Aušinimo sistemos Fukušimoje buvo pažeistos dar iki cunamio  (3)

Nors iki šiol buvo manoma, kad rimčiausią smūgį Fukušimos Dajiči atominei elektrinei sudavė ir aušinimo sistemas iš rikiuotės išvedė cunamio banga, aiškėja, jog 9 balų žemės drebėjimas pirmojo branduolinio reaktoriaus aušinimą sutrikdė cunamio bangoms dar neatūžus, informuoja NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pranešė Japonijos televizija NHK, tai paaiškėjo išanalizavus jėgainės operacijų įrašus, kuriuos bendrovė „Tokyo Electric Power Company“ (TEPCO) paviešino gegužės 16 d.

„Avarinė pirmojo reaktoriaus kondensavimo sistema po žemės drebėjimo veikė trumpiau nei 10 min. Gedimas tęsėsi tris valandas, – skelbia NHK. – Tad reaktoriaus medžiagos išsilydymą galėjo lemti dar iki cunamio prasidėję reaktoriaus perkaitimo procesai.“

Panašu, jog ši naujiena taps svariu argumentu manantiems, jog branduolinės jėgainės neturi būti statomos seismiškai aktyviose zonose – net jei tos jėgainės iš jūros pusės yra atitvertos apsauginėmis konstrukcijomis nuo cunamio bangų, o avariniai energijos šaltiniai jose įrengti aukščiau bet kokio įmanomo vandens pakilimo lygio.

Praėjusią savaitę Japonijos premjeras Naoto Kanas (Naoto Kan) paprašė uždaryti pavojingiausia laikomą Hamaokos branduolinę jėgainę, pastatytą ant dviejų subdukcinių zonų, t. y., vietovėje, kurioje seisminio aktyvumo tikimybė yra itin didelė. Šalies ministro pirmininko prašymas buvo įvykdytas. Tačiau pranešama, jog jėgainė vėl gali būti atidaryta, kai per trejus artimiausius metus bus įrengtos 15 metrų aukščio sienos. Ar to pakaks, jei aušinimo sistemas sugadinti gali, kaip paaiškėjo, ir žemės drebėjimas?

Kaip praneša NewScientist.com, aiškėja ir tai, jog Japonijos vyriausybė dėl cunamių grėsmės branduolinėms jėgainėms slapta nerimavo dar gerokai iki kovo 11-osios įvykių, nors viešumoje buvo išreikšta pozicija, jog 9 balų žemės drebėjimas ir 15 metrų aukščio cunamio bangos „viršijo bet kokius lūkesčius ir prognozes“. Dienraštis „The Mainichi Times“ archyvuose surado ir paviešino tokį 2010 m. gruodžio mėn. Japonijos Branduolinės Energijos saugumo organizacijos skelbtą pranešimą:

„Mūsų analizės rezultatai rodo egzistuojant beveik 100 proc. galimybę, jog 7 metrų aukščio cunamio banga jūroje nesant apsauginių sienų ir 15 metrų ar aukštesnė cunamio banga jūroje esant apsauginėms sienoms gali pažeisti branduolinių reaktorių šerdis.“

Menkas dėmesys tokiems perspėjimams stiprina Japonijoje ir visame pasaulyje augantį nepasitenkinimą, jog branduolinės bendrovės ir galybė mažai paveikių kontrolės instancijų paiso labiau savų, o ne bendrų saugumo interesų. Kad kontrolės instancijos yra bejėgės, nerimaujama ir daugelyje kitų branduolinę energetiką plėtojančių valstybių, įskaitant ir JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)