentaliteto žmogus, nes netraukia manęs kariuomenė. Dėkui, sutaupiau šiek tiek pinigų, nereikės pas privatų psicho-analitiką/terapeutą/logą eiti. Kitas idiotiškas autoriaus bruožas - daryti besąlygines išvadas besiremiant vienu pavyzdžiu. Susipažino su Paulium iš Sietlo sovietmečiu, išgirdo jo istoriją - viskas. Ta istorija tapo "gerb." autoriaus gyvenimo filosofijos kertiniu akmeniu, ir visi, kas tos filosofijos nesilaiko (išsižiojęs negarbina karinės tarnybos), yra žemesnio socialinio ir protinio lygio asmenys.
Aphex 2011-05-11 18:00
Aphex 2011-05-11 18:40
Analog 2011-05-11 19:25
Dar vienas amaras, kuris Lietuvą mato kaip Kubilių. Bėk greičiau iš čia (o gal jau pabėgęs), nes galva ištins ir pasidarys didelė kaip Kubiliaus, tu gi, kaip supratau ne lietuvis, bet kubilistano atstovas. O ginti tokį kaip tu tai tikrai jokios garbės nebūtų, bet tokio nieks ir negins, seniai tokie pabėgę bus.
Muskietininx 2011-05-11 19:41
Erzinat mane tokie .... "babajai". Tokie iš vis garbės nejaučia ir nejaus. Ką jau čia kalbėt, jei visa Lietuvą prilyginat jūs "Kubiloidai". Nusileiskit ant žemės, atsimerkit, nes visur matydami Kubilių tikrai nieko nepasieksit. Kubilius atėjo, Kubilius ir išeis. Linksmiausia, kad ne pats atėjo, o buvo išrinktas. O rinko jį juk tie patys "babajai", kurie nuolat skundžiasi ir verkia. Erzinat mane tokie ... "babajai" Gint ne valdžią reikia, o pačią Lietuvą. Tradicijas, istoriją ir kultūrą išsaugot, o ne nuolat skųstis dėl valdžios. Linksmiausia tai, kad tie besiskundžiantys "babajai" apie tą Lietuvišką kultūrą nieko nenutuokia. Gerai jei litų daug, daug, gauni. Gerai jei valdžia ką nors visada sumažina, bet ne duok, Dieve, ką nors padidins. O tada viskas ..... "Kubiloida" tampa, nes mat Kubilius valdžioje. Ministras pirmininkas mat, visagalis. Didžioji dalis net nežino kodėl ant jo pyksta. "aiii... visi pyksta, sako, kad kaltas, nu tada ir kaltas....." Ką čia bekalbėt ? Trispalvėje Kubilių mato ir griežia dantį ant visos Lietuvos. Erzinat mane tokie....."babajai". Dabar bus viskas, nes tapsiu Kubiliaus "biču". Mat ginu jį dabar čia. Bet nesuklyskit, aš jo neginu. Ginu pačią Lietuvą, o ne Kubilių. Kubilius čia yra niekas. Eilinis ministras pirmininkas, kurių dar daug bus. Atpirkimo ožių visada reikia. O jūs vis tiek erzinat mane tokie .... "babajai". Geriau parašytumėt ką nors protingesnio, o dabar klausiat: "Kas tą "Kubiloidą" gins ?" Cha. cha. cha. kaip šmaikštu. Nu būčiau "babajus" tikrai pasijuokčiau. Turbūt net perimčiau šį posakį ir eičiau "postint" į kitus forumus. Cha. cha. cha. , juk tai taip šmaikštu. Lietuvą prilyginau "Kubiloidai", koks aš šaunuolis...... Erzinat mane tokie..... "babajai". O iš vis, prie ko čia ta Lietuvos gynyba ? Nuo ko tą Lietuvą ginti dabar reikia ? Nebent nuo "babajų", kurių skaičius kiekvieną dieną auga. Geometrinė progresija...... vienas sugalvojo "Kubiloida", pasakė trims, žiūrėk jau 9 žino. Tie 9 kur nors "papostino", žiūrėk jau ir 27, 81, 243, 729...... Kariuomenė ne tik dėl gynybos reikalinga. Kartais tai šaunus šalies veidas ir puikus kelias į bendradarbiavimą su kitomis šalimis. Kariuomenė - žmonijos kultūros dalis. Visapusiškai apmokytas karys daug kartų pranašesnis už besiskundžiantį "babają". Tiek kultūriniu, tiek ir ir intelektiniu požiūriu O "babajų" niekas net nesiruošia gint. Jie patys pirmieji iš čia pasitrauktų, jei tik jiems žinomas priešas imtų mus dabar ir užpultų. Sakytų: "begam iš tos "Kubiloidos" į geresnius kraštus, kur žolė žalesnė......""" Nubėgtų "babajas" ten, apdergtų tą žolę ir kitų kraštų kultūrą ją pavadindamas ministro pirminko vardu...... Cha. cha. cha. kaip šmaikštu...... Erzinat mane tokie .... "babajai".
Arns 2011-05-11 19:52
Muskietininx, neįsižeisk, bet pagal tavo pasakymą "Kariuomenė - žmonijos kultūros dalis. Visapusiškai apmokytas karys daug kartų pranašesnis už besiskundžiantį "babają". Tiek kultūriniu, tiek ir ir intelektiniu požiūriu", pati geriausia pasaulio santvarka Š.Korėja ir Izraelis, netarnavusių ten tiesiog nėra. Visi iki vieno viską išmano, pradedant tėvynes meile, baigiant ... Rimtai kalbant, neidelizuokime, tokie kariai kokie buvo XVIII -XIX amžiuje nebegrįš, jie liko istorijoje, romanuose ir filmuose. Šiuolaikinis karys, su šiuolaikine tvarka nuo eilinio piliečio skiriasi tik fiziniu pasirengimu bei apmokymu šaudyti į taikinius. Tokio skirtumo, kuris jautėsi tarp visuomenės ir karių, reikia ieškoti jau minėtuose amžiuose...
Analog 2011-05-11 19:58
Skirias tuo, kad jis rizikuoja gyvybe ir yra tos šalies patriotas, kitaip nei kažkoks istorijos studentėlis.
Muskietininx 2011-05-11 20:41
Tuose amžiuose taip pat buvo problemų. Jų idealizuoti taip pat negalime, nes visada atrasime pavyzdžių, kurie sugebės paneigti mūsų teiginius. Bet dėl šiuolaikinio kario, tau galiu prieštarauti. Tavo apibūdinimas labiau primena šauktinį, kuris tikrai yra perėjęs fizini pasiruošimą ir aišku išmokęs šaudyti į taikinius. Bet jeigu kalbėsime apie karį, profesionalų karį kuris iš to gyvena. Ar tai taip pat bus toks žmogus kuris moka tik šaudyti ? Tai jo specialybė, jo gyvenimas. Toks niekada nesėdėtų forume ir neterštų jo savo "babajiškais" komentarais. Bet kartais negaliu susilaikyti kažko neidealizavęs. Sveikas protas to nors ir neišnešą, bet emocijos vis tiek daro savo. Žiūrėdamas kokį filmą ar skaitydamas knygą dažnai ką nors idealizuoju. Idealizuoju savo Tėvynę. Bet tik taip galime ko nors pasiekti. Pirma juk turime susikurti idealą, ar bent gyventi artėdami link jo ir nuolat viską tobulindami. "Babajai" to niekada nedaro. Jiems į viską nusispjaut, jiems viskas nuolat blogai ir tada gimsta ta neapykanta, kurios derėtų vengti.
Aphex 2011-05-11 21:18
Zudikai lieka zudikai ir nieko cia garbingo nera - uzsipasina krumuose su snaiperiu... Ale lietuviu "kultura" gina - alu ir krepsini? Visur to pilna... Kuom skiriasi vienos tautybes babajus su ginklu nuo kitos tautybes babajaus? Ogi tik tuom, kad kiekvienas savo korporacija gina to net nezinodami. Valstybiu seniai neliko - tik mafijos parlamentuose.
Analog 2011-05-11 21:51
Tai sakyk, tu lietuvis ar ne? Ir kokia kultūra tau atrodo taip priimtinesnė? Beje, šunys loja, karavanas eina
Muskietininx 2011-05-11 22:35
Aš jau minėjau, kad "babajas" (naudoju šį žodį, nes jis buvo sugalvotas šioje diskusijoje, o dabar jį naudoti turiu, kad suprastume apie ką aš) nieko nenutuokia apie tikrąją Lietuvos kultūrą. Mato tik alų ir krepšinį. Visa kita, kaip istorija, tradicijos, literatūra, mitologija yra paprasčiausiai jiems nesuvokiama. Juk kultūrą sudaro alus ir krepšinis. Erzina mane tie ..... "babajai" Kaip matau, net nesupratai ką aš vadinu "babajais". Šiuo atveju "babajus" negina savo tėvynės (korporacijos kaip tu sakai), jis ją puola. "Babajui", apie kurį aš kalbėjau nusispjaut į tai. Jam būdingas absoliutus savanaudiškumas, trumparegiškumas, visiškas kultūros nesuvokimas, įžeidinėjimai ir mūsų atveju, valstybės pavadinimas minsitro pirmininko vardu, norint linksmai pasijuokti. Kaip dar toks žmogus gali ką nors išmanyti apie valstybes ? Kaip galima taip lengvabūdiškai teigti, kad neliko valstybių ? Manau, tik "babajus" taip sugebėtų. Analog, nesigilinkim į jo tautybę. Jis gyvena pasaulyje be valstybių ir jokio garbės jausmo. Yra vaikų, kurie niekad neužauga. Tai gal ir palikim jį jo pasakų pasaulyje ?
rwc 2011-05-13 02:28
Šiaip tai... kiek teko matyt eurpietiško aukštojo, aš pirmiausia jame panaikinčiau nemokamą mokslą. Gauk iš kažkur 200 K baksų ir studijuok privačiam univere. Arba eik porą metų padirbėti McDonald's. Arba, jei nori valstybės paramos, tai atitarnauk metelius Rukloj, metelius Kandahare. Nemokamas sūris tik pelėkautuose, o mes patys į tuos pelėkautus nosį kišam, ir dar nepatenkinti, kad sūris prastas. Nors gal ir mūsų sistema nėra labai bloga. Kai lodarius pirmakursis savo kailiu pajunta, ką reiškia susimokėti tuos kelis tūkstantėlius, ir kad jie dar negarantuoja sėkmingos sesijos - tai žiūrėk, motyvacija mokytis ir laiku atsiskaityti kaip ant mielių išauga. O kas neranda motyvacijos - spjauna į mokslus ir eina statybose pameistriauti, kas irgi nėra blogai. Vieną dalyką autorius teisingai pastebėjo: kad LDDP'istiniai nomenklatūrščikai ir jų atžalos nesupranta, jog pirktas diplomas tinkamas tik užpakaliui nusišluostyti arba įsitrinti valstybiniu klerku (kas dabar jau nebėra toks svajonių darbas, koks buvo prieš keletą metų).
Muskietininx 2011-05-13 15:55
Ne visi pirmakursiai yra lodariai. Tai irgi turėtum prisimint. Iš kur toks požiūris ? Jei jau nemoka už mokslą tai iš kart lodarius. Tai gal keiskim pačias taisykles universitetuose. Sugriežtinkim jas, o už pažeidimus šalinkime studentus iš jų nemokamų vietų. Liktų tik protingiausi ir atsakingiausi, o visi kiti galėtų eiti į statybas. Aišku, tau geriau priiminėti ne pagal žinias, o tėvų sąskaitą banke. Prisimink, didžioji dalis mokyklą baigusių ne patys moka už mokslą, tai daro jų tėvai. Sakysi - pavydžiu ? Nežinau, pats negalėčiau taip sakyti. Gerai, tegul moka, kad ir koks tas vaikas lūzeris būtų, bet protingesnis už jį turi gauti geresnes sąlygas. Ar vėl viską vertinsim pagal sąskaitą banke ? Būtent dėl to aš nesuprantu tokios tavo nuomonės.
rwc 2011-05-13 21:06
Iš esmės, beveik viskas, ką siūlau, formaliai yra ir dabartinėje mūsų sistemoje, tik ne taip sudėti akcentai. Ledai jau pajudėjo: silpnos aukštosios priverstos jungtis, o stipriausios susirenka geresnius studentus ir konkursai į jas didesni. Tik sakau, kad reikia žiūrėti į mokslą kaip į investiciją, o toks dalykas kaip iš anksto garantuotas nemokamas mokslas turėtų būti išimtis, suteikiama pagal kažkokius nuopelnus (tegu 20%, bet ne 50%). Atleisti nuo skolos dar kažkokį procentą pabaigusių irgi galima, bet visą laiką turėtų būti spaudimas.